用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 - 大家in成點? 點先大機會?
樓主: 寫我心中話
go

培正 - 大家in成點? 點先大機會? [複製鏈接]

kiu_kiu 發表於 13-12-13 10:20
如你讀讀下培幼, 想出去參加政府自行派位, 你無咗適齡o個十分, 出去考私小 / 直資人地又唔知俾唔俾你apply. ...

讀到培幼咁好死都唔出去大抽獎啦,培幼要同意放棄參加自行派位,小學先可以留位架!!

ymnhappybaby 發表於 13-12-13 17:29
回覆 寫我心中話 的帖子

你仔讀ST. Cat 谷下便可
都係架,我睇樓主咁緊張,都唔會入左一條龍就唔操個仔啦!!入唔到培正,入st. cat一樣可以日操夜操,小學都唔方差得去邊,我真係唔明點解緊張成咁,失落民生仲話喊左好耐,呢一刻結果唔代表乜,有實力既人始終會有成功既一日,唔通年年考第一都無band 1要咩,你仲講到個仔咁叻~~

chiyin8    發表於 13-12-14 16:30

講真如果小朋友係有資質,鍾意讀書,係叻叻的~~我覺得去邊間讀都ok  la! 好似樓主的仔仔咁叻叻,唔入龍校,小學都可考到好的小學啦!

回覆:培正 - 大家in成點? 點先大機會?

我認真覺得樓主可悲,自己非名校出身,但要迫個仔讀名校〜我自己名校畢業,但都唔一定要個仔讀名校,唔會迫佢〜
你知唔知我有幾多同學中學時已有情緒病,就係被人迫!
希望你讓孩子自由快樂成長!

如果樓主係個咁緊張嘅人,好老實我唔相信你會覺得培正OK,培正唔會經常同家長傾小朋友學校表現,好重視小朋友自理,如果你成日咁緊張小朋友表現,你又放唔到手,你選擇一間老師會每月同你滙報小朋友表現嘅學校較適合。

回覆 siutsunboy 的帖子

好同意你的意見啊, 唔需要執著名校, 但需要好明白自己同子女係唔係適合呢d學校, 本身太緊張, 到時handle唔到, 仲有幾十年讀書, 學習是終生, 做人 + 品德其實更重要!

回覆:培正 - 大家in成點

樓主,好想知你老公有咩意見?

回覆:培正 - 大家in成點

簽名被屏蔽

引用:老公話我有少少走火入魔..... 嬲到我死 +

原帖由 寫我心中話 於 13-12-14 發表
老公話我有少少走火入魔.....

嬲到我死
真心話:唔係少少,係極度!你已將壓力比左你老公同個仔!

樓主,算吧啦!大把律師、醫生、專業人仕既仔囡都唔收,據我話識人好過識字!隨緣吧!收你先算啦,暫時當係至在參與吧!冇須唸太多了!

引用:老公話我有少少走火入魔..... 嬲到我死 +

原帖由 寫我心中話 於 13-12-14 發表
老公話我有少少走火入魔.....

嬲到我死
我都覺!放鬆d!:

‹ 上一主題|下一主題