用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 34網獻主會家長請進
樓主: chandy
go

34網獻主會家長請進 [複製鏈接]

Re: 34網獻主會家長請進

haha chandy,

Maybe in BK 獻主會家長太少, but there are many old boys/girls of this school in BK...     
chandy 寫道:
虫虫主人、Kanas﹕

歡迎你地一齊傾呀,呢間學校的家長太少啦,希望可以經常交流吓     

[quote]
虫虫主人 寫道:
Kanas,

我個女今年K3 , 出年先至讀P1 , 我地都揀左獻主會 ,
不過今日我工人交表都話好多人, 都唔知抽唔抽到 (爸爸係畢業生),你個仔讀1A,係唔係精英班呢?

虫虫主人

(爸爸係畢業生)--應該會收架,最起碼有分先嘛,應該無問題架    [/quote]
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

大家好!我是新加入的,想分享下於9月25日2006年的經驗.
小兒明年將入讀小一,而我亦鍾情獻主會(順風街).  本人是獻主會畢業人、亦是天主教徒、小兒是頭生子女加適齡兒童, 合共有25分.  在9月25日前,一直認為小兒必定順利入讀獻主會舊址.  萬估不到9月25日(自行收生的第一天下午), 學校已收咗大半的必收生.  嘩! 我即時不知如何是好, 心想: 不是真嗎? 雖然獻主會係土瓜湾BAND 1 學校, 但並不是BAND1+1,如喇沙小學)  我即問老師,我有25分, 而貴校今年自行收生有68個位, 用計分方法入讀應很大機會?  老師答: 今早收的表大部份是兄/姊正在本校就讀,所以是必收生.
好彩,經各位很好的老師及校長悉心地詳細解釋後, 現在我選了校社了。  不過現在我亦很擔心, 因為實在太多人跨區報讀.
以我所知就連家住將軍澳的也申請入讀.  很擔心,很擔心, 希望小兒能順利入讀, 為因我唔想等攪珠, 否則我會心臟病發!

Hi 虫虫主人 & Chandy,

I am not sure yet...........i still need to think to choose 天光道 or old school.  But I like the priciple of Mr Leung.  So maybe i will stay at old school.

kanas
虫虫主人 寫道:
Dear Kanas & chandy,

We live in Ho Man Tin
我地揀左新校(天光道)
點解你地會揀呢間學校?

Candy

Meifungchan,

現在我選了校社了<--你是不是揀了新校社呢?
我地唔係天主教徒,比你少了5分,起不是完全無機會?
:cry:

Candy

Hello meifungchan,請問妳怎知已收咗大半的必收生,從何而來。我是在9月25日上午報讀,最後號碼是50。

meifungchan 寫道:
大家好!我是新加入的,想分享下於9月25日2006年的經驗.
小兒明年將入讀小一,而我亦鍾情獻主會(順風街).  本人是獻主會畢業人、亦是天主教徒、小兒是頭生子女加適齡兒童, 合共有25分.  在9月25日前,一直認為小兒必定順利入讀獻主會舊址.  萬估不到9月25日(自行收生的第一天下午), 學校已收咗大半的必收生.  嘩! 我即時不知如何是好, 心想: 不是真嗎? 雖然獻主會係土瓜湾BAND 1 學校, 但並不是BAND1+1,如喇沙小學)  我即問老師,我有25分, 而貴校今年自行收生有68個位, 用計分方法入讀應很大機會?  老師答: 今早收的表大部份是兄/姊正在本校就讀,所以是必收生.
好彩,經各位很好的老師及校長悉心地詳細解釋後, 現在我選了校社了。  不過現在我亦很擔心, 因為實在太多人跨區報讀.
以我所知就連家住將軍澳的也申請入讀.  很擔心,很擔心, 希望小兒能順利入讀, 為因我唔想等攪珠, 否則我會心臟病發!

Hamburghkg,

我都選了新校,最好當然我地個個都入到啦,咁就皆大歡喜啦 : 不過新校好似得3班

Re: 34網家長請進

I am an oldddddd olddddd girl of 獻主會, unbelievable! there are so many ppl apply in this year..... My daughter will be 09 P1 student, will she have a chance to get in??!!

Btw, is it so good??
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

如果 meifungchan 唔回應,我只好說 meifungchan 的文章是假設出來的。

我在星期一早上十時,到了獻主會,排隊到十一時注冊,我覺得這段時間注冊的家長,唔像舊生。

happyvalley 寫道:
Hello meifungchan,請問妳怎知已收咗大半的必收生,從何而來。我是在9月25日上午報讀,最後號碼是50。

[quote]
[/quote]

SORRY!  I AM LATE BECASUE I WENT TO CHINA WITHIN THIS HOLIDAY.   NEWS WAS FROM SOME PARENT AND TEACHERS.   ON THE OTHER HAND, I WILL APPLY 聖方濟各英文小學, IF OKEY FOR THAT SCHOOL, I WILL GET MY FIRST CHOICE OF IT.

hamburghkg,

我都唔知新校是否重視英文喎,不過我覺得新校設備會先進及
齊全d,呢間學校出名多功課,我相信因新校都要出名,所以都會同樣upgrade學生質素,好似舊校

虫虫主人、happyvalley﹕

上次派左通告,新校唔止得3班咁少(5-6班到sorry我忘記了),尤其我覺得佢地開新校應會收多的新生,機會應該好大,唔好擔心   

kanas﹕

我仔仔今年先一年班,出年轉全日,反正影響唔大,
我都擇左新校舍,學校就話暫時乜都會一樣,不過將來的嘢都唔知 :wink:  :wink:

虫虫主人﹕

因為我侄仔、侄女都係呢間學校讀,都讀得幾好   
出年我都係擇新校~~

虫虫主人 寫道:
Dear Kanas & chandy,

We live in Ho Man Tin
我地揀左新校(天光道)
點解你地會揀呢間學校?

Candy

Hi chandy,

Why i still did not receive any notice or form for our current student to choose bor.  Or you have decide to choose the new school in your mind already?

kanas

kanas﹕

你所指架係乜嘢通知     選校通知書嗎   sorry呀可能誤會左啦,選校通知仲未有呀,係我心目中已擇左新校舍,只不過係校長話會盡量應家長要求擇邊間就分邊間   

kanas 寫道:
Hi chandy,

Why i still did not receive any notice or form for our current student to choose bor.  Or you have decide to choose the new school in your mind already?

kanas

Oh icic.  Just received a notice from school.  Parent require to attend another school day on Oct 14.  Will u attend?  I will arrive there at around 8am.

cheers,
kanas

[quote]
chandy 寫道:
kanas﹕

你所指架係乜嘢通知     選校通知書嗎   sorry呀可能誤會左啦,選校通知仲未有呀,係我心目中已擇左新校舍,只不過係校長話會盡量應家長要求擇邊間就分邊間   

獻主會家長,

請問這小學的校風如何?小朋友的態度及禮貌等好嗎?
謝謝。

Anise,

小女出年讀小一,我都揀左獻主會(新校),我丈夫是該校畢業生,天主教學校都會比較嚴,所以校風都ok,佢都算是老牌名校

kanas﹕
我都會去,到時見啦~~

虫虫主人 寫道:
Anise,

小女出年讀小一,我都揀左獻主會(新校),我丈夫是該校畢業生,天主教學校都會比較嚴,所以校風都ok,佢都算是老牌名校

‹ 上一主題|下一主題