用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SWCK, so we can centralise all SWCK moms
樓主: crystalpui
go

SWCK, so we can centralise all SWCK moms [複製鏈接]

醒目開學勳章

dogeug

我係等學校叫我去visit的
你小朋友邊年入學呢?

當你睇到esf個support office有幾大幾stylish時, 你會懷疑學費去左邊, 同佢地洗錢嘅priority如何.

一直以來我搵學校係以有一定中文程度嘅IS為主, 所以選擇唔多, 只有ISF, 之後係SIS, 最後係CIS. cis我地一早決定唔申請, 另外兩間我個女都去過面試.    我對ISF係half-hearted, 只係純係科中文, 所以即使後來唔收, 都唔會話因為心儀學校呢個原因而失落.  SIS我覺得有一定保證, 但係聽講都幾大壓力, 我越了解自己個女, 就越覺得唔合適佢.  當時唔收佢, 我地都失落, 但而家睇返阿女係SWCK情況, 又覺得未必唔好.  sis只會滿足到我對中文要求, 但係未必合適我個女性格同發展.  

我而家聽朋友講起, 可能會考慮kcis, 不過佢地未必有位姐.  但係阿女而家係swck真係讀得好好, 所以如果只係為左科中文轉佢, 又未必值得, 橫掂佢中文都有一定水準, 而家只要keep到佢進度合理就唔會太差.  最重要係, 我發現, 即使讀isf, cis, sis, 中文科差唔多個個都要補習.

Hi Elmostoney,

Thanks for your insider information on SWCK, I know more about the school. I hope my younger son can thrive in the school ableit still waiting for the offering letter

I heard a lot about CIS, SIS and Cdnis. Yes, you are right. I know some students in some of these schools got heavy tutoring (not only in Mandarin). Some of these schools gave a lot of pressure on its students to perform well on academic results (ie. exam results).

原帖由 elmostoney 於 11-11-21 14:27 發表
當你睇到esf個support office有幾大幾stylish時, 你會懷疑學費去左邊, 同佢地洗錢嘅priority如何.

一直以來我搵學校係以有一定中文程度嘅IS為主, 所以選擇唔多, 只有ISF, 之後係SIS, 最後係CIS. cis我地一早決定唔 ...

原帖由 reneeleung 於 11-11-21 13:43 發表
我地都是普通家庭, school fee係我地其中要考慮的因素。我地總不能經濟唔好時就叫個仔轉第二間學校.

前幾日, 我地收到RC信通知1月會面試. RC都越來越貴, 今年已經$8000一個月.我見SWCK2年只係加了$2學費同$2500維修 ...

Last year when I received the notification of increase of school fees I honestly thought there was a typo in the letter!! What a joke - I mean the Edu Dept!!  I didn't mind paying a little more towards school fees so the school can have more funds to run it even better.  I really thought the Edu Dept was very mean and insulting!!!  You get penalised for making efficient use of money and submitting a realistic budget.  How sad is HK's systems??

回復 101# crystalpui 的帖子

crystalpui, 我10月先交form for 2012 entry. Do u know is it full already?

醒目開學勳章

OH~~~咁...你不如打電話去問下
好似遲左d

簽名被屏蔽

reneeleung,

Thank you for your sharing with us! My girl also being admitted to SWCK for K1 next year. Do you know around how much will the tutition fee be for ICA?

醒目開學勳章

我都想知ICA學費幾多
我女出年都應該會讀SWCK
好開心...入到一間好學校開心過中六合彩

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 reneeleung 於 11-11-28 13:48 發表
而家SWCK 內的P1是$67XX. 我估都差不多掛, 我有兩個孩子, 太貴真的負擔不起. 其實好多IS都好好, 只是我們是草根家庭罷了.

因為我是基督徒, 我相信主從不讓我們有所缺乏, 他總會為我們準備. 像當初考幼稚園, ESF無位 ...

聽了係咁講
我個心都定左落黎
我都唔係富有人家
都怕會加好多學費既學校
如果6xxx-7xxx都係一個合理學費

Thanks reneeleung! you make me 安心好多!
BTW, would you let me know how does the 保母車 works for SWCK? Can i assume that they can pick from most places at island side of the admitted students?

簽名被屏蔽

Reeneeleung
I just realize sick is going to launch ica fr this thread. How would u choose between nis, ica n Esfahan for academic n personal development? Thx much for your comment in advance.

Sorry I mean swck

Hi mommies, is there any web site for ica? I wanna know more details. Thx.

簽名被屏蔽

我地Year 1上星期都係家長日, 本來20分鐘, 結果傾左40分鐘, 不過個個家長都overtime, 因為小學要講嘅野好多.  老師好好人, 因為我老公來唔到, 佢覺得我個女需要follow up, 所以再同我約左個時間, 叫我老公一齊再去傾過!

我個女重來冇功課帶返來, 只係叫我地同佢溫習phonics同睇書, 因為功課都係學校做哂, 今次我就有機會睇佢d功課. 英文方面, 大家唔需要擔心, 我睇過d功課, 好好.  老師話我個女有部份weakness, 所以偶然會同佢單對單坐係到做! 如果唔係小班教學, 如果老師唔係有耐性愛心, 我諗真係好難.  至於數學, 而家做緊單位加數, 有用數字, 亦有用點點. 中文我就預左淺, 寫來寫去都係數字, 人, 呢d, 不過叫每日有朗讀, 唱下歌, 老師會講下咁, 叫保持聽同講普通話.

ipc都有分theme, 呢期係 i am alive, 我見到佢地d功課, 都係好探索性, 係呢個年紀能manage, 佢地會叫小朋友將死物, 已死嘅野, 同生物, 分成三個group, 畫圖畫. 如果有小朋友係swck嘅家長, 會見到year 1門外, 貼左小朋友種野嘅相, 就係因為佢地學緊i am alive呢個unit, 所以一齊動手種野.  另外佢地有寫週記, 最初我見只係畫圖, 跟住有時阿女會跟老師抄句子(不過就一定係佢自己做嘅野, 如weekend去左某某生日會), 再後來我見佢自己寫, 不過唔知老師教/幫佢幾多.

琴日佢地field trip 去 apple store, drop off阿女時同一位家長傾開, 佢個小朋友係細仔, 本來年頭考左入英基, 今年八/九月入學, 但英基覺得佢小手肌肉未夠成熟, 建議佢延遲一年入學, 所以佢就留係 swck. 但係家長會後, 佢了解阿仔係老師悉心教導下, 而家已經好好, 如果出年入英基, 重讀一年班, 驚佢會悶, 所以佢而家都諗緊.

我阿仔都收到英基面試信, 聽聞只要到時面試英語溝通無問題, 收嘅機會好大.  對我來講都係兩難. 身邊嘅朋友都叫我, 如果英基收, 梗係入英基, 一來唔洗煩中學, 二來英基有歷史, ica 係全新學校, 點都令人有點擔心, 三來, 係我屋企去英基返學,近到可以行路.  而且阿仔入左, 家姐可以曲線提高入學率, 我阿仔唔係係任何同英基有關學校返學, 所以今次有面試機會, 真係好似中六合彩咁.

但係我阿女返左swck year 1後, 我地真係好鍾意呢班, 英基始終係集團經營模式, 好多野未必可以咁跟住小朋友需要走, 而且22人vs30人一班, 以人數角度都唔洗揀. 有時我覺得歷史反而係包袱, 睇間學校點辦, 如果好似弘立, 維記咁, 因為經濟壓力狂開班, 咁質素梗難控制. 但係swck打算由細做起, 而且ms gail佢地真係好有熱誠好投入, 再加上唔洗一做做咁大, 吓吓為錢愁, 我反而學得會做得ok.  唯一就係冇中學, 我都同意呢個係考慮因素之一. 但我同老公, 如果純以小學咁講,k冇其他因素左右, 我地都會揀ICA.

我覺得如果我個女唔係係SWCK讀,根本唔會得到老師咁悉心栽培, 所以我真係好感激swck.

醒目開學勳章

esf又真係好吸引
如果ICA將來有埋中學
咁就好了
有冇聽過佢會攪呀?
‹ 上一主題|下一主題