用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無言
樓主: Wts504
go

無言   [複製鏈接]

miriam 發表於 16-9-15 09:01
我囡都變左~~

小學時覺得好鍾意既運動, 升中後畀另一樣運動取締左.
我囡上年好堅持將來要讀純理, 早兩日話要睇埋中三上學再決定,
所以選科要小朋友自己決定, 我話只要尽力做好自己, 你就有選擇權,
如唔达學校要求, 就由學校分配比你, 無得你揀

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+16-09-15+發表教

原帖由 mcl203 於 16-09-15 發表
頂龍女私小讀到6年一D都唔易~~~
可以講邊間嗎?

jstarry 發表於 16-9-15 09:49
可以講邊間嗎?
油尖旺女私小 ~~~

做家長一點都不易。除了學術上要引導,幼稚園,小學,中學,大學,在爲人處世上都要爲她們奠下基礎。這是做家長的基本義務,不是嗎?

IloveJJ 發表於 16-9-15 09:08
我有個愚蠢問題,我見到中學張表格其中一欄 ,係代表學校出過咩比賽?有一欄係「成就」,咁如果出了賽,但無 ...
校隊果D.....我會填 ECA / Others Service 果欄算數........

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-9-14+16:02

原帖由 miriam 於 16-09-14 發表
係我囡 S.1 時我返學校聽 S.3 選科要求,畀人話我使唔使咁早喎
我幫囡囡選中學時,已在簡介會中問校長讀2X還是3X,有無視藝科,因為囡囡喜歡視藝,也有天份,打算DSE考視藝,如果中學不開這科,我就不選啦!所以升中都要考慮選科,我都不敢跟人說,驚俾人覺得我怪獸。

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 16-9-15 09:40
我囡上年好堅持將來要讀純理, 早兩日話要睇埋中三上學再決定,
所以選科要小朋友自己決定, 我話只要尽力做好 ...

暫時畀左大方向佢,日後要改時都仲有時間考慮
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MariaTsui 發表於 16-9-15 10:59
我幫囡囡選中學時,已在簡介會中問校長讀2X還是3X,有無視藝科,因為囡囡喜歡視藝,也有天份,打算DSE考視 ...

朋友問我時都叫佢地聽講座最好問埋選科係點,免得唔鍾意套餐時無謂入去囉。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-9-15 11:03
朋友問我時都叫佢地聽講座最好問埋選科係點,免得唔鍾意套餐時無謂入去囉。
...

你講到好似入餐廳食飯,只有A,B,C餐,散叫得唔得

miriam 發表於 16-9-15 11:01
暫時畀左大方向佢,日後要改時都仲有時間考慮
係, 仲有時間考慮

醒目開學勳章 王國長老

MariaTsui 發表於 16-9-15 11:20
你講到好似入餐廳食飯,只有A,B,C餐,散叫得唔得

唔係間間都有散餐食喎

MariaTsui 發表於 16-9-15 10:59
我幫囡囡選中學時,已在簡介會中問校長讀2X還是3X,有無視藝科,因為囡囡喜歡視藝,也有天份,打算DSE考視 ...
為啊囡設想, 家長可以比議見方向, 但唔好硬性規定佢讀邊科至唔係怪獸,
讀書係啊囡, 跟佢自己意願去讀, 佢至讀好同開心

miriam 發表於 16-9-15 11:35
唔係間間都有散餐食喎
如果入到QC, MSS等水平既中學, 高中選科得套餐揀, 咁你要唔要先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-9-15+10:59+我

原帖由 TwinWong 於 16-09-15 發表
為啊囡設想, 家長可以比議見方向, 但唔好硬性規定佢讀邊科至唔係怪獸,
讀書係啊囡, 跟佢自己意願去讀, 佢 ...
考視藝是囡囡主動提出,她想將來做設計有關的工作,因為不是間間學校有得讀,而且考得好都不易找。

MariaTsui 發表於 16-9-15 11:43
考視藝是囡囡主動提出,她想將來做設計有關的工作,因為不是間間學校有得讀,而且考得好都不易找。

...
以女為先

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-9-15 11:43
如果入到QC, MSS等水平既中學, 高中選科得套餐揀, 咁你要唔要先?

無咁大個頭啵

引用:Quote:fatman69+發表於+16-9-15+08:14+有幾

原帖由 TwinWong 於 16-09-15 發表
教育局講明, [一條龍] 要做到真正的「不放棄任何一個學生」。
所以入到頂龍小的學生, 升龍中不會太困難, 最 ...
好多人入到頂級龍小就「大安旨意」,以為往後12年就完全唔使理就升大學。在小學6年間,家長及學生都會有很大壓力,老師會軟硬兼施勸退你。就算你夾硬要升中,上到去可年年中一,直至你自動退學。

conniecheung 發表於 16-9-14 19:48
小四先入到校隊....點收成?

學界C grade 都是4年級左右,太細個的話(1-3年級)就算有校隊收了不代表會送您出賽,不能出賽就無法拿獎,不能說有收成了。體育訓練2-3年級開始,4年級入了校隊兼出到賽仲要拿到獎,直搗黃龍,差不多啦,這樣就叫做有收成。

fatman69 發表於 16-9-15 12:09
好多人入到頂級龍小就「大安旨意」,以為往後12年就完全唔使理就升大學。在小學6年間,家長及學生都會有很 ...
依個係當然啦, 唔想頂硬上, 就放棄個位,
條條大路通羅馬呀, 無龍頂又唔會死, 只係煩多一次選校

現今JM好醒, 適切為子女上平台索料揀學校,
唔會麻木跟风嘅

saiwanho 發表於 16-9-15 12:32
學界C grade 都是4年級左右,太細個的話(1-3年級)就算有校隊收了不代表會送您出賽,不能初賽就無法拿獎, ...
可以越級的~~~
‹ 上一主題|下一主題