用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享囝囝既大躍進 ! 好開心呀 ^v^
樓主: Meisuen
go

分享囝囝既大躍進 ! 好開心呀 ^v^ [複製鏈接]

Re: 分享囝囝既大躍進 ! 好開心呀 ^v^

MEISUEN,傑傑同嘉盈同年同月生,我地耐不耐會有出黎聚會,但就唔係同校.傑傑上堂就係發夢咁,成日要老師叫住佢先好啲(好似同JL囝囝情況差唔多),我諗讀I位對佢有幫助啲,佢黎緊番果間都有I位架,不過唔知幾時先排到.
MAISY,傑傑社交好差,淨係會搵老師,雖然有幾個係我地六月嘅朋友仔,但佢都無咩點同佢地玩...我諗佢唔會唔捨得.

CATHY,

OH I SEE! 謮 i 位都好, 祝妳早日排到啦 !

Cathy,
你囝囝上堂時d情況真係同我囝相似, 但我囝仲大個你囝兩個月
我想問你囝囝評估既report係咩事? 我囝係發展遲半年, 言語方面要2個月後再去評估, 不過我肯定佢依方面都係遲   你而家比緊d咩訓練比你囝囝? 我到而家仲十五十六唔知選i位好定要早期訓練好 :cry: 我自己一時一樣

Meisuen,
其實多謝你就真, 你真係有問必答, 會舒緩左我心中既困擾.  如果bk唔係有依個topic, 比我有機會上黎識下大家, 請教下大家, 我真係會癲.  不過有你地, 而家我都有d信心既.
音樂治療太貴喇, 如果普通d音樂playgroup我都仲afford到, 想比d刺激下佢.  或者試下兩個月睇佢咩反應先

Hi Meisuen,

After I seats from Sep, My son more good in speech and 社交. Before my son do not have friend in class, after 社交遊戲 each day with the classmate, he has much friend. Sometime he can also compliant with his classmate to the teacher.

Hi Meisuen,

My son also got assessment in Jan this year when he was 2.5 years old and now he is 2.8 years old.  That assessment showed he was 4 months behind 認知 and 9 months behind speech ability.  I took him to Heep Hong for speech therapy and intergrative therapy, still he is talking single words only and no solid knowledge on colors, shapes and etc.  He has progress but comparing with normal standard kids, he is still far behind.   I am on the list of 兼收 but I don't think they will give me a place there for coming term.  And there is no such service as your son starting this year.  SIGH!  I am quite worry.  

Amy  

angusmom,

我好明白妳既擔心! 因我當初都係成日同佢訓練都冇進展, d脾氣又差, 我既心情又急又擔心! 我囝好似妳囝咁2歲8個月都係講單字, 仲要係得幾個字.  但我不斷同佢去做私人st, 參加各種不同既課外小組比多d 剌激佢, 日日放工同佢做各種訓練. 之後2歲10個月開始講多左幾個音. 兼且果時排到早期訓練, 訓練左2個月, 即3歲時, 佢好似突然開竅, 開始講簡單句字. 連我以前教佢既野, eg. 認日常生活物品,交通工具, 動物, 植物,字, 身體,顏色, 形勢etc 佢都識. 我仲成日比d 中,英文益智卡通vcd佢睇學講中,英文tim.  佢而家認及讀到咁多中, 英文字都係自學, 我冇迫佢學架, 佢自己好中意!

妳囝比我囝果時評估結果仲好d, 應該好快追得番. 最重要妳要不斷同佢訓練, 唔好放棄. 其實佢吸收左, 妳唔知咋, 有一日佢會show 比妳睇! 妳就會好似我咁開心, 正明冇白廢心機架啦 !

努力加油

bbwailun,

咁妳真好彩有間好既 i 位! 好鄧妳開心!

bbwailun 寫道:
Hi Meisuen,

After I seats from Sep, My son more good in speech and 社交. Before my son do not have friend in class, after 社交遊戲 each day with the classmate, he has much friend. Sometime he can also compliant with his classmate to the teacher.

Meisuen

做乜咁耐唔搵下我, 我好嬲呀... :evil: 你而家個新老細咁衰?係咪女人黎ga...唔好理佢, 最緊要保持心情開朗, 迎接小bb的來臨.... : 係哩...係時間開始報暑期活動呀..你有咩好介紹呀?

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

JL2006,2歲4個月評估結果係懷疑自閉傾向,到2歲9個月再見心理醫生都係未確定到係唔係,不過社交方面肯定係差.而家上緊言語治療(個人)同音樂治療(小組),我覺得上小組對培養佢地係群體中嘅專注力會有幫助啲,都想再搵啲星期六�日嘅小組比佢上,佐仲未搵到.我報左果間學校個校長話,如果小朋友社交弱,揀I位好過EETC,因有多些''實習時間''及有老師從旁指導,而且我地平日無人湊到佢去上堂,所以要揀I位囉.

Dear all,

有野想請教:

我發覺同囝囝做家居訓練有d困難, 我同佢響佢平時玩開既地方同佢做訓練, 佢會唔多專心, 佢只肯專注一陣, 跟住佢就想玩第二d佢自己鐘意玩既野(而唔係我打算安排好既訓練), 什至有時對我既安排完全無興趣, 叫我收返埋, 再唔係就走左去.
我有以下問題:
1) 係咪需要同佢入房單對單訓練?
2) 一日內係咪只可安排同一款訓練(eg. 小肌肉訓練)?
3) 如佢無興趣係咪應該即刻換第二個遊戲?
4) 如佢想走開,應唔應該捉佢返黎繼續?
5) 每日訓練時間幾長較為適合?

Cathy,
我大囝都係, 社交好差, 眼神依排訓練過後好似好左d.  而家我比佢逢星期三上協康既幼兒訓練(個別), 星期二就上通利琴行既音樂班, 跟住每個星期六上樂天教室既playgroup.  真係好忙, 好怕冷落左我細仔, 佢而家就快7個月, 我怕而家無乜時間理佢, 遲d又到佢有發展遲緩 唉.......好有心理壓力, 驚完一個又一個  
我仲聽人講過, 多數有自閉傾向or發展遲緩既小朋友, 佢地既bb時期多數都係好好湊........! 錦就弊啦, 我2個囝bb時期都超好湊架

jl2006,

未必細果個都係咁既! 唔好太擔心! 我仔之前咪又係咁, 成日走黎走去. 我好明白妳既處境.

1) 係咪需要同佢入房單對單訓練? ==唔一定既, 最緊要收埋佢最中意既玩具, 同off tv.
2) 一日內係咪只可安排同一款訓練(eg. 小肌肉訓練)? 當然可以多d啦, 仲好d, 冇咁悶! 我一日比3種training, 每個做10分鐘, 一做到就獎佢中意既野. eg. 食物, 貼紙, 玩具..
3) 如佢無興趣係咪應該即刻換第二個遊戲? 我就係咁, 不過之後都要佢最少做1次.
4) 如佢想走開,應唔應該捉佢返黎繼續? 我會捉佢番黎, 用食物或玩具引佢再繼續.
5) 每日訓練時間幾長較為適合? 我就視夫佢耐性而定, 佢有心機就訓練耐d. 最初, 佢成日走黎走去咪一日10-15分鐘, 跟住慢慢加上去.

妳一定做得到架, 加油呀!

另外睇下尼d課程有冇岩妳 click here

Meisuen,
多謝晒你呀.....!
你近排身體如何? 無再哮喘喇嘛? Take care~
我琴晚同大囝做家居訓練, 佢一唔合作我就好忟憎, 結果佢仲喊住話唔做, 我都知其實錦樣係唔好, 亦幫唔到佢, 不過我真係好嬲, 用晒佢最鐘意既野"tum"佢, 佢都唔合作

jl2006,
我身體好d啦, 有心!
妳唔好心急啦! 妳迫佢盞嚇到佢唔肯再做, 等佢最開心時做, 效果會好d ! 妳同佢做咩訓練呀? 講黎聽下, 睇過幫唔幫到妳 !

Meisuen,
我同佢玩配對遊戲, 要佢配返一樣既圖, 另外要佢講出物件名, 同埋我會固意錯配, 問佢依2樣野一唔一樣, 佢仍然分唔清咩係"一樣, 咩係"唔一樣" :cry:
叫佢畫畫又無心機, 畫2筆就要收埋 :evil:
另外我想問你有無比tv你囝囝睇? 以前我有比益智既vcd我囝睇, 但佢睇得太投入, 有時肉緊到喊, 加上佢不斷成日重複睇, 跟本d劇情/下一步要做d咩, 佢都預知晒, 好似好重複性, 所以我近期停晒所有vcd, 每日只係比佢睇半個鐘電視cartoon.  

jl2006,

妳首先唔好心急訓練3樣野. 我以前
1) 先同佢講做功課啦! 做完有獎 (比佢睇下係咩獎) (佢唔理妳, 都照講尼句, 慢慢佢會知 )
2) 叫佢坐好先 (如又走開就拉佢番黎, 我之前就先訓練坐好, 唔洗一定做訓練, 只要比d野佢玩, 佢又肯坐就獎佢, 訓練到坐好後先加其他訓練)
3) 最好做一種訓練先 eg, 配一樣野 (但唔洗佢認係咩先, 總之一樣既野, 配到就得, 但就要時常見mud 就問尼個一唔一樣呀? 慢慢佢就成日自己配對)
4) 記得視乎佢心情, 佢開心就訓練耐d.

以上係我訓練囝囝既做法, 比妳參考!

Meisuen,
你講得無錯, 我真係好心急, 我自己本身性急, 加上見囝囝既問題.......更另我想快d快d! 不過我都知錦樣唔好, 可能仲有反效果 我會控制下.
近排我老公出左trip, 我要handle 2個b, 有d分身不暇, 成日擔心會忽略左小b :cry:

Meisuen,
你今胎係咪會去東區生呀? 預產期係幾時呀? 係咪10月? 我細b都係10月出世架
‹ 上一主題|下一主題