用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
樓主: 阿里媽媽
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

阿里媽媽 發表於 17-12-7 08:18
請問你培僑中學部校風好嗎?好多培僑小學部用家都話校風唔錯,但比較少聽到中學部家長嘅意思
...
我暫時沒有聽到或看到什麼校風不好的事情,樹大有枯枝,每間學校都有行為不太好的學生,政府高官都有行為不檢的,整體上培僑的校風沒有什麼問題,中學生連午飯都在校內吃,不能離校外出進食。

我小孩的中學同學有近四份三都是由小學部一起升讀,他們全部都已很熟悉,感情很好,所以在升中時一點相處問題也沒有。

lovebb2 發表於 17-12-5 19:19
sfa 咁深

咁可能唔係sfa d嘢深,係個女唔掂啫。但個妹係首輪已有 offer, 唔係 waiting入。

阿里媽媽 發表於 17-12-7 08:16
多謝係嘅提醒,我細嘅讀龍幼可以直上,唔太擔心派位,想個大嘅讀津小,只係因為唔想嚟多次考小學遊戲:zomb ...
星期六SFA要交留位費 你會唔會去

回覆樓主:

培僑有阿爺支持無得輸

正因有背景,身邊無咩人有興趣。
各取所需啦!

assado 發表於 17-12-5 06:56
有點難, 吾多吾少, 家長, 同學都會不自觉比較。 兩間來講, PKC 33人一班,  老師照顧上比SFA好, 而且成績又 ...

SFA 嘅同學仔冇比較成績,老師亦不以成績去比較。大部分同學仔讀得又玩得。唔要求科科A,喺讀得輕鬆。

dearmm 發表於 17-12-9 10:06
SFA 嘅同學仔冇比較成績,老師亦不以成績去比較。大部分同學仔讀得又玩得。唔要求科科A,喺讀得輕鬆。
...

SFA 可以吾外補而讀得上為數不多。

回覆樓主:

上年見, 通常都會選SFA, 但樓主要考慮是否可以有時間跟得到SFA 較深課程, 如果是考慮P2 跳出去, 都不是心儀這間, 不如考慮其他合適小朋友小學先。

回覆樓主:

現在在PKC 家長講, 吾覺PKC 是紅色, 只是誤傳, 人人意見不同, 各取自己合適。

回覆樓主:

我選了SFA幾年,冇打算轉校,希望呀女英文繼續穩打穩紮。

bearcat2003 發表於 17-12-9 11:10
我選了SFA幾年,冇打算轉校,希望呀女英文繼續穩打穩紮。

除非係超強頂班馬,即讀邊間都係 band 1 中的band 1,否則對中上游學生來嚟,留喺SFA一讀六年得著會更多。eg 80% 升英中、學術打底等。

回覆樓主:

佢呢幾年keep住在上游,所以希望打好基礎

回覆樓主

Sfa 入傳統名中機會大啲

如果求穩陣培僑也是很好

當然也有sfa 入大圍培僑中學案例(emoji)(emoji)

yuenkw 發表於 17-12-9 11:19

除非係超強頂班馬,即讀邊間都係 band 1 中的band 1,否則對 ...

agree, 小學打好底, 將來讀边間中學都唔怕, 學術底好, 將來得益不少

回覆樓主

其實,兩間學校除左學術上有吾同,升中情況的考慮,仲可以考慮學生培育上的分別。

培僑是較自由開放型式,sfa 是較循規蹈矩型式。在性格/價值觀的培育上,我覺得差異是大的。對不同程度學生的支援也有差異,也可從這方面去考慮是否合適的學校。

回覆樓主:

PKC 學生普遍英文好過中文, 我認為係本身入學時學生個英文底已經唔錯。普通話唔識反而唔洗擔心, 因為老師話佢地對自己既教學好有信心, 學生入到去半年已經可以識聽識講。中文同英文係學校自家設計的課程, 社會科同數學科我覺得同津小差不多。
每日交既功課係唔多, 但除此之外仲有每日中英文online reading, 一星期交一次既英文writing, 數學工作紙,仲有每學期兩次小英文project等等, 夾夾埋埋都唔少, 只係左用其他形式比功課學生。課堂常有小测驗, 學生同家長都唔會時間同範圍。另外中文默書小一開始d要讀/背默的文章已經係好長。

edutm 發表於 17-12-10 08:58
PKC 學生普遍英文好過中文, 我認為係本身入學時學生個英文底已經唔錯。普通話唔識反而唔洗擔心, 因為老師話 ...

Sfa 啦,不试不甘心

SFA啦,名氣都大的

kenwood868 發表於 17-12-10 09:39
SFA啦,名氣都大的

讀 SFA 唔強求做 band 1 頭的學生,日子唔算難過。

如果打算留在香港升學,還是建議讀SFA。培僑雖然唔使煩升中,不過想跳船可能不容易。SFA雖然煩多次升中,不過可以有更多的選擇。
換一句來講,如果target 培僑中學,咁唔使唸,度小學。如果target 其他中學,SFA機會大些。
‹ 上一主題|下一主題