用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

回覆 polly.pocket 的帖子

試問哪個做父母的不想給孩子一個更好的環境呢?

回覆:越來越氣餒……

我仔IN咗4間都unsuccessful

JayJayMum  我見10間到而家都未有offer !   發表於 14-10-20 14:01

仲有好多都未放榜, 頂住!

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-14+11:10+

原帖由 sumaggie101 於 14-10-14 發表
ai, 我果個AT LEAST要warm up 30 mins, 死未吖............性格生成, 無計
我個仔也是

我女已有5間first in後即被out出局

引用:Quote:pamelasusu+發表於+14-10-15+15:51+

原帖由 sumaggie101 於 14-10-15 發表
咁你仔有著落未?
in 8間. 2間 failed 。其它等結果。 估計都是差不多

我仔in了6間, 已經有3間reject啦!
相信會等到好消息, 希望在明天嗎!
我通常會講返結果俾仔仔知, 佢都會有唔開心, 仲話咁我一定無書讀啦, 反而我們做父母要安慰一下佢, 一定有學校讀書, 放心!

暫報了三間,一間落選,另外兩間等結果;仲有一間十一月會報名。宜家應該淨番唔多學校仲未接受報名。

等結果那兩間,其實都打定輸數,因為選拔結過程真係無蹟可尋。個小朋友出來,又滿懷信心咁話識哂,我覺得佢enjoy就好了,好彩佢未識追問面試結果。

自行二十分,好多人都有;大抽獎呢,又沒抽獎命。可能要做好叩門準備了!唉,一諗就少少胃痛!

引用:暫報了三間,一間落選,另外兩間等結果;仲

原帖由 summertown 於 14-10-16 發表
暫報了三間,一間落選,另外兩間等結果;仲有一間十一月會報名。宜家應該淨番唔多學校仲未接受報名。

等結 ...
我陳守仁同高主教,no 2 nd in, failed

summertown  無論如何,都要堅強!  發表於 14-10-16 17:33

慢慢來啦

summertown 發表於 14-10-16 16:57

等結 ...
羡慕你的20分!

回覆 karen0128 的帖子

你唔好將所有面試結果告訴佢知啦,小朋友真係識傷心㗎!佢問你咪話未收到消息囉,小朋友好陰功啊!

引用:回覆+karen0128+的帖子 你唔好將所有面試

原帖由 kitvivi 於 14-10-17 發表

你唔好將所有面試結果告訴佢知啦,小朋友真係識傷心㗎!佢問你咪話未收到消息囉, ...
我淨係收先讲

kitvivi 發表於 14-10-17 09:19

你唔好將所有面試結果告訴佢知啦,小朋友真係識傷心㗎!佢問你咪話未收到消息囉, ...
唔好以為唔講佢就唔知,到咁上下佢地可能會問番你轉頭;另外如果你小朋友間幼稚園多人出去考小學,佢係學校更加會知。不管結果如何,應找一個合適方式告訴孩子,讓大家一起學習如何面對,而不是逃避不說
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Relax~~~先調節自己想法! 其實條條大路通羅馬! 有好多時,因為聽到人地D仔女讀咩咩學校 / 或者考到幾間都收, 自己心裡面就覺得不爽! 我相信其實好多學校都唔係差得咁緊要 (大部分都係無經證實既謠傳) ! 當然, 大家都想小朋友盡量可以讀間出名D/口碑好D….但其實就算最終讀間所謂差D既學校, 唔等於小朋友會無前途!

就好似大公司好似好好, 多人想做, 但有時細公司一樣可以殺出條血路!

我小朋友而家先讀緊N, 上年IN學校時同樣令我沮喪, 亦令我有一刻失去理智, 個人迷左! 後來想通了! 今年大膽到1 間K1 都唔報, 原校照讀 (普通村校 )! 因為我相信 “條條大路通羅馬 / 此處不留人, 自有留人處” !

引用:Relax~~~先調節自己想法!+其實條條大路通羅

原帖由 megwong1 於 14-10-17 發表
Relax~~~先調節自己想法! 其實條條大路通羅馬! 有好多時,因為聽到人地D仔女讀咩咩學校 / 或者考到幾間都收 ...
完全同意!經過一兩間失敗之後,我都悟去「致勝之道」:返回基本步,諗下為咩;仍然固我,認為不適合既不要勉強;同埋,調節自己,認真你就輸了!

引用:Quote:原帖由+sumaggie101+於+14-10-14+發

原帖由 maomaochoi 於 14-10-14 發表
我阿仔超talk得唔怕羞,學術都ok,但佢唔鍾意間學校就會唔表現...英華就係咁衰左...問佢,佢話都唔鍾意間學 ...
我仔同你個仔一樣咁有性格 都試過特登講錯答案 說不喜歡學校.... 問題是對於小朋友不太明白 去面試為了甚麼(我通常會說一下那是什麼樣的學校 有甚麼好...) 是很抽像空泛的。現在我再試下 再具體些解釋 (我幫他報名的都是英文/活動教學的)會較傳統中文學校適合他 他好像明白點 希望剩翻那2間 會好一點吧😁

回覆:jamiemammy 的帖子

我都很depressing, 有d小朋友有一籃子offer,我小朋友一個都無,但是否我的真的比那些有—炸offer差?又未必喎,我小朋友生得怕羞就可以咁蝕底。

Jane1983  加油!  發表於 14-10-18 16:45

引用:我都很depressing,+有d小朋友有一籃子offe

原帖由 violetsareblue 於 14-10-18 發表
我都很depressing, 有d小朋友有一籃子offer,我小朋友一個都無,但是否我的真的比那些有—炸offer差?又未 ...
贊同 我也一個offer 都沒有 rejection 不停收 但我始終相信 小朋友不差過其它人

‹ 上一主題|下一主題