用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍神津 ?
樓主: yukisch
go

九龍神津 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Coed小學而冇直屬或一條龍中學要留意男女之

原帖由 Soundervolt 於 16-08-08 發表
Coed小學而冇直屬或一條龍中學要留意男女之間發育先後有分別,女仔比較早發育,唔少男仔小六時候仲係儍更更 ...
朋友響—間1C男女校教過。。。7成女生,乜都女生話事,學會、學生會,男生負責聽話做跑腿!

Eat_Sleep_Play  男生負責聽話做跑腿  發表於 16-8-15 01:31
hppa    發表於 16-8-9 00:15
恐龍家

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-08-07+發表抽

原帖由 gracelam 於 16-08-08 發表
一。 女校 (唔啱我女性格+ 我唔鐘意齋校) 二。 天主教

所以我之前都話我仔女一定讀唔到名校。   
其實mcs隔離就是喇沙,所以從來沒有齋校感覺

karen55407 發表於 16-8-8 17:51
我認為學校反而會注重學生品行多些,乖嘅學生機會會多些,曳嘅學生就算幾叻,好多集體活動都唔預佢

...

咁係咪都睇住女仔頭, 因女仔較男仔精乖聽話?

小曳人 發表於 16-8-8 22:15
朋友響—間1C男女校教過。。。7成女生,乜都女生話事,學會、學生會,男生負責聽話做跑腿!

...

中學?

好奇, 點解會女校男生?!

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-8+17:51+我

原帖由 retriever 於 16-08-09 發表
咁係咪都睇住女仔頭, 因女仔較男仔精乖聽話?
咁我仔讀過既係男多女少學校,唔覺有這現象。

hkpapa852  因為好多人以為妳阿仔以前讀個間係男校, 唔收女生  發表於 16-8-9 11:15

retriever 發表於 16-8-9 10:52
中學?
唔係女校男生, 係男女校中通常女生比例遠高於男生.

原因好簡單, 因一般女生發展較男生早, 小學階段女生成績多數較男生好. 以目前升中機制, 男女生一條隊, 咁B1組別中既女生好大機會多過男生, 咁男女校自然亦收較多女生.

加上女仔語力能力普遍較強, 係自行同考直資時, 語文能力較優既學生, 又係著數D, 所以, 男女校越嚟越多女生

小曳人    發表於 16-8-9 15:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:小曳人+發表於+16-8-8+22:15+朋友響

中學?
band 1co ed中學男女比例3:7 or 4:6。 已經係普遍現象,原因樓上已經解釋左。

呢個現象慢慢伸延至大學,多得所謂平機會。

利申: 我一仔一女

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-8-9 11:28
band 1co ed中學男女比例3:7 or 4:6。 已經係普遍現象,原因樓上已經解釋左。

呢個現象慢慢伸延至大學,多 ...

唔駛利申...

去平機果位投訴都傻傻地...

男女有別... 點有絕對公平...

多年前中大PROVISIONAL OFFER 已顯示問題..

女仔去U 多過男仔... BUT, 觀念無改變, 家庭事業兼顧, 唔少女性都選全心家庭...

資助大學係社會資源SUPPORT, 大部份畢業生放棄專業回歸家庭, 社會資源分配要諗清楚

retriever 發表於 16-8-9 11:45
唔駛利申...

去平機果位投訴都傻傻地...
去平機會投訴嗰個先唔傻,起碼佢投訴得直,嬴咗。
傻既係判佢嬴既平機會,同唔上訴既教育局。

978212    發表於 16-8-9 13:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我覺得平機會既決定沒問題.1. 如果因為

原帖由 punlik 於 16-08-09 發表
我覺得平機會既決定沒問題.

1. 如果因為性別而有限額,咁又需唔需要因為種族而有限額呢?
統計數字不能只睇數字。。。

收入中位數係計有做野既女性。

而家係不少高學歷既女性唔工作,反而唔少低學歷女性做基層工作, 拉低女性收入中位數。

用左社會資源培養多年既女性,最後決定唔工作,係社會既損失。如果高等教育收生傾斜,真係要諗下。

Ktfk  👍  發表於 16-8-9 23:27

hkpapa852  因為好多人以為妳阿仔以前讀個間係男校, 唔收女生

應該係中學部係男校, 所以無女生吼

hkpapa852  唔係嫁, 我個女以前幼稚園D家長真係以為呢間小學係男校  發表於 16-8-12 09:21

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-09+發表我覺

Agree, 女人搵錢自己洗,男人搵錢全家洗。
我好多高學歷的女性朋友,有小朋友便會𨍭part time, 老公有米的更加吾洗做。女人有家庭後鬥心就逐漸消退了,可能直至小朋友長大先會出番來,但而家D人又遲生,小朋友大已差不多退休年齡

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-09+發表我覺

高等「專業」教育傾斜先大件事,eg 醫生、律師、工程師、科研。

幼稚園時, 已見好多高學歷全職媽媽, 現在社會普遍現象.
不過, 無做野咁耐, 將來都未必會做返野.(以前我想讀埋碩士, 後來覺得無需要)

964000 發表於 16-8-10 23:17
Agree, 女人搵錢自己洗,男人搵錢全家洗。
我好多高學歷的女性朋友,有小朋友便會𨍭part time, 老公 ...
所以有時我覺得好難怪D人喺資源有限嘅情況下, 只會俾D仔讀書. 始終男仔(尤其中國社會)將來搵錢養家嘅壓力, 真係大好多. 眼見身邊嘅女性親朋好友, 無論高中低學歷, 好多都真係結婚有仔女後就唔做嘢(做都可能只係做part time). 其實某程度上, 對自己同社會都係一種浪費.

引用:Quote:964000+發表於+16-8-10+23:17+Agree,

原帖由 ok3 於 16-08-11 發表
所以有時我覺得好難怪D人喺資源有限嘅情況下, 只會俾D仔讀書. 始終男仔(尤其中國社會)將來搵錢養家嘅壓力,  ...
如果以就業作目標可以這樣説,但對女性來説,讀過書就算吾做野地位都會高D,自信強D,有學識對小朋友教養也會好D,現實D講嫁都嫁得好D,這些也是無形的資產,古人都注重女子要「知書識禮」。所以我覺得仔女學歷一樣重要,吾應該重男輕女。但將來僱主應推出多些家庭友善工種,大家就win win

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-08-11+發表所以有

原帖由 964000 於 16-08-11 發表
如果以就業作目標可以這樣説,但對女性來説,讀過書就算吾做野地位都會高D,自信強D,有學識對小朋友教養也 ...
以個人利益當然無蝕底。

高等教育機會傾斜女性,但最後唔出來工作,有人認為無咩唔妥,學歷高d揾對象都高level d.

唔知現在統計係幾多,當年中大係6:4 比, 過半基本上已經失衡。

引用:點評hkpapa852++因為好多人以為妳阿仔以前

原帖由 karen55407 於 16-08-09 發表
hkpapa852  因為好多人以為妳阿仔以前讀個間係男校, 唔收女生
物香港有中學係男校,小學係男女校既津校?!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-09+發表

原帖由 retriever 於 16-08-11 發表
物香港有中學係男校,小學係男女校既津校?!
係咪陳瑞棋呀?

‹ 上一主題|下一主題