用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂1A家課手冊
樓主: PrinceWong
go

一呂1A家課手冊 [複製鏈接]

補充: 要做聖經作業(九)(十)

2007-12-12 (星期三)

中: 默改簽, 作(6.1)改(5.2)

英: dict tomorrow, WS U12 P.3, WS U9 已派溫習

數: 1上B作(14), 1下補(19)
     (由於第14課已做和已批改, 我估計應該要
        做第20課)

常: 作(7)

2007-12-13 (星期四)

中: 還書, 閱報, 補(18)改(17)

英: 20/12 dict 8, dict corr, sign

數: 書p.56

常: 溫習(1,2)

其他: 查收<自習篇章>

2007-12-14(星期五)

中: 詞(5.2)/週一試默(5.2),抄(5.2),看課外(43-45), 20/12(四)還書

英: T1-6每句3次, compre P.26,27,
WS U11 P.1-8 corr

數:1上B作(20), 1上補(18), 帶1下A書

常: 書P.53, 作(8)改(7)

*下星期二默中文, 星期四默英文,
唉!非常多, 非常辛苦!!

是否由上星期開始每週都有中默和英默呢? 除生字外中默又要默整編課文, 很大壓力啊!

知否考試範圍派了未?

真的很大壓力!!英文又多又難, 中文又長又深, 仲要一齊黎!!

今日派了考試範圍,

中文今次有說話, 聆聽, 默書, 讀卷, 作文和書法, 還考普通話, 真係好驚仔仔可唔可以應付!!!

2007-12-17 (星期一)

中: 試默改簽, 補P.52, 53, 看課外46-47

英: T1-6每句3次, compre corr,
Exam syllabus, WS U10 已派, 溫習

數: 1上補(8), 1上B作(22)

其他: 簽閱手冊P.82和中文考試備忘

2007-12-18(星期二)

中: 看課外(47-50)

英: WS U12 P.1-5 corr, Oral 溫習紙已派,
Exam Revision 已派 (貼在revision book內)

數: 1下A作(11), 1上補(17)加法  (有"V"才要做)

電: 1月8日評估

其他: 健康檢查表

假期功課:
中: 補(測驗二), 看自習(1-7),
看課外(51-62), 溫習考試

請問看自習(1-7),指哪些 ?查收<自習篇章>,<自習篇章>又指什麼?

[ 本文章最後由 lusiyilucy 於 07-12-18 21:00 編輯 ]
Tammy mama

2007-12-19 (星期三)

中: 溫習簿/默改簽  (還書和閱讀報告)

英: 明天dict, U11 已派,溫習, compre
P.28,29

數: QEF (八), 1下補(5)

音: 評估簽改(共2張)

普: 工作紙改正

(明天10分鐘閱讀, 帶圖書!)

lusiyilucy,

1)查收<自習篇章>,<自習篇章>又指什麼?

自習篇章是指一本書, 好像"作業"那本, 封面是<語文新天地>自習篇章, 啟思出版, 前幾天派回來, 你試下揾唔揾到,  同"啟思本課文書"個封面好似的.

2)請問看自習(1-7),指哪些 ?

意思是閱讀這本"自習篇章"第一至第七課, 由"家"至"垃圾桶"這幾篇文章.

thank you! i will try to find it.

原文章由 PrinceWong 於 07-12-19 16:34 發表
lusiyilucy,

1)查收,又指什麼?

自習篇章是指一本書, 好像"作業"那本, 封面是自習篇章, 啟思出版, 前幾天派回來, 你試下揾唔揾到,  同"啟思本課文書"個封面好似的.

2)請問看自習(1-7),指哪些 ?

意思是閱讀這本"自 ...
Tammy mama

請問有冇人知普通話幾時考?

口試考咗, 普通話就係15號考, 詳細日期可以睇番手冊第82頁

原文章由 UltramanJack 於 08-1-3 10:06 發表
請問有冇人知普通話幾時考?

請問4號功課係咪有Comprehension 做呀?  做邊頁呢?

Comprehension P40 & 41

原文章由 hazelnut 於 08-1-5 09:58 發表
口試考咗, 普通話就係15號考, 詳細日期可以睇番手冊第82頁

請問4號功課係咪有Comprehension 做呀?  做邊頁呢?
Tammy mama

1月7日家課:

中文:作改正、改簽評估、溫習考默
英文: COMPRE CORR
數學:1上補(考試)
常識:完成生字紙
其他:2月飯單已派

另: 我仔仔話要寫REVISION BOOK內1ST TERM TEST REVISION SHEET每個生字各5次, 真的嗎?

更新: 唔使抄英文生字喇!

Lucy,
唔該晒!

all,
聽日中默係咪所有生本33-40課入面D字都要默架?  好多深字, 讀唔晒喎?

係咪真係有音樂工作紙呢?  我禽日揾咗成日都揾唔到喎?

2月1日(星期五)家課:
中文: 補(3),(4)、《閱讀小天使》P.1~3、看課外(12~20)
英文: T1~5每句3次共15句、WSU1已派溫習、Compre P.18~21
數學: 專題、工1,2、練習1(1~5)甲
常識: 作(3), 改(2)
其他: 完成生活小記邁向[零]廢物工作紙、簽成績表(放假後交)
15/2正常上課, 簽閱通告2份

不知道是否有錯漏。

2月15日家課冊內容:
中文: 字(11), 試默, 週記
英文: writing
數學: 1下A作(12)
其他: 3月飯單已派
簽閱通告(1)份
‹ 上一主題|下一主題