用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一帶一路從教育開始(李浩然)
樓主: elbar
go

一帶一路從教育開始(李浩然) [複製鏈接]

最大問題係送咗好多錢起好多嘢,但總會帶埋貪污欺壓等去, 當地人民一般都唔領情。已經有好多單係第三世界投資基建公司俾當地人圍或者綁架。喺呢啲國家唔易做架,唔知有冇香港仔會響應號召過去做呢。

回覆 MASAYA 的帖子

我都想知

回覆 Yes_Mom 的帖子

去時政鐳台嚇死人!真係有人信,我都費事時。
老實講,個個政權都會有失實既事,睇下比重幾多同埋吹到幾大。

中國就真係太離譜吹得,但未至於好似北韓甘話登陸太陽甘誇張。

但中國個一些,真係好難似置信囉!例如,前排深圳個單山泥林樓單野,範圍有50幾個足球場,有不少宿舍,厰工場,死左甘少人真係好難信囉!就算個日放假,每個大廈都有1,2個看更掛?50幾個足球場面積喎!天津個單都係,面積等於柴灣炸到荃灣,邊有可能死甘少人?連大陸自己人都唔信,竟然有香港人信,仲要中國講親都信,真係唔識講!可能3人成虎效應吧!

MASAYA  佢地唔講呢d,話講返經濟  發表於 16-1-21 13:17

回覆 MASAYA 的帖子

想認識中國可以睇余杰,《流亡者的書架︰認識中國的50本書》
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 akys 的帖子

同意
如果有仔女,你會俾佢地甘樣過去嗎?支持一帶一路既人

回覆 Stillgood2 的帖子

係中國自己有需要所以賣, 根本就無得揀, 外匯儲備仲有大把, 暫時冇問題, 如果真係唔夠, 就將會限制人民幣兌換
人民幣唔係freely convertible, 所以唔會出大問題
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 samchan2179 的帖子

森哥, 依家係2016年, 香港已經做咗好多年超級聯絡人啦! 有一間上市公司叫做利豐, 就係專門做咁嘅生意, 而家傳到第四代, 得閒冇嘢做望下佢個股價, 今日剛剛好十年新低, 你不如問下佢做超級聯絡人好唔好啊?

引用:Quote:Yes_Mom+發表於+16-1-21+00:51+回覆+

原帖由 bookreader 於 16-01-21 發表
2015年完了只兩個半星期就可以出到一系列全國全年經濟數據,效率之高,相信天下無雙。我了解的大型跨國公司 ...
首先,一直講平常心去睇野。
你質疑6.9%GDP增長。 這質疑可能包括過去或將來,又如某人的基金經理。
於19/1, 滙豐歐智華預期中國GDP增長為6.7%。 咁你信唔信?

不過,歐智華,我又唔係幾信佢。 上星期五,我係EK記錄,寫匯豐$56-已經超低價,不過,唔好中伏,可見$50-. 這兩天,匯豐創六年半新低。

你平常心d,事情總有好壞。只倒向一边睇,那會有幾多接近事實。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

根本冇得甘比,係人都知大行真係只係預測
根本上大行預測,好多人真係睇完算,冇人預你會信。

舊年係唔係6.9%我唔關心, 我想知嘅係中國可唔可以避過middle income trap?  另一個問題係中國嘅政制會點樣發展落去?

卓遙 發表於 16-1-21 13:59
點會吖。

唱美國數據假大空那些家長,咪一樣籌謀着送子女去邊間美國名校唸大學!
五個中國老師去英國完勝英國教育,我都唔明d人仲要去歐美讀書,篇報導又話歐美d人覺得中國教育好掂乜乜乜,快d拎數據出黎話歐美學生去中國留學有成千上萬啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 HKTHK 的帖子

我驚佢有乜事連累埋香港咋!前排股市睇到驚!

仲成日講乜野中國夢!唔見人地德國夢,日本夢,英國夢,美國夢???就係攪唔到實際野,先至俾佢夢你發!!

回覆 Yes_Mom 的帖子

醒吓啦,無論中國發生乜事,都係會影響香港!

Yes_Mom  都係架!但心入面真係唔想連累香港!冇奈現實  發表於 16-1-21 14:55

引用:回覆+samchan2179+的帖子 森哥,+依家係201

原帖由 HKTHK 於 16-01-21 發表

森哥, 依家係2016年, 香港已經做咗好多年超級聯絡人啦! 有一間上市公司叫做利豐, ...
利豐都唔太算係超級聯絡人,佢地都做好多實業!

例如?

引用:Quote:Yes_Mom+發表於+16-1-21+13:26+回覆+

原帖由 卓遙 於 16-01-21 發表
點會吖。

唱美國數據假大空那些家長,咪一樣籌謀着送子女去邊間美國名校唸大學!
咁又係,身體最誠實,唔少人口講一套,做又一套,可恥!

引用:回覆+akys+的帖子 同意如果有仔女,你會俾

原帖由 Yes_Mom 於 16-01-21 發表
回覆 akys 的帖子

同意
香港人係comfort zone 太耐,唔肯冒險,一定輸!好似CY ,當年無人睇好,要兵行險著,結果出奇制勝!香港精神也!

bookreader  講大話騙社工、長者、打工仔等支持,點算兵行險著?定係你講尖啤?  發表於 16-1-21 17:09
Yes_Mom  香港咪輸左囉  發表於 16-1-21 15:20

引用:回覆+samchan2179+的帖子 例如?

原帖由 HKTHK 於 16-01-21 發表

例如?
利豐做logistic ,都好實吓,未夠虛。

samchan2179 發表於 16-1-21 15:01
咁又係,身體最誠實,唔少人口講一套,做又一套,可恥!
保留住先
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題