用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才 vs 宣小 應該點揀.
樓主: hcma05
go

優才 vs 宣小 應該點揀. [複製鏈接]

Re: 優才 vs 宣小 應該點揀.

對住將軍澳的家長來講,真係好消息!

[quote]
sonma 寫道:
我問過校長, 佢話因為將軍澳校舍雖需求好大(有成幾百人), 所以2007年都應該會有一,兩班係將軍澳校舍...
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

如果以後都會在TKO有一,二班小一, 對住TKO和本身有兄姊在TKO讀的家長真是好消息.      

我都希望可以受惠, 我仲有個女今年讀緊K1.  

但我相信最終小一至小三都要係MK上, 因為TKO跟本沒有這麼多的課室容納小一至三的學生(因為TKO要有中學).  

而且, 在長遠來說, 如果MK只有總共6班(小一至小三)學生上課, 咁樣資源分配會有好大問題啦!

Farm 寫道:
如果以後都會在TKO有一,二班小一, 對住TKO和本身有兄姊在TKO讀的家長真是好消息.      

大家覺得如果住在TKO走到去MK返學, 值唔值得呢? 同埋要同埋志潔那些學生同一個校舍, 會唔會麻麻地呢??

優才學生遍佈港九新界,似乎地區並非主要考慮因素。

志潔學生還有兩三年便會全部畢業離校。況且在不用爭地方用的情況下暫時與志潔的哥哥姐姐共用校舍,沒有什麼問題吧。

namingo 寫道:
大家覺得如果住在TKO走到去MK返學, 值唔值得呢? 同埋要同埋志潔那些學生同一個校舍, 會唔會麻麻地呢??
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

namingo,

我住係港島東區(要轉小巴搭mtr), 雖然, 小朋友係辛苦d, 但如果間學校係適合佢而又讀得開心, 我覺得係值得. 小朋友只需早些睡覺就可以la.

醒目開學勳章 貢獻勳章

對呀 ! 基本上優才的學生很多都不是仕tko的,優才座落於健明邨,但基本上學校沒有一個學生住健明邨的。

很多學生家長都慕名而來,也有些大埔和沙田元朗等學生,青衣荔景都有,所以地區不是考慮入讀的因素。

最重要是入學竸爭好勁,就算住得遠或近、interview表現唔得就係唔得 !

gitmee 寫道:

志潔學生還有兩三年便會全部畢業離校。況且在不用爭地方用的情況下暫時與志潔的哥哥姐姐共用校舍,沒有什麼問題吧。

[quote]
namingo 寫道:
[/quote]
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

優才志潔校舍翻新後,其實重靚過tko那間,而且理念也一樣,只是鄰近地方雜些,這真是要考慮清楚可不可以接受了。同埋原本的志潔學生質數和氣質、品德等以tko優才的也有一段距離。這方面也要考慮。

我星期六都有去旺角. 我都係住新界咖.  同意有家長講校長同老師相處融洽, 陳校長都幾鍾意講笑.  

校方提供了由專業公司發出的報告, 證明校內多個課室的嘈音都不高, 空氣質素達到"Good" 及 "Excellent" 的水平.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Yes, Principle Chan is very nice and considerate.

很多學生家長都慕名而來,也有些大埔和沙田元朗等學生,青衣荔景都有,所以地區不是考慮入讀的因素。

[quote]
gitmee 寫道:

係呀!好似我地中學部D外來生,個個都係來自四方八面。
其實呢班外來生,佢地絕大部份成績都係非常好(屬Band 1中之Band 1),佢地絕對有能力入讀出面D名英中,但因為優才口碑好,所以D家長都寧願放棄出面D政府學校或名校,長途拔涉入嚟優才讀。

醒目開學勳章 貢獻勳章

而且他們的F1 (即GRADE 7)質素很高的,每個小朋友都有特殊的才華,有一個11歲的小朋友在這校讀F1 (即SKIPPER)在這裡也能考全級第一名。很厲害 ! 而且我覺得這裡的學生也乖些。

他們學校有一位課程總監和資優課程主任統籌課程,所以一定有保證和認可度的。

dabbycheung 寫道:

係呀!好似我地中學部D外來生,個個都係來自四方八面。
其實呢班外來生,佢地絕大部份成績都係非常好(屬Band 1中之Band 1),佢地絕對有能力入讀出面D名英中,但因為優才口碑好,所以D家長都寧願放棄出面D政府學校或名校,長途拔涉入嚟優才讀。[/quote]

[quote]
Smiile 寫道:
而且他們的F1 (即GRADE 7)質素很高的,每個小朋友都有特殊的才華,有一個11歲的小朋友在這校讀F1 (即SKIPPER)在這裡也能考全級第一名。很厲害 ! 而且我覺得這裡的學生也乖些。

他們學校有一位課程總監和資優課程主任統籌課程,所以一定有保證和認可度的。

[quote]
係呀!果個學生係讀我個仔果班,初初見佢咁細粒(好似讀4,5年班倒),都唔知佢咁犀利。佢差唔多科科都全班/全級最高分!
仲有,之前班主任同我講,學校上學期趕左個成績同品行都唔理想既學生走。所以學校對學生既要求都幾高。

醒目開學勳章 貢獻勳章

不過學校好似俾了很多機會給那位學生,但因為無論家長和小朋友都非常不合作,所以才要求那位學生離校。
是呀 ! 那位跳班生每科都是全班最高分 (還要科科),雖然我未見過他,但都知他的 "勁" 料,原來全級考第二的女仔個樣都細個 (好像5年級學生)。不過他們一個是A班、一個是C班,這兩班的質素都較好。

Smiile,

點解你對中學部既情況咁清楚既?
我想問,點解你會知道邊個全級考第幾既?因為我都唔知,我剩係知每班每一科如果全班頭3名,就會有一張Cert.
果個學生,我聽我個仔講佢好過份,因為佢返學朝朝遲到,又成日唔交功課,仲成日講粗口D成績又唔好。學校趕佢走,我地家長非常贊成。

醒目開學勳章 貢獻勳章

dabbycheung,

因為我個舊同事今年轉了在優才教書,所以比較清楚。(何況中學部有多大,只得三班,所以風聲不難收到呢 )

係呀 ! 那學生天天上學都遲到、而且常常沒有告假就不上課、成績雖不至谷底,但品行就 ...... 另外家長又不樂於教導及與學校配合。

Smiile

Smiile,

原來咁!
咁我以後有咩問題關於中學部,就可以問你。麻煩晒!
‹ 上一主題|下一主題