用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬? ...
樓主: sunnymama2
go

音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬?   [複製鏈接]

iceaoic 發表於 17-6-23 17:42
其實我朋友既一對仔女都係讀音小,見兩位小朋友都幾好,所以我有報音小!依家都係算把啦!如果有幸音小收我 ...
其實面試都係MATCHING,如果面試期間已經發現彼此唔夾,未嘗不是好事。

回覆樓主:

大把好學校,不要做自己不想做的事。

冇叫我決志,冇叫祈禱。我地冇宗教信仰,冇學過音樂,有offer

sunnymama2 發表於 17-6-17 18:25
如題。可否前輩話我知呢!

而家有d後悔。。。

好奇一問, 樓主派彩有offer嗎?

sophialihk 發表於 17-7-14 23:08
好奇一問, 派彩有offer嗎?

已收音小reject email, 朋友收waiting

iceaoic 發表於 17-6-21 13:50
完全同意!
我唔介意你用小小時間向我傳教,但個主題係小朋友面試,面見家長係咪應該圍繞小朋友呢?譬如小 ...

我覺得呢句"希望主耶穌帶領XX(小兒名稱)能找到一間合適既學校" ,老師應該在幫你小兒祈禱,希望耶穌基督能幫小朋友找到一間適合小朋友嘅學校(包音小或其他小學)

sunnymama2 發表於 17-6-17 18:25
如題。可否前輩話我知呢!

而家有d後悔。。。

穌哥幾時都歡迎你。

我仲攪笑,由於我大囡係傳統私小讀,壓力大,所以我就幫佢申請音小插班入讀小四,原因近屋企,又一條龍。

當時,解釋左一輪之後,叫我決志,我咪堅決唔簽名。(本身無宗教信仰)

後來就收左大囡,來緊9月插班入小四。

跟住,咪幫細囡報埋出年小一囉,面試時又叫我決志,問我大囡唔決志,咁依家細囡會即刻決志嗎?我仍然唔肯簽名。

剛剛收email waiting List.  

回覆樓主:

leopak 發表於 17-7-15 21:07
我仲攪笑,由於我大囡係傳統私小讀,壓力大,所以我就幫佢申請音小插班入讀小四,原因近屋企,又一條龍。:w ...

所以應該係小朋友唔適合間學校

大把非教徒有offer的,呢間學校理念係透過基督精神同音樂去教小朋友做人,我認為如果係in完先話學校用interview去迫人信,呢啲家長係好不知所謂的!

BCoLick 發表於 17-7-15 22:15
所以應該係小朋友唔適合間學校

大把非教徒有offer的,呢間學校理念係透過基督精神同音樂去教小朋友做人, ...
Interview老師有講係神帶我們來的,所以,你依家唔決志住,佢可以理解,佢話有緣來這裏,已經是神的指示喎。

sophialihk 發表於 17-7-14 23:08

好奇一問, 樓主派彩有offer嗎?

收左reject 啦
我對小朋友的能力有信心,佢話中英文字識哂,佢係有禮乖巧的小朋友,連waiting 都冇的原因,一黎可能得我一個見(我見好外都係父母兩個去,),二黎應該因為我係堅決唔信主,老師再問我對經文的睇法時,我比左信息係唔需要再多講,要信自然信,之後面試就咁完結,連叫祈禱都冇。

唔緊要,反正我c6一早反對讀呢間學校,不過呢次經驗好寶貴,令我自我檢討,大人答問題的技巧真要磨練

我地屋企無信教, 而interview時老師無傳教, 只有一條問對學校宗教信仰睇法的問題及最後祈禱。我地屋企對信仰持開放態度, 由小朋友長大後自己選擇, 亦如實作答。最後收到offer

sunnymama2 發表於 17-7-17 10:33
收左reject 啦
我對小朋友的能力有信心,佢話中英文字識哂,佢係有禮乖巧的小朋友,連waiting 都冇的原因 ...
same as u, 仔仔出黎話識晒, 我仔都係D坐得好定既小朋友, 本來都有少少信心, 估唔到最後係reject~~~算啦, 真係天意既~只能講冇緣份囉! 繼續努力in之後既學校啦~
我同老公面試時冇決志..........in完出黎, 老公話嘥時間, 哈哈~~~~

taxibird 發表於 17-7-17 11:39
我地屋企無信教, 而interview時老師無傳教, 只有一條問對學校宗教信仰睇法的問題及最後祈禱。我地屋企對信 ...
你就好,老師一開始都有問對宗教的睇法,我都係講d認同宗教理念的野,佢又問唔問決唔決志,我推左,跟住又打開經書小冊子續頁同我講,問我有咩睇法,呢度答得超差,最後連叫我祈禱都冇。嗰一刻已知衰硬。一出黎就同個仔講,媽媽做得好差了

sunnymama2 發表於 17-7-17 12:27
你就好,老師一開始都有問對宗教的睇法,我都係講d認同宗教理念的野,佢又問唔問決唔決志,我推左,跟住又 ...

唔怕啦,最緊要忠於自己。
Ps我都係reject

taxibird 發表於 17-7-17 11:39
我地屋企無信教, 而interview時老師無傳教, 只有一條問對學校宗教信仰睇法的問題及最後祈禱。我地屋企對信 ...

其實你已表現比老師你intention佢信教,我自己表明唔信,但我唔介意小明友信,不同我覺得学校只收父母有intention去信,所以收reject.

我唔知intention是否與取錄有好大關連, 不過我和老師傾談得相當愉快, 相信也是獲取錄的原因之一 (雖然我只是一個人去, c6無去), 我當時已感到有一定機會了

回覆樓主

知道有人無決志,但有offer,不過最後無讀

回覆樓主

我覺得決志與否係其次,人地宗教行先,如果你有聽簡介會就會感受到,基督係佢地教學理念,以基督之明帶領學生,如果一開始就已經堅決拒絕了解,就好似你同男朋友講我點都唔會接受你父母一樣,將來點繼續發展?

伸利:冇宗教,waiting
‹ 上一主題|下一主題