用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SOS!!!成績表咁樣,如你係校長會點睇?
樓主: iloveyoub4
go

SOS!!!成績表咁樣,如你係校長會點睇? [複製鏈接]

Re: SOS!!!成績表咁樣,如你係校長會點睇?

總之小朋友愈大愈難教, 細個就要盡早教。 再大d, Peer Group 好影響佢地架, 所以一間校風好既學校係好好好重要。 D人成日都有 "?" 係咪傳統名校一定好咩, 我既睇法係 ---- 少數個D 唔講, 大大大部份既傳統名校(尤其名私校)既家長係好緊張自己的仔女, 跟得好貼, 睇得好緊, kam様, 小朋友學壞機會就會小, 而成績都唔會差到離晒譜, 因為成日都要溫習預備測驗默書, 仲會有良性競爭, 但之不過, 如家長太緊張, 當然又會有”壓力”呢一個附加品, 未必個個受得住。   

AndyRain -- 你既"聰明但懶惰既人十居其九都唔夠唔聰明但係勤力的人叻架", 我剛叫亞女(10歲) 黎睇左, 同佢解釋, 再警剔佢, 我知佢受呢套。因亞女細個真係好鬼聰明醒目同埋好記性, 未夠5歲已經將成本3 little pigs 既英文故事背讀出來, (因我比佢自己聽帶), 吸收能力又強, 係幼稚園成績算top, 但而家佢係學校既成績都只是係”中間”, 我有小小跌眼鏡架, 咪衰唔夠勤力同專心羅, 好”再” 佢仲肯聽我講, 咪一路辛苦 D同佢溫書, 佢自己都想叻番。

Iloveyoub4 --  我講緊呢個女, 細個都係超級百厭, 成日挑戰我地既底線, 又”蝦”工人姐姐, 不過, 佢而家一路都進步緊, 算聽教 (不過都要勞氣), 所以你唔需過份擔心, 記住同老公合作教好佢, 再係學校做D功夫, 因為操行差, 成績好係搭唔夠, 可以話無mug學校會鍾意羅, 我提議你有機會不如又問下老師點樣先至達到佢地比A既要求, B既最低限度又要點, 你話會盡量教好佢, 等亞女既操行有進步, 會 work ga!  Good luck!

Forgiveness is the best remedy for any injury

醒目開學勳章 王國長老

agree, 而家d小朋友, 一代比一代聰明, d老人家都話, 以前d細路食飽就訓, 訓飽就食, 邊有而家果d咁古靈精怪, 好難湊
我地做父母, 都唔係天生出黎識教仔, 大家都係學習中, 從別人既經驗, 從以往既失敗
你睇下幾多人"關心"呢個topic就知啦!
AndyRain 寫道:
iloveyoub4

你唔駛覺得唔好意思或打攪左所有人.  我相信大家都係本住同一個信念: 個細路仔/女有得教的, 唔好side左佢.

你要記住呀, 個個小朋友一生出來都可以好叻, 好好的, 後天既苦工重要過先天呀.  聰明但懶惰既人十居其九都唔夠唔聰明但係勤力的人叻架.  我眼見好多這樣的例子, 其中有好多是父母過於寵佢地, 細個時唔覺得係問題, 到大了已經太遲, 成左形, 無得改了.  最近都聽到個親屬成日都擔心個仔將來點.  擔心個仔第時二餐都搞唔掂, 書又讀唔成, 又唔擔得, 又唔台得.  唉.........都已經16歲了, 真係太遲了.   唔係我個仔, 我都會覺得可惜, 因為曾經我有想過辦法去改個細路, 奈何做父母的唔改變教導的方法, 所以我最後都唯有放棄!!!  sorry, 我講得太多了, 此事至今我也成日耿耿於懷, 放唔低!

我第一次聽到有幼稚園的女學生"紀律"得"D"!

對一般小學來說,紀律D的學生應該不會考慮的.除非該小學有收生困難(e.g. 面臨殺校).....

很多校長會這樣想:
紀律D => 學生可能很有問題
清潔D => 家長可能很有問題

你的女兒會不會有精神健康方面的問題, 例如"過度活躍症" ?

[quote]
iloveyoub4 寫道:
各位好;

睇完我既POST請各位媽咪盡情直言,THANK A LOTS

我亞囡今年K3,9月份就上小一,
第一輪自行派位巳衰左ga啦,
e+等緊6月2日大抽獎,
我都諗定大抽獎唔得架啦所以盡力去”谷成績”,
希望大抽獎唔得既話叩門都有d成績睇下啦,
尋日

我覺得個校長好大整古law.

小朋友紀律點差, 都比條生路人行啦.  都好過份下. 比 c 都冇咁難睇. 又可表現出小朋友紀律差小小, 不至於好差.

我係小學校長看到都唔會收.  得罪個句, 如果我見到你個囡的成績表, 我都唔敢比自己小朋友同你個女玩. sorry

細心想想, 是不是小朋友有問題, 及早正視.  仲細好易改的. 咪等過多數年之算的心態, 到時想改都難.

AndyRain

我相信大家都係本住同一個信念: 個細路仔/女有得教的, 唔好side左佢.
    老師都係咁講,叫我努力教啊.

我都明白你講既感受,重要係自己親人tim,
我係夫婦感情板度睇左一個topic叫”家家有本難唸的經”,大概係講小朋友細時有問題大個左就好好好難改囉,
睇完之後感受良多啊.

AndyRain 寫道:
iloveyoub4

你唔駛覺得唔好意思或打攪左所有人.  我相信大家都係本住同一個信念: 個細路仔/女有得教的, 唔好side左佢.

你要記住呀, 個個小朋友一生出來都可以好叻, 好好的, 後天既苦工重要過先天呀.  聰明但懶惰既人十居其九都唔夠唔聰明但係勤力的人叻架.  我眼見好多這樣的例子, 其中有好多是父母過於寵佢地, 細個時唔覺得係問題, 到大了已經太遲, 成左形, 無得改了.  最近都聽到個親屬成日都擔心個仔將來點.  擔心個仔第時二餐都搞唔掂, 書又讀唔成, 又唔擔得, 又唔台得.  唉.........都已經16歲了, 真係太遲了.   唔係我個仔, 我都會覺得可惜, 因為曾經我有想過辦法去改個細路, 奈何做父母的唔改變教導的方法, 所以我最後都唯有放棄!!!  sorry, 我講得太多了, 此事至今我也成日耿耿於懷, 放唔低!

weima

我連自己都諗唔到點叫校長推薦啊,
你話好唔好笑呢!?
理由係咩好呢!?
個小朋友活潑�好動�開朗�率直........

比多小小時間我去教好亞女先
下學期再睇定d    

[quote]
weima 寫道:
iloveyoub4,

形式化、內容千篇一律既推荐信緊係冇用,但如果一封校長寫得特別靚既推荐信就一定有用。所以咪話要用誠意打動校長,令佢覺得你囡囡係值得特別推荐既學生。

[quote]

mum-LCC

總之小朋友愈大愈難教, 細個就要盡早教。 再大d, Peer Group 好影響佢地架, 所以一間校風好既學校係好好好重要。 D人成日都有 "?" 係咪傳統名校一定好咩, 我既睇法係 ---- 少數個D 唔講, 大大大部份既傳統名校(尤其名私校)既家長係好緊張自己的仔女, 跟得好貼, 睇得好緊, kam様, 小朋友學壞機會就會小, 而成績都唔會差到離晒譜, 因為成日都要溫習預備測驗默書, 仲會有良性競爭, 但之不過, 如家長太緊張, 當然又會有”壓力”呢一個附加品, 未必個個受得住。

agree,我都係咁諗,唔係話一定會好,
但都唔會衰得去邊呱,
唔係話2�3線學校教唔好,
係氣氛問題咁囉    

睇來我都要”再”努力d啦,
問心我覺得自己巳經好努力,
身邊同事,朋友,家人,老師亦話我真係好努力,
可惜個對手      

你呢個提意我上星期同班主任傾既時候問左啦
我同班主任會係今個月底做一次”檢討”
睇睇亞女有無改善囉

你講得好岩啊”大人細路”都係有問題
真係養女容易教女難
我都係努力學緊點去做人亞媽  

精神健康方面的問題, 例如"過度活躍症" 等等我之前都有諗過,我會睇多亞女一個學期先,睇下佢有無改

[quote]
www 寫道:
我第一次聽到有幼稚園的女學生"紀律"得"D"!

對一般小學來說,紀律D的學生應該不會考慮的.除非該小學有收生困難(e.g. 面臨殺校).....

很多校長會這樣想:
紀律D => 學生可能很有問題
清潔D => 家長可能很有問題

你的女兒會不會有精神健康方面的問題, 例如"過度活躍症" ?

[quote]

Pulmma

講真又真係幾得人驚既佢係學校巳經係黑名單(百厭)

比3個月時間亞女,如果再無改善既話就真係要同佢去評估lu

Pulmma 寫道:
我覺得個校長好大整古law.

小朋友紀律點差, 都比條生路人行啦.  都好過份下. 比 c 都冇咁難睇. 又可表現出小朋友紀律差小小, 不至於好差.

我係小學校長看到都唔會收.  得罪個句, 如果我見到你個囡的成績表, 我都唔敢比自己小朋友同你個女玩. sorry

細心想想, 是不是小朋友有問題, 及早正視.  仲細好易改的. 咪等過多數年之算的心態, 到時想改都難.

iloveyoub4,

看你的回應,覺得你是個處事積極和高EQ的媽咪,應該可以教好你的女兒!

iloveyoub4,

你記唔記得我呀,我同你都係自行收到傷心信個個媽咪, 我睇晒你既事,你女女真幸福,有你呢個好媽媽,我覺得任何小朋友係有得教架,只係我地用唔用到最適合既方法教佢,後天係最重要,你加油加油.

多謝你贊我啊,但我自覺自己唔夠積極,
EQ未到班呢,努力學習中   

www 寫道:
iloveyoub4,

看你的回應,覺得你是個處事積極和高EQ的媽咪,應該可以教好你的女兒!

yeeli

,你一講傷心信我就記得啦 ,

問心自己仲未係做得好,好就唔洗攪成咁啦
教小朋友呢一課真係好深奧,
就好似人同人相處既學問一樣咁深,
無一本通書可以用得著,
睇來我要一邊做人亞媽一邊"學"做人亞媽lu

yeeli 寫道:
iloveyoub4,

你記唔記得我呀,我同你都係自行收到傷心信個個媽咪, 我睇晒你既事,你女女真幸福,有你呢個好媽媽,我覺得任何小朋友係有得教架,只係我地用唔用到最適合既方法教佢,後天係最重要,你加油加油.

邊間 Kinder 咁衰呀?

shoezoo

我自己咁諗,
kinder唔係衰既,
事實上自己個女=我自己都係有問題,
老師都係講番個事實比我知姐,
今次件事只係一個警號呱,
其實老師可以好”行”咁比個”b”亞女ga,
咁我一定無問題ga,
但如果老師咁做我o米唔知道亞女係學校有咁多問題,
仲以為佢好乖,咁仲出事tim  

shoezoo 寫道:
邊間 Kinder 咁衰呀?

iloveyoub4,

我覺得如果孩子有問題,老師應該先同家長溝通,看看如何改善,而唔係寫在成績表上來知會你.  K3 成績表可能要用來叩門嘛!

有一些資優的學生,可能會成績很多,但就係唔多守規.
如果學生在學校真係有咁多問題,老師早應要平日多同家長溝通,而唔係單單寫花佢成績表來交功課.

很可惜!

Add oil, don't give up  

Totally agree with what Shoezoo said.。 校方應先同你溝通,徐非你吾同學校合作就話啫。之不過事已發生, 我都係繼續support你教好個女, 吾洗灰心。
Forgiveness is the best remedy for any injury

shoezoo

agree!
老師係有同我講過亞女既問題,
但就講到只係好似k2咁上下,
我係諗都諗唔到k2

mum-LCC

thank   

‹ 上一主題|下一主題