用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園
樓主: cfdodo999
go

劍鳴幼稚園   [複製鏈接]

MissMissMiss 發表於 17-9-28 15:09
同埋人地km家長都係話睇教學質素以及同小朋友夾唔夾去選校喎,人地都講明唔係睇數據喎。請問同我一直嘅dis ...
我眼花,邊度有講明唔係睇數據?

Elaine.F 發表於 17-9-28 15:03
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

講到尾,究竟有什麼不愉快的經歷發生在你身上呢??而軀使你務必不能忘記轉 ...
其實是否用家/前教職員都沒有關係,大家都只係按事實討論
我都不打擾你另一個post,要表達的都已經講晒。信則有,不信則無。但點解呢度要繼續?原因很簡單,討論總會有正反兩面,十分正常。但某些人要護主,護到要叫人short上腦,又叫人吠,咁就要繼續到底。比呢班人蠃左,咁將來仲點可以有理性討論?

cloudcloudrobot 發表於 17-9-28 15:29
其實是否用家/前教職員都沒有關係,大家都只係按事實討論
我都不打擾你另一個post,要表達的都已經講晒。 ...

哦原來有人嬲,我用詞不當我可以道歉嘅,但邊個唔係理性討論,邊個全心喺度搞事,心水清嘅媽媽應該睇得好清楚啦!
btw開口埋口話我護主,我個"主"係邊個你都未知啦!由頭到尾再睇多次我邊個reply係有講過km一句好野先啦!

有所誤會了,我並非睇數據或夾唔夾,好大情度係睇餸食飯  

當年只係因為老大系同區名幼唔夾,我死都唔比老二入。奈何佢係早產B,唔出聲、細膽。KM、St Cat、LH(3間想入排名不分先後),只有 KM 幸運入到 N 班有得直升 K。當時會認真考慮既 offer 就只有KM、HKBUK(因為本人interview 表現良好 )及唔夾名幼;又因為老二系KM N 班表現出好有自理能力,咁就理所當然的選擇 KM

大家睇野https://www.edu-kingdom.com/foru ... light=km&page=2
第十一個回應

有時因愛成狠嘅野,明嘅

我唔係km家長,係km鄰居迦南家長。真係睇唔過眼,入唔到咪入唔到囉,咁樣做人有乜為?我仔都入唔到,但係我都好欣賞km嘅學生同家長。因為係我自己親眼睇到,唔係睇網上d舊文

2013年,都過左差不多4年啦,仲睇唔開?
2013年12月23日,cloudcloudrobot 寫:
「樓主如果對km沒有信心,咁不如早點放棄km offer,等那些以km為首志願的家長如願以償!我就放棄左kv, York and SN offers,等小朋友直升km k1」
可能放棄kv york sn 覺得 好大犧牲(不過都係自己講)km又唔收,所以..............精神受唔住打擊...........

喂,出黎分享下km唔收,去左邊丫?

MissMissMiss 發表於 17-9-28 14:46
agree!!!大家都係關心自己子女升學姐,有啲人唔知點解會咁激動,關心埋人地子女嘅升學。話"km鐵粉要保住km ...

其實現時教育制度下, 升小一競爭激烈, 自行及大抽獎都好難入到心儀小學, 所以好多家長選擇考直資及私校作為保險. 你所講的『但又代表到啲乜呢?代表到人地間學校啲師資?小朋友嘅質素?德育禮貌品行自理能力呢?中英數學術嘅能力?小朋友presentation skills?小朋友主動學習嘅動力又有無教到?』以上確實無可能得到各校這些數據作為參考, 所以家長通常參考升小成績作為一個客觀參考來比較各幼稚園. 直資/私小因為要考小朋友學術, 自理及表達能力, 如果那一間幼稚園的學生多直資/私小offer, 即代表他們的學生在學術, 自理, 表達方面表現不錯. 我不清楚劍嗚上年有幾多畢業生, 圖表的1~5%即代表幾多學生. 但看來上年的升小成積比早幾年較遜色. (當然, 是KM學生考不到, 還是考到但最後放棄而入讀津校就不知道了). 我朋友的2個子女都是KM畢業, 升小時亦適應得不錯, 對學校評價正面.

今次純粹路過撘撘咀, 希望大家理性討論下, 太多人身攻擊, 好似幫倒KM的忙!

fastfabulous 發表於 17-9-28 16:50
2013年,都過左差不多4年啦,仲睇唔開?
2013年12月23日,cloudcloudrobot 寫:
「樓主如果對km沒有 ...

呵呵!有人起我底喎,我真係好驚架
之前都講過,數據同事實先係討論的基礎,之前都講左唔再重覆,唔知你又有冇新論點去唱好KM?

小朋友,有時間就搵新論據,起底對討論冇任何幫助

點呀,去唔到km去左邊姐

creambun 發表於 17-9-28 16:55
其實現時教育制度下, 升小一競爭激烈, 自行及大抽獎都好難入到心儀小學, 所以好多家長選擇考直資及私校作 ...
感覺km 相比其他名幼是一間比較低調和不重視家長兄姐哪裏畢業(申請表不用填)的學校(如有錯請指正)

請問Km Pn 有多少%可直升k1? 個人比較疑惑為什麼他們不是全部Pn學生可以直升k1,但同時K1又有位放出嚟俾人interview.. thanks!

真係好笑,有乜論據都唔關你事啦!人地討論km都唔關你事啦,你個如果無留班都小一啦

maomaofafa 發表於 17-9-28 17:02
感覺km 相比其他名幼是一間比較低調和不重視家長兄姐哪裏畢業(申請表不用填)的學校(如有錯請指正)

請 ...

不太清楚,因為我小朋友不是讀KM。之前好似話直升的,不過總有學生轉去龍校及其他幼稚園,所以K1重會收生。

今個post好有趣,討論中的大部分都不是KM 用家,包括我!

fastfabulous 發表於 17-9-28 17:04
真係好笑,有乜論據都唔關你事啦!人地討論km都唔關你事啦,你個如果無留班都小一啦 ...
咁又關乜你事呢,小朋友
如果同自己冇關係的都要收聲,咁ek都可以摺埋,香港討論區又可以摺埋,呢個世界都唔駛討論,最後個個都唔駛出聲

你的想法真係令人費解

咁km唔收去左邊呀?

以你邏輯我有權討論

點解kv收都唔去呀?

升小升左去邊呀?
‹ 上一主題|下一主題