用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 頭痛點選乙二, 現希望集合過年資料作為大家參考。 ...
樓主: pippyw
go

62網 頭痛點選乙二, 現希望集合過年資料作為大家參考。 [複製鏈接]

隱陣D 就放2線小學第1位, 一係就第2一定要柴天個類 !。。。。今年情況咁放都可能叫博博地運。。 !等出左自行再古下形勢呢

subb,是真實個案來的。舊年中左3寶,荃基放左第6,最後叩入左。這是舊年的事,只作參考。

學校一般都會要求111的。但實際同現實又真係有出入POR。當然,有D學校"堅"111,但有D係"講"111 lor... 柴天都話自己叩門要111架... 但... 如果柴天111,其實已經收左不用叩門啦~

經上年之後我都知有D111是騙人的, 例如官小,浸聯,思源,海官,都是他們選選入伍......

引用:經上年之後我都知有D111是騙人的,+例如官小

原帖由 subb 於 14-11-10 發表
經上年之後我都知有D111是騙人的, 例如官小,浸聯,思源,海官,都是他們選選入伍...... ...
上年思源冇話要111,只係話志願係會佔考慮因素,但我記得再之前d家長話要111,有錯請指正

我上年都係本住博嘅心態,唔甘心放二線上第一。可能上年真係多人派得唔好,今年多咗家長選擇穩守

醒目開學勳章

回覆:62網 頭痛點選乙二, 現希望集合過年資料作為大家參考。

上年堅111係咪得伍小同馬基?

上年思源冇話要111,只係話志願係會佔考慮因素,
~~~其他佢地d考慮因素即係叫家長放。。。。。 如果咁荃官,浸聯,都話考慮因素, 都是又入得表就全民都in... ! 有間重要in 2次。。。

今年有聽講座,荃浸話只要一個一,荃基話要三個一,思源都要三個一,校長親口講。石小三個一優先

唔知喺一月交表前仲有簡介會或者開放日呢?只記得思源有。有冇人知思源有冇褓姆車去青龍頭?

引用:上年思源冇話要111,只係話志願係會佔考慮

原帖由 subb 於 14-11-10 發表
上年思源冇話要111,只係話志願係會佔考慮因素,
~~~其他佢地d考慮因素即係叫家長放。。。。。 如 ...
咁我相信學校梗係想人放佢第一㗎!我唔知今年係咪要111,上年就唔係,我都唔係111叩入

pippyw 發表於 14-11-10 18:58
今年有聽講座,荃浸話只要一個一,荃基話要三個一,思源都要三個一,校長親口講。石小三個一優先 ...

前年聽時都有講111會優先, 叩完門之後覺得......!!!???優???!!!!!!
石山就一定111優先
浸聯就???!!!!!

回覆 subb 的帖子

講真,大部分學校都好現實既...
見到一個叻同合眼緣既小朋友,會5收咩?? 我有懷疑LOR...

所以講就111 LOR... 合理要求,但 "萬一" 有個好岩既 CANDIDATE... 嗯... 再算啦~

subb  所以入表全in的都........   發表於 14-11-11 11:26
subb  YES  發表於 14-11-11 11:21

引用:回覆+subb+的帖子 講真,大部分學校都好現

原帖由 siukwan512 於 14-11-11 發表
回覆 subb 的帖子

其實擺明就係現實

我覺得111係for如果幾個學生不相伯仲,咪睇誠意分去決定俾邊個叩門位囉

回覆 subb 的帖子

石小111就當日下午見, 3日後會通知(如收), 冇 111的就會安排, 約2個星期後的星期6 見,
但今年開始石小1年班的功課多了好多, 每日都有約8樣功課, 星期6試過13樣, 每星期都有TEST同默書

subb  校長積極到無朋友.:wahah   發表於 14-11-11 14:47

snow3snow 發表於 14-11-11 14:20
回覆 subb 的帖子

石小111就當日下午見, 3日後會通知(如收), 冇 111的就會安排, 約2個星期後的星期6 見,
好公道的,真係比左機會111的人先 ! 

引用:回覆+subb+的帖子 講真,大部分學校都好現

原帖由 siukwan512 於 14-11-11 發表
回覆 subb 的帖子

同意呀,佢地都係想自己學校個名響d, 冇意思

石小舊年我識人自行15分入左。校長甘積極,個朵又響左。甘今年真係難講

回覆:siukwan512 的帖子

石小我都好想楝,可能比马基易,但唔比马基差,其實有的後侮!

hopeful123 發表於 14-11-12 11:40
石小我都好想楝,可能比马基易,但唔比马基差,其實有的後侮!

石山一定比馬基易的, 就上年派位都70個, 馬基得50個 !
如果你只睇升中派位%, 石小/荃基/思源/伍小/深天都是差不多40%左右 !

siukwan512 發表於 14-11-12 10:47
石小舊年我識人自行15分入左。校長甘積極,個朵又響左。甘今年真係難講 ...
石小好奇怪, 有人20分入唔到, 但有15分入左... !!!!

siukwan512   甘都得?? 我5係聽聞   發表於 14-11-12 13:01

回覆:subb 的帖子

所以自行是否真的以同分抽签我一直都好怀疑

‹ 上一主題|下一主題