用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 2007年入讀李宗德小學(小一)的家長交流區 ...
樓主: stella2005
go

2007年入讀李宗德小學(小一)的家長交流區 [複製鏈接]

Re: 2007年入讀李宗德小學(小一)的家長交流區

violin-cello,

多謝妳詳盡的解答, 待編班後再與妳嗡嗡, 看看我們的小朋友是否同一班.  唔該....晒 !

[quote]
Kubi 寫道:
我都fax

Violin-cello,
見到你對李宗德的評價,當堂放下了心頭大石呀,因為我好驚幫個女揀錯左學校呀.

violin-cello 寫道:
tswmum

學校既課程.......英文係用加拿大既書都幾深, 比起官津學校...程度當然係李宗德小學好好好多啦!!! 另science係用英文課本, 係好鬼深.......

中文, 常識會用普通話上課, 其他科會用英文上課.....數學都係用英文架...

而普通話及英語成效, 老師基本上真係教得唔錯, 但剛升小一都會吃力, 如現在讀緊既幼稚園英文程度只係一般的話, 小朋友亦沒有常用英語與人溝通, 真是會有一點辛苦, 因小朋友一下子未必聽得明老師講乜...........

呢間學校教英文教得最好, 老師既質素都好好, 而普通話都教得唔錯!

校風ok, 老師對學生品行都幾嚴謹, 其實對於李宗德小學不需太擔心, 整體都係一所好既學校!

至於不利傳聞, 都離不開老師流失及行政混亂等...........學校至今剛5年, 新校時行政真係好混亂, 但依家ok, 老師流失........直資學校老師流失量都比其他多, 不只李宗德一間.

對於呢間學校既平價都算幾好! 希望你小朋友都讀得開心啦!
我地唔知會唔會同一班呢, 請多多指教呀

[quote]
tswmum 寫道:
violin-cello :

你好, 小女也是今年入讀小一, 希望多多溝通.
你的大女兒正讀小三, 請問課程是否跟官津校相同, 你覺得女兒學普通話及英語拼音成效如何 ? 老師質素怎樣 ?以及學生品行及校風如何 ?太多問題請原諒.  因實在太心急及對李宗德的不利傳聞很擔心, 希望自己為小朋友揀對了學校. 多謝....回覆     

stella2005,
係...Jolly Kingdom
爸爸請唔到假呀...我要帶埋囡囡去,希望佢乖乖地唔好失禮啦
stella2005 寫道:
Kubi,
你囡囡上的phonics堂會唔會同我個女一樣係Jolly呢 ?

多謝你既資料   我又了解多d喇
我都知我個囡將會追得辛苦d 不過都希望我無揀錯
....但剛升小一都會吃力, 如現在讀緊既幼稚園英文程度只係一般的話, 小朋友亦沒有常用英語與人溝通, 真是會有一點辛苦, 因小朋友一下子未必聽得明老師講乜...........

你囡囡在jolly讀, 係邊個老師教呀? Miss Lam, Miss Chan or Yolanda??

[quote]
Kubi 寫道:
stella2005,
係...Jolly Kingdom
爸爸請唔到假呀...我要帶埋囡囡去,希望佢乖乖地唔好失禮啦
[quote]

應該係Miss Chan~你囡囡呢?

你囡囡在jolly讀, 係邊個老師教呀? Miss Lam, Miss Chan or Yolanda??

我囡囡都係Miss Chan教呀, 時間星期六1-2pm, 不過上星期六Miss Chan請左假, 有個叫Miss Moo代替呀, 可能本手冊寫得唔清楚, Miss Moo竟然教番轉頭, "side"左一堂添, 我下次去要同reception個 Miss Leung反映下先得, 你有冇試過咁呢?

[quote]
Kubi 寫道:
應該係Miss Chan~你囡囡呢?

我囡囡返12-1pm喎~可能我地見過

係呀~上星期六Miss Chan請左假,我見手冊淨係話做worksheet/flash card 呀咁,無教新野喎

我囡囡係五月底先join jolly的, 第一次上Miss Lam的assessment後, 單音己經全部識, 唔使重頭再讀, (因為佢間幼稚園由K2開始已經教單音的) 佢可以由Level 1的唔記得係stage 4 or 5的中間開始讀, 上星期六係第四堂, 應該係教"sh"音, 但可能個代堂老師看到我囡囡的worksheet page 1的"z"未做, 所以就教佢 "z"呀, 其實 "z" 我囡囡已經識唔使再side成堂時間去讀呀。

請問你囡囡係jolly讀左幾耐呢?

[quote]
Kubi 寫道:
我囡囡返12-1pm喎~可能我地見過

係呀~上星期六Miss Chan請左假,我見手冊淨係話做worksheet/flash card 呀咁,無教新野喎

我囡囡讀

係呀, 我會用pencil係本handbook度做番個remark呀, 我想問下你囡囡係唔係每一堂只係教一個音, 有冇試過一堂教兩至三個音呢?

[quote]
Kubi 寫道:
我囡囡讀

seven7

申請表可在李宗德website download, www.wfjlps.edu.hk  2008-2009入學的話....可能7月8月左右就可上綱download, 9月尾10月初interview!

另外你可以比仔仔暑假參加playgroup(外籍老師任教的) 等他多些機會聽和講......應該會好d.

stella2005

擔心真係正常架, 我大女初入讀時我都好似你咁.....但呢三年除左覺得某一位老師好有問題之外, 其他都ok啦.......都已經揀左, 就唔好諗喇, 如果唔係會好大壓力架!!!

現在我只擔心細女能唔能夠應付到, 因她的英文沒有家姐咁好...所以都怕她會辛苦 :cry:  都好擔心呀..................

violin-cello:

你細女是否九月入讀李宗德小一呢?呢個星期六有家教會講座呀, 你會去嗎?
你話有某一位老師好有問題的, 會否教小一呢? 是那一科的老師呢, please pm to me, thanks.

stella2005

擔心真係正常架, 我大女初入讀時我都好似你咁.....但呢三年除左覺得某一位老師好有問題之外, 其他都ok啦.......都已經揀左, 就唔好諗喇, 如果唔係會好大壓力架!!!

現在我只擔心細女能唔能夠應付到, 因她的英文沒有家姐咁好...所以都怕她會辛苦 :cry:  都好擔心呀..................

seven7

申請表可在李宗德website download, www.wfjlps.edu.hk  2008-2009入學的話....可能7月8月左右就可上綱download, 9月尾10月初interview!

另外你可以比仔仔暑假參加playgroup(外籍老師任教的) 等他多些機會聽和講......應該會好d.

violin-cello:

多謝你的意見,等我上網睇下先!   

stella2005,
有試過一堂教兩個音,未試過教三個

係呀, 我會用pencil係本handbook度做番個remark呀, 我想問下你囡囡係唔係每一堂只係教一個音, 有冇試過一堂教兩至三個音呢?

可唔可以pm埋俾我呀....果位老師有咩問題呀
我最擔心既都係個囡d英文,怕佢應付唔黎,又怕佢辛苦:cry: 你平時有無同囡囡講吓英文咁架?大囡用咗幾耐時間適應呢?

stella2005

今日有去聽家教會的講座嗎??我聽完講座後覺得自己冇揀錯學校呀   

覺得今次講座做得不錯, 比起選校前小一簡介會詳細. 但校長似乎對有家長詢問老師流失量時比較愕然, 如果她能再評價及解釋一下該情況對校之影響及學校處理及善後工作, 相信各家長會更加放心.
其實有兩條問題想問但忘記了, 有沒有家長知道
1.學生在中途轉校(如小三四)的情況是否嚴重?
2.小六畢業後, 學生升中情況如何 ?是否多數入直資中學 ?
多謝回覆 !

tswmum

2.小六畢業後, 學生升中情況如何 ?是否多數入直資中學 ?
聽說李兆基收左好多李宗德的學生, 相反只收李兆基小學只得一位.

另朋友是可銘老師, 她說可銘舊校舍會作為李宗德中學, 請問大家可有收到消息嗎?
[
‹ 上一主題|下一主題