用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
樓主: gillian88
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

回覆 5# 草帽 的文章

Hi 草帽:
好辛苦叩到大埔羅定邦,註冊後楊葛先打電話來,第二日梁文燕都話收,最後都係决定讀大埔,話晒都英中,囡囡英文底唔錯,反而中文麻麻地,唉!第日想轉邊度都唔會脫節,你呢?派邊間?找到更好的未?

沙田區雖然唔係好多學校將中一派位結果公開,但我見陳元喜小學個網公佈有75個學生入左英中,直資唔計,佢全級136人有75人派到英中,百份率超過55%,網上家長都話沙官水準高過陳元喜,大家一樣都有聯繫中學,咁樓主個女考60派band 3又真係好冇理由喎?

原帖由 kychanhkg 於 09-7-22 09:34 發表
沙田區雖然唔係好多學校將中一派位結果公開,但我見陳元喜小學個網公佈有75個學生入左英中,直資唔計,佢全級136人有75人派到英中,百份率超過55%,網上家長都話沙官水準高過陳元喜,大家一樣都有聯繫中學,咁樓主個女考60派band 3 ...

我有朋友個女讀陳元喜,佢地先生話60名以內先係 Band 1. 我有朋友個女考 6X 都派唔到英中.相信有1X個係Band 2 入咗英中.

Congratulations!!  希望遲d 還有好消息收到!
原帖由 gillian88 於 09-7-22 00:06 發表
Hi 草帽:
好辛苦叩到大埔羅定邦,註冊後楊葛先打電話來,第二日梁文燕都話收,最後都係决定讀大埔,話晒都英中,囡囡英文底唔錯,反而中文麻麻地,唉!第日想轉邊度都唔會脫節,你呢?派邊間?找到更好的未? ...

好大機會老師估計錯誤

原因1.上年升中呈分參考06及07年编班試分數,而今年轉左參考07及08年编班試分數,波動可以好大.
原因2.沙田小六學生人數會直接影響分組比例,學校得到的配額有加減的可能.
原因3.被殺學校數目,因為通常被殺學校的學生喺Band3學生,影響其他學校分組比例,變動可以好大.

2009年全港升中人數71978
2008全港升中人數七萬五千多人

下 學 年 升 中 生 大 減 九 千 人  

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0329go01.html
根 據 教 育 局 提 交 立 法 會 的 資 料 顯 示 , ○ 八 學 年 升 讀 中 一 的 總 學 生 人 數 , 較 本 學 年 大 減 逾 九 千 人 。  

(星島日報報道)縮班殺校潮已蔓延至中學,根據教育局提交立法會的資料顯示,○八學年升讀中一的總學生人數,較本學年大減逾九千人,相對教育局早前公布下學年參與升中派位學生減少四千五百人超出一倍;當中沙田區成為重災區,升中生驟降逾二千三百人。教育界促請當局盡快下調中學每班人數,以紓緩中學的收生壓力。
教育局回應立法會議員就《財政預算案》有關教育範疇的提問時透露,本學年在公私營中學就讀的中一生,共有八萬四千多人,但小六生僅得七萬五千多人,兩者相差逾九千人;若以中學每班四十人計算,相等二百二十五班中一。沙田及葵青區的跌幅最嚴峻,分別減少約二千三百及一千五百人。在未來三個學年,估計升中學生將減少

三千至近七千人。

開英文班 港中中申請人數升

http://www.takungpao.com.hk/news/09/01/20/JX-1021148.htm
【大公報訊】記者劉家莉報道:中一自行收生階段昨日結束,雖然明年升中學生人數減少約三千人,但部分較受歡迎中學如傳統名校皇仁書院,申請人數上升約一成;部分爭開「英文班」的中文中學申請人數亦見上升。有校長說,在金融海嘯下,不少家長由直資轉投官津學校,教學語言「微調」令更多學生可接受英語教學,直資中學或流失不少學生。

恭喜你!!

亞女結果派咗去馬鞍山崇真, 而叩門的學校都冇聲氣, 可能因為亞女的成績都係BBCC咁, 唔係好標青(佢哋學校唔知 可能因為亞女的成績都係BBCC咁, 唔係好標青(佢哋學校唔知點解呈分試好似特別深)

其實梁文燕都唔錯呀!可惜7/7嗰日去到已經截咗表...
咁多間學校收你個女, 便証明佢係有實力, 叫佢俾心機讀.

原帖由 gillian88 於 09-7-22 00:06 發表
Hi 草帽:
好辛苦叩到大埔羅定邦,註冊後楊葛先打電話來,第二日梁文燕都話收,最後都係决定讀大埔,話晒都英中,囡囡英文底唔錯,反而中文麻麻地,唉!第日想轉邊度都唔會脫節,你呢?派邊間?找到更好的未? ...

原帖由 ntefamily 於 09-7-22 15:36 發表

呢個係好大的原因, 原本幫band 1小學墊底的被殺小學的學生大幅減少或消失, 在少人墊底的情況下, 教育局只有重新調整其他小學的3個banding, 從而拉低band 1 小學的band 1率
...

Band1比例唔會低,都係1/3,但不同學校根據過往分班試成績會有不同的調整。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-7-15 19:23 發表
//原帖由 trouble-mum 於 09-7-14 19:56 發表
聽講沙田band1小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c培基有 ...

沙呂小冇好top果班wo!
因為冇精英班,全部平均分配!

回覆 109# ntefamily 的文章

真麻煩 我個女沙田05-06小一學生,得1900人.
比04-05縮小左幾千人
變動好大 升中將會好難預計BANDING

原帖由 @Ivan 於 09-7-22 23:18 發表
真麻煩 我個女沙田05-06小一學生,得1900人.
比04-05縮小左幾千人
變動好大 升中將會好難預計BANDING

唔會咁少掛?!

絕對無花無假,因那位派第四志願的家長跟我說的。而派第一志願的band three同學,則是校長說的。

答案好簡單!
band 3 學生 (在自行收生)時入了band 1 school.
因為學校收生,不一定看成績。
好多學界冠軍 or 有音樂天才級的, 成績一般 ,也可去band 1 。皇仁or DBS 一樣收。例子多的是。

原帖由 marius 於 23/7/2009 00:50 發表

唔會咁少掛?!

大埔區與沙田區同為縮班重災區,小一學童人數由04/05學年約2300,銳減至05/06學年約1900。
http://www.life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=sch_gov/sch_gov3.htm

原帖由 ntefamily 於 23/7/2009 10:57 發表

呢幾年沙田同大埔都係小學收生重災區, 以往banding高的小學愈係變數大, 填表時要特別小心.

如果Band1學位無縮減其實都唔錯
‹ 上一主題|下一主題