用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友幾多歲開始學琴好D呢?
樓主: ivywang
go

小朋友幾多歲開始學琴好D呢? [複製鏈接]

Re: 小朋友幾多歲開始學琴好D呢?

簽名被屏蔽

Ming 2,

多謝妳的回應, 我知道點做了, 只可惜我剛交了下個月學費, 唯有再學多4堂才轉啦! 另想問妳在葵芳有沒有老師介紹.

簽名被屏蔽

我指係上門教, 麻煩妳幫我問o下及學費大約幾多, 謝謝!

簽名被屏蔽

My son is 3.5 years old.  He learnt 3 lessons of piano in Parson's grouping class.  I feel a little bit regret to let him learn the piano, as he does not find interest on it.  I'm willing to spend my time to accompany with him to practice, but he is a lively and active boy, he would like to play the blocks, trains, cars and riiding  bicycle in the house rather than sit properly to practice the piano.   Today, after the lesson, the teacher asked for the children to play what they learnt to parents.  I saw some children can play the piano well, but my son.......................... Ah............
Maybe he is too small, (he is the smallest in the class)the force of his fingers cannot be controlled well, when he pressed the key, soft sound I can hear.
So, I don't know whether I let him continue to learn the piano or not.
I'm so nervous.
Is there anyone could comment on Parson's piano grouping class?

CD

CD,

As the third lesson for your son only , you need to give more time for your son and don't compare more with other kids as they have their own characters and skills.

Or you can choose the one man-lesson for your son that the teacher can focus for your son and teach him according to his performance. When I learn the piano, I used over 2 or 3 months to do the finger exercise......

CD,
My younger son is 3yr and 4 months.  Although his brother is learning piano, I do not let him to start.  I think 3.5 is a bit young to learn piano.  In my view, if you let him start, don't push him.  Otherwise, I afraid he may loss interest in piano. 3.5yr is still a baby.

CD:
My son attended Parson's piano grouping class (without parent) when he was 3.5 years old. He's a very lively and active boy too. But he's very interested in alphabets and numbers. Therefore, he likes to play and practice piano.

If your son is not interested in piano, don't push him. You can play piano at home to attract his interest.  

CD

其實上音樂班呢樣嘢你邊個主意.你有有問過佢鐘唔鐘意呢?

好似我囝囝係剛剛得嗰四歲,佢又係好鬼死活躍,不過學琴係佢自己話要學,當佢唔肯合作時,我咪惡一惡佢,話:「如果你唔練習,媽媽就下個月唔交學費啦.我同你講咗學琴要練習,好似放學返屋企做功課咁.」佢咪死死氣去練一陣,因為年紀細,佢肯坐定定練十分鐘己經好滿足.

又時好似Ming2話齋,叫佢扮下老師,等佢教仔,咁咪不知不覺中練習咗,佢都唔知囉.

不論學毎樣嘢都要有付出才可能有收穫o架!你千萬唔好灰心啊!

大家一齋努力啦!

小B媽咪,

其實,是我主意,我真係無問過佢鐘唔鐘意。我見佢好鐘意玩我個電子琴, 而且我希望從學琴當中訓練到佢D專注力和耐性, 於是就幫佢報左呢個course.  我諗我會等佢完成呢個course 後,才決定 continue to learn piano or not.
唉!其實叫佢練琴都好勞氣, 如佢有mood 時, 佢會彈得都ok, but 手指力度就差少少。 如佢無mood 時, 佢會亂彈,然後走左去玩。

CD

CD

你咪試扮老師同學遊戲行唔行得通.我同你個囝個case都差不多.如果佢有mood彈得唔錯,就大量誇張讚賞佢啦!

大家小朋友仲細,你就慢慢來啦!正所謂人比人,比死人.只要能夠另佢對音樂產生興趣,己經係成功第一步.呢啲嘢迫唔來o既,我都同你一樣都到掙扎緊.

唔好灰心.加油呀.

Ming2,

有事請教!
其實之前都有提過小女差不多學琴兩年,都是在琴行內跟一位十分年輕的老師學琴,好老實講,我連老師的資歷也不太清楚,但直覺覺得老師要求不高,因為極少要求復琴,每次教女兒三首歌,而女兒下堂彈給老師聽時老師都收課。 我每次問老師女兒的表現,她都說幾好,進度幾快,無乜特別意見。
上個月,老師終於提出要女兒下年尾考二級鋼琴試,並買下了幾本考試書。

上星期,機緣巧合下去到另一個教琴老師處試堂,老師問了幾個問題及看了女兒在彈的琴書後,覺得奇怪為什麼會揀年尾考琴而不在暑假考,因為年尾多考試學生會無咁多時間練琴。 而且若明年考試的話其實應該開始練考試歌,scale & sight reading,etc,但我女兒只學了兩行scale。
她更加質疑我女兒現在只學琴半小時實在太少。 跟著這位老師就叫我女兒彈一些歌和嘗試做一題sight reading。 之後老師的意見覺得女兒可以明年考三級。

我女兒很喜歡現在的老師,不願意轉。 我又覺得既然新老師的意見都覺得我女兒彈得ok,那證明現在的老師其實都教得不錯?
若換新老師的話明年考三級好像進度會加快,而且很明顯新老師的確是較為有經驗。

各位,你覺得我應該讓女兒跟原本的老師繼續學還是轉去新老師呢? 還是在多試一,兩個老師才決定?

我想知係咪個個小朋友(就來5歲)只喜歡彈佢地舊既歌呢. 新個就唔係好願彈,  有時要用計仔先可以"乙水"到佢練個支歌, 仲係個日只練一次,  咁點會熟呢?? 我又唔係好識音樂呢集野, 我都有問老師佢究竟有冇興趣呢, 老師同我講佢唔抗拒都好好喇, 加上佢始終咁細,  要慢慢來,  但我有時都摸唔通佢究竟有冇天份.

唉...有時我想放棄, 但又覺得如果咁易放棄既話對於佢將來學其他野都有影響...現代既父母真係難做喇!!!!!

Umi,

係咁架啦,'彈琴'係享受成果,練琴要練丫麻

簽名被屏蔽

Ming2,

你的意見真的很中肯,令我有所頓悟!

首先,講講我對女兒現在的教琴老師有什麼感覺 :她很年輕,據其他媽咪告訴我她是在這個琴行教出來的學生。 我不知道她自己本身的資歷,但以我所見她多數是教初級至最多三級的小朋友 (我交學費時看到她其他學生的紀錄,我不曉得她有否在其他地方教琴)。 另外她很少主動同我講女兒的進度,我每次問都係輕輕帶過話幾好,進度幾快,只是學琴初期講過我女兒手指不夠曲,現在間中從女兒口中都聽過她時有提醒我女兒彈琴手指要曲,要放軟。 其實基本上我都滿意她教得好有心機,女兒十分喜歡她。 但上兩個月,她有一次臨時有事不能上課(兩年來第一次)而有一位代課老師,她雖然沒有要我女兒覆琴,但卻我女兒指出她彈得"麻麻地",平舖直序無大細聲。 我本人對音樂一竅不通,只認得少許音符,但卻記得f,p及漸大聲漸細聲符號,有時要求女兒跟符號彈,她都說老師沒有教。 但肯定的是,我女兒的專注力幾好,亦每天肯練琴,通常每次上堂前都將幾首歌練熟。 但我很疑惑的是我見琴行另一位更年輕的老師居然是在今年年中才考8級的(未知是否pass),我開始懷疑這間琴行的老師的資歷。

試堂的老師是女兒學畫畫的老師介紹的,她有8級鋼琴程度以上,有十年以上經驗,我見她有些學生的考琴成績(五級)有12x - 13x分。 她在聽我女兒彈幾首歌的評語都係說她彈得好,sight reading都好快 (但我女兒從未有這方面的訓練)。

我很同意你講可能年尾考琴個timing更好,你真係好有經驗!

我女兒剛彈完michael aaron grade 2,現在在彈john thompson second grade book & john w. schaum - purple book。 我見我朋友的仔仔剛考完3級仍在彈michael aaron grade 2 & john thompson second grade book? 我真係唔明。

其實係咪真係唔駛咁急考三級?

簽名被屏蔽

ming2,

我個女係呢3本書,
1)  John Thompson's - easiest piano course (Pt 1)
2)  Piano Lesson Pt 1
3)  Teaching Little Fingers To Play

我現在想試下買個平平地既2手琴比佢返屋企練,唔知會否好些呢?? 又或者會否相反呢?? 請比些意見.

thx!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題