用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園的名氣重要嗎
樓主: Bcat
go

幼稚園的名氣重要嗎 [複製鏈接]

我諗未必係名氣重要,但係要小學知道小朋友既實力,唔多唔少都要睇埋幼稚園既程度.
如果係一間知名度好低既幼稚園,就算成積表寫到幾叻都好,間小學都唔知真正係點.
但係一間個個都識既幼稚園,又大家都知佢既程度既話,咁寫得好就好唔同啦.
所以我覺得小學除左睇面試表現之外,多數都會參考埋係邊間幼稚園出來既.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 iwff 於 08-11-14 15:52 發表
我覺得幼稚園的名氣唔係最重要的, 我仔仔舊年考4間直資都收, 他只是係tko讀普通幼稚園。反而面試的表現及學校成績最重要。

iwff

我都相信面試表現和學校成績最重要, 不過當大家表現差不多時(有幾多個真係可以在短短一次見面就好sharp比人選中的), 幼稚園名氣就變得重要.

原帖由 Bcat 於 08-11-14 15:15 發表
各位小一parents,
如報私小或直資,請問幼稚園的名氣重要嗎?

請比意見

If you're applying 'real' famous private / DSS schools like DBS, DGS, ... definitely yes.

我覺得幼稚園的名氣唔係最重要的, 我仔仔舊年考4間直資都收, 他只是係tko讀普通幼稚園。反而面試的表現及學校成績最重要。

iwff

原帖由 Bcat 於 08-11-14 15:15 發表
各位小一parents,
如報私小或直資,請問幼稚園的名氣重要嗎?

請比意見
‹ 上一主題|下一主題