用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
樓主: fighting13
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

回覆 Azzurro 的帖子

呢句又係真,每位家長總會覺得自己小朋友係好,係掂。
我就好清楚自己個女咩料子,第一年細b,預左全軍覆沒,當係拎經驗,下年再玩先至會有offer。結果係如我所料全軍收工啦。

第二年,亦都係如我所料,邊啲學校會有second in,邊的會有offer或後補,大致都估到。

所以最緊要係知道自己想點行,小朋友的直正能力有幾多,小朋友的特質係邊間學校會吃香啲。其他就要靠少少運氣。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-12 09:21
咁細b都有大隻嘅,大b都有細粒嘅~
我哋都讀過小學,小學書包係重,我哋當年學校根本唔會care書包重量,呢 ...

任何規則都應該係為大部份人而定, 唔係為少部份人而定, 而且規則一早講明, 而且多年前已存在.

規則唔講明但用潛規則去送你一程, 唔通你心裡會開心D?

以前我地父母唔知書包重量會對小朋友帶嚟問題所以唔理, 唔通今時今日大家認為用同一方式都仲係合適?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-12 09:38
任何規則都應該係為大部份人而定, 唔係為少部份人而定, 而且規則一早講明, 而且多年前已存在.

規則唔講明 ...

你講嘅規則係唔收細b? 但細b都符合教育處定嘅適齡學童喎~
真係唔好針對書包重量呢點,呢個係所有小學生嘅問題唔係細b問題,唔係大幾個月就可以揹多幾kg,係唔係?
講真,學校講咗唔收細b我亦冇去勉強去爭個學位,我只係當小朋友同呢間學校冇緣~ 學你講學校一樣可以潛規則送你一程,學校係咁樣揀學生我都冇辦法,細b預咗選擇少,我都只係想搵間適合小朋友嘅學校,會因細b而reject已經好明顯係唔適合細b去讀~
依家11、12月嘅細b可以選擇做超大b,唔知幾時到9、10月嘅小朋友都去做超大b呢~
一個年級永遠都有最細嘅學生

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

直私入面大把9月同10月的超大B

tummypooh 發表於 20-11-12 09:56

直私入面大把9月同10月的超大B

你唔覺得呢個係奇怪嘅現象?由學生去就教育,唔係教育去就學生。
我都明白精英制嘅學校咁樣揀學生係無可厚非,俾我個細b去考亦未必考得入,我都只係想講依家社會將大細b分別無限放大,早幾年仲有個話題係贏在起跑線唔夠,仲要贏在射精時

咁呢樣又冇辦法,一年12個月,每個月都有小朋友出世,從好的角度睇,我反而覺得細B係多個機會考小一。
學校點去分開大細B的評估標準或者跟本唔分,呢樣只有學校先知。

家長可以做的,就係引導小朋友正面學習,建立正面同唔怕失敗的人生觀。

直私,我係當係小朋友同家長的其中一個階段,大朋友學習面對現實與自己理想的差異,小朋友就多個鍛練同俾父母認清不足的機會。

幼稚園又考、小學又考、中學又考、DSE大學又考,出黎做嘢又考,如果次次都拉到緊晒諗埋一邊,好易收工架個人。

tummypooh 發表於 20-11-12 09:27

呢句又係真,每位家長總會覺得自己小朋友係好,係掂。

我覺得 EK 係好好平台了解其他家長的教育方法及教育制度的平台
事實上,每一年直資私立遊戲的走向幾乎一模一樣
(六月份大家很興奮,十一月份很多人失落,來年七月份奮鬥叩門等等)
所以今年輪到我自己玩的時候沒有失落或者興奮
因為作為落場人士,覺得自己遊戲走勢和預期很貼近
都是因為有 EK 之前家長的分享

另一方面,我覺得很多 EK 家長過慮了
能夠在小朋友考小學的時候就參考 EK,說明這裡的網友已經比同一年 60000 適齡小朋友裡面的大部分家長強
很多三不管的小朋友可憐的多。。

培正唔接受 10-12 月小朋友申請只會導致培正錯過了一些人才

因為每個月份的小朋友都有有天分的,概率是一樣的

tummypooh 發表於 20-11-12 10:38

咁呢樣又冇辦法,一年12個月,每個月都有小朋友出世,從好的角度睇,我反而覺 ...

同意~ 呢個真係家長同小朋友學習嘅機會~ 小朋友學習面對挫敗,大朋友學習點樣教導小朋友面對挫敗,正面態度面對失敗係好重要,可以話一生受用~
教育可能就係咁嘅一回事,唔單止要教學術知識,仲要教逆境能力、生存法則~

Azzurro 發表於 20-11-12 11:10
我覺得 EK 係好好平台了解其他家長的教育方法及教育制度的平台
事實上,每一年直資私立遊戲的走向幾乎一模 ...

證明呢度嘅家長都係對教育比較注重,我覺得一個注重教育嘅家庭,小朋友長大後行差踏錯嘅機會會細d。

boyboobee 發表於 20-11-6 12:24
應該無關讀乜學校,我大女5年前,同細女今年,都係waiting, rejected, admitted都有齊哂。 其實唔好咁灰, ...
想請教, 邊幾間會有第二輪?  係唔係之前無報過嘅都可以報?

sweetfamily2015 發表於 20-11-12 15:21
想請教, 邊幾間會有第二輪?  係唔係之前無報過嘅都可以報?

我只知有九龍真光小學,LMC,嶺小,還有其他的,但自己冇報,唔太留意。

sweetfamily2015    發表於 20-11-15 00:12
當個好爸爸

回覆 sweetfamily2015 的帖子

可以SEARCH返舊年啲POST,睇下邊啲學校會有,參考下。

sweetfamily2015    發表於 20-11-15 00:12

會唔會大家目標考嘅小學太多人競爭,所以先至容易rejected

回覆 Helen@2018 的帖子

你諗下,十個家長,可能有八個都係大包圍考。跟住個八個入面,有啲小朋友係超極,雖然劍指神校︳但其他學校的OFFER都會俾佢地拎埋。
佢地唔放OFFER,其他人咪只有WAITING, REJECT。
咁WAITING入面,可能亦都同一時間WAIT更五六間,又可能有晒OFFER之後。

所以要等到九月。

tummypooh 發表於 20-11-14 10:14
回覆 Helen@2018 的帖子

你諗下,十個家長,可能有八個都係大包圍考。跟住個八個入面,有啲小朋友係超極, ...

所以有waiting 個啲已經叫好好,總好過一收信就reject

有waiting 仲可以等call,可能依家有offer 的來來去去都同一批人

Redbean1027 發表於 20-11-6 11:43
冇錯, 好灰....好想知有得入二面既係咪大部份都係私幼的?係咪券幼的根本玩唔到直私小呢個遊戲?好懷疑人生 ...
卷幼唔係無機會,都見過有人考到。
但打算玩直資遊戲,點解會揀卷幼?卷幼不是一心打算抽獎嗎,否則學術始終係差d...

唔會唔收掛,要你做超大b 者
正面d 睇,大家都有一次機會。你係心儀間學校咪做超大b 囉

jennylady 發表於 20-11-15 21:44
卷幼唔係無機會,都見過有人考到。
但打算玩直資遊戲,點解會揀卷幼?卷幼不是一心打算抽獎嗎,否則學術始 ...

有唔少家長覺得私幼學費貴,拎呢d錢出去外補都可以補得好勁
‹ 上一主題|下一主題