用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
樓主: qkhui
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

Hi Elainepekkle, 你小朋友依家讀k3, 上學期未有默書ar?
我仔仔個間我覺得深, 不過佢地慢慢讀上來, 由k1-k3 噉去習慣又ok wor.. 所以有時都唔好睇小小朋友.. :tongue:

原文章由 elainepekkle 於 08-1-16 19:49 發表
hi 我覺得功課都算可以, 日日有功課, 寫d中文字都算深, 但英文就比較淺(我自己覺得), 默書就唔知有沒有 , 咁妳呢?

hi qkhui, 其實我都唔知道幼稚園怎樣叫默書, 她今個學期,學校派了一本很細的單行簿, 裡面貼了些中文和英文生字, 女兒話老師叫她們得閒溫習一下, 老師會問她們怎樣讀和寫, 我諗這樣算不算默書呢?
原文章由 qkhui 於 08-1-17 09:44 發表
Hi Elainepekkle, 你小朋友依家讀k3, 上學期未有默書ar?
我仔仔個間我覺得深, 不過佢地慢慢讀上來, 由k1-k3 噉去習慣又ok wor.. 所以有時都唔好睇小小朋友.. :tongue:

...

噉你有無同女女溫ka..??
我仔都好似你女女噉, 有本單行簿, 每個星期都有, 一本中一本英
噉學校唔係叫默書, 係叫記憶訓練.....
其實都幾難, 有o的字我會覺得好難, 依家識都未必記得la.. 不過老師其實唔係要佢地識晒, 係想佢地習慣要去記, 因為如果幼稚園無訓練, 佢地上小學小1時會好辛苦 .....
噉我都同意... 依家只可以唔比太大壓力小朋友, 希望佢慢慢習慣

原文章由 elainepekkle 於 08-1-17 10:18 發表
hi qkhui, 其實我都唔知道幼稚園怎樣叫默書, 她今個學期,學校派了一本很細的單行簿, 裡面貼了些中文和英文生字, 女兒話老師叫她們得閒溫習一下, 老師會問她們怎樣讀和寫, 我諗這樣算不算默書呢?   ...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-16 19:38 發表
Hi 我最初不是選禧年的, 在好早的時候(大約k2)我是想入循道的, 後來去過她們學校聽講座,發覺她們的校長和老師好像沒有什麼交流, 上網又話這間學校的主任攪小圈子, 所以後來想選靈糧, 但聽人講她們很著重學業多過品行 ...

其實我當初不是選禧年,是選擇主風因我諗住我個仔讀得輕鬆D,但到派位時派到禧年我當時好驚因為我聽其他家長講話好深好多功課做,後來幼稚園D老師同校長都話禧年好好,小朋友品行好校長及老師好有愛心,就叫我比個仔嘗試,當我個仔8月尾時返禧年小一適應班,佢好開心講比我知老師好好,好鍾意返學,到開學後一個月倒佢已慢慢適應,現在都不是很多功課,課程都OK!佢暫時成績都OK啦!佢地D老師鼓勵佢地學習,我仔仔好鍾意佢班主任,所以我可以放心一點,多些聯絡

HI Yammiwan2004, 聽到你噉講, 我更加放心la..
你小朋友之前讀咩幼稚園ka?
噉剛剛應考完試, o的試題深唔深ka ?

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-17 12:46 發表

其實我當初不是選禧年,是選擇主風因我諗住我個仔讀得輕鬆D,但到派位時派到禧年我當時好驚因為我聽其他家長講話好深好多功課做,後來幼稚園D老師同校長都話禧年好好,小朋友品行好校長及老師好有愛心,就叫我比個仔嘗 ...

hi 講真,我真係沒有同女兒溫習, 可能我又要照顧細女.當初我諗著放棄份工,做全職主婦,  專心照顧大女, 在她預備讀k1, 但突然有咗(細女), 所以唔好講同佢溫書, 陪她講故事書的時間都很少. 而家大女做功課, 細女總是攪攪陣.
原文章由 qkhui 於 08-1-17 12:31 發表
噉你有無同女女溫ka..??
我仔都好似你女女噉, 有本單行簿, 每個星期都有, 一本中一本英
噉學校唔係叫默書, 係叫記憶訓練.....
其實都幾難, 有o的字我會覺得好難, 依家識都未必記得la.. 不過老師其實唔係要佢地識晒, ...

hi yammiwan, 妳知唔知道, 學校是否放學後, 讓學生可以在學校做完功課先返家呢? 如果是校車生, 她們有沒有校車再接果D join了課餘活動的學生呢? 還有校車費要幾多呢?嘻嘻! quote]原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-17 12:46 發表

其實我當初不是選禧年,是選擇主風因我諗住我個仔讀得輕鬆D,但到派位時派到禧年我當時好驚因為我聽其他家長講話好深好多功課做,後來幼稚園D老師同校長都話禧年好好,小朋友品行好校長及老師好有愛心,就叫我比個仔嘗 ... [/quote]

原文章由 elainepekkle 於 08-1-17 14:34 發表
hi yammiwan, 妳知唔知道, 學校是否放學後, 讓學生可以在學校做完功課先返家呢? 如果是校車生, 她們有沒有校車再接果D join了課餘活動的學生呢? 還有校車費要幾多呢?嘻嘻! quote]原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-17  ...

hi,學校有留校自修計劃,我仔仔沒有參加到所以不知道其自修情況如何,但我可以幫你問下啦!留校自修或課外活動後下午四時三十分有一班校車送學生,現時車費收$330

原文章由 qkhui 於 08-1-17 12:53 發表
HI Yammiwan2004, 聽到你噉講, 我更加放心la..
你小朋友之前讀咩幼稚園ka?
噉剛剛應考完試, o的試題深唔深ka ?

hi!我仔仔之前韻張煊昌幼稚園,
我睇反d試題不算太深,其實每科考前有一堂溫習,令學生容易記住剛剛溫完的課本,每天考完試後有半小時同佢地溫第二天考的科目,幾好架

原文章由 elainepekkle 於 08-1-17 14:18 發表
hi 講真,我真係沒有同女兒溫習, 可能我又要照顧細女.當初我諗著放棄份工,做全職主婦,  專心照顧大女, 在她預備讀k1, 但突然有咗(細女), 所以唔好講同佢溫書, 陪她講故事書的時間都很少. 而家大女做功課, 細女總是攪 ...

hi!我同你參不多,因我現時返緊工沒有時間睇住佢地,放工後要睇仔仔D功課但細女成日搞住,所以有時我都不知點算好

係ar, 噉都幾好wor..
我都係在職媽咪, 其實依家放工返屋企都無咩同佢溫ka...
有時未叫老師同佢溫lo, 因為佢讀全日班, 在學校都有時間o既,
最大問題係, 佢在學校好快就識, 在home 真係激死ka, 中文都仲好o的, 英文真係.....
你幼稚園o的老師同校長都話好, 噉我都好放心...
你們有無諗過放仔仔去出面o的補習社ar, 我有個同事, 佢將仔仔放去補習社(間補習社係幫佢地學校o的學生補ka), 都唔錯wor, o的成績一路都有進步, 最好就係, 佢地唔再需要好似以前噉, 每晚都好似打仗噉, o的關係唔好...如果可以搵到一間尊係for 禧年o既學生就好la

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-17 15:40 發表

hi!我仔仔之前韻張煊昌幼稚園,
我睇反d試題不算太深,其實每科考前有一堂溫習,令學生容易記住剛剛溫完的課本,每天考完試後有半小時同佢地溫第二天考的科目,幾好架 ...

hi 唔該晒! 咁妳仔仔有沒有参加課外活動呢?聽講好似有很多種課外活動選擇, 係唔係呀? 又話可以免費學小提琴. 原來妳是返緊工, 咁妳是否有請工人幫手?
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-17 15:32 發表

hi,學校有留校自修計劃,我仔仔沒有參加到所以不知道其自修情況如何,但我可以幫你問下啦!留校自修或課外活動後下午四時三十分有一班校車送學生,現時車費收$330 ...

但係我覺得妳仔仔好叻 我去禧年網見到妳仔仔幅相, 1B,
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-17 15:50 發表

hi!我同你參不多,因我現時返緊工沒有時間睇住佢地,放工後要睇仔仔D功課但細女成日搞住,所以有時我都不知點算好

原文章由 qkhui 於 08-1-17 17:36 發表
係ar, 噉都幾好wor..
我都係在職媽咪, 其實依家放工返屋企都無咩同佢溫ka...
有時未叫老師同佢溫lo, 因為佢讀全日班, 在學校都有時間o既,
最大問題係, 佢在學校好快就識, 在home 真係激死ka, 中文都仲好o的, 英文真 ...

hi!我仔仔現在每天放學都會去補習,個Miss好好每天教佢做功課,默書,隔日有習作比佢做,每逢考試幫佢溫習邊科差同佢溫多D都幾好架,我見有2個禧年學生響佢到補習,收費都唔貴不過好多人想搵佢補:)

原文章由 elainepekkle 於 08-1-17 23:39 發表
hi 唔該晒! 咁妳仔仔有沒有参加課外活動呢?聽講好似有很多種課外活動選擇, 係唔係呀? 又話可以免費學小提琴. 原來妳是返緊工, 咁妳是否有請工人幫手? ...

hi!我仔仔有參加小提琴班是免費學,見佢學得都幾好返來都好開心,其實仲有好多課外活動不過我唔想個仔禁辛苦等佢上小二或小三先比佢學多一兩樣,我是同奶奶住一直都是奶奶同我湊佢兩兄妹所以放工後先可以睇佢地D功課及陪佢地

原文章由 elainepekkle 於 08-1-17 23:45 發表
但係我覺得妳仔仔好叻 我去禧年網見到妳仔仔幅相, 1B,   

hi!,你唔好感講,因為都要學校同家長合作才可有用,我仔仔初返學時唔係好適應,加上我又緊張D所以比咗壓力仔仔都唔知,後期同佢班主任,輔導主任傾下佢地有方法同佢傾好快就適應加上老師鼓勵,所以見佢每逢默書,考試都比心機,老師講一句好過我講十句,所以唔緊要我地一齊努力

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-18 10:26 發表

hi!我仔仔現在每天放學都會去補習,個Miss好好每天教佢做功課,默書,隔日有習作比佢做,每逢考試幫佢溫習邊科差同佢溫多D都幾好架,我見有2個禧年學生響佢到補習,收費都唔貴不過好多人想搵佢補:) ...

hello Yammiwan,
could u ask me details 私人教師?
how much per month? where?
pls mail: [email protected]

anson

[ 本文章最後由 anson_01 於 08-1-18 11:00 編輯 ]

hi 係私人補習定係補習社, 妳仔仔補幾多個鐘呀? 日日去? 如果每逢考試幫佢溫習會好好多呢! 因為妳又要返工, 跟本沒有時間幫佢溫習.
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-18 10:26 發表

hi!我仔仔現在每天放學都會去補習,個Miss好好每天教佢做功課,默書,隔日有習作比佢做,每逢考試幫佢溫習邊科差同佢溫多D都幾好架,我見有2個禧年學生響佢到補習,收費都唔貴不過好多人想搵佢補:) ...

噉個miss 係補習社or 私人補習ka?
在那裡ar ?

原文章由 qkhui 於 08-1-18 15:41 發表
噉個miss 係補習社or 私人補習ka?
在那裡ar ?

個miss係私人去佢屋企,在富寶
‹ 上一主題|下一主題