用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才 vs 宣小 應該點揀.
go

優才 vs 宣小 應該點揀. [複製鏈接]

優才 vs 宣小 應該點揀.

請各位俾d意見, 我真係頭都痛埋.

優才: 師資比APS好, 小班教學, 學習壓力相對較輕, 旺角校收左小兒;

APS: 92%的小學畢業生是Band 1, 較有保證, 但擔心讀得好辛苦.

兩間學費差不多, 俾著係你, 你會點揀啊?

Re: 優才 vs 宣小 應該點揀.

//APS: 92%的小學畢業生是Band 1//
APS:第-組別之學生為84%。

可能我睇錯左.  Anyway, 84% 都是一個相當高的數字, 可否算是全港 top 10 呢?

我選宣小.優才太新冇往績.

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我都同意你選APS的原因, 但除此之外, 優才一d都唔輸蝕. 唔知APS會否讀得辛苦好多呢.

如果我第時好有機會會將個仔送去外國讀高中, 是否優才會較合適呢?  優才有五位外籍老師, 而APS只有一位.

catthinmom 寫道:
我選宣小.優才太新冇往績.

hcma05 寫道:

如果我第時好有機會會將個仔送去外國讀高中, 是否優才會較合適呢?  優才有五位外籍老師, 而APS只有一位.

If you plan to send your son to oversea secondary school, I don't think it really doesn't matter.  They can easily pick up second language during that time. Just don't send to the school with too many Hong Kong students. Otherwise, it would be wasting time and money. Also, I would suggest you move to Discovery Bay. Your son will have more english speaking friends.

搬去Discovery Bay? 唔就返工, 行唔通, 收左我個仔的就只是這兩間, 我要從中選一間, 限期將至, 真係好煩.

醒目開學勳章

Much higher pressure at APS.
APS is a private school. As a tax-payer, I prefer DSS school.
I think the % of band 1  is not much meaningful to you as you plan to send your child abroad.
hcma05 寫道:
請各位俾d意見, 我真係頭都痛埋.

優才: 師資比APS好, 小班教學, 學習壓力相對較輕, 旺角校收左小兒;

APS: 92%的小學畢業生是Band 1, 較有保證, 但擔心讀得好辛苦.

兩間學費差不多, 俾著係你, 你會點揀啊?

chunhei, Kareese & geppetto,

真係好多謝你地的意見.  我都唔知我個仔是否適合讀傳統學校.  佢呢兩年都係幼稚園得全A, 聽老師講就話佢讀得書, 不過返到屋企對住份功課就個幾鍾都做唔完, 寫左半個字就走左去, 睇多拉A夢就可以連續睇個幾鍾.  性格方面, 佢算係d怕羞型, 運動方面真是麻麻地, 不知是否適應像優才一樣的活躍型學校, 但又未必適合一d死谷的學校, 我從來都未谷過佢, 佢肯做完份功課我已經好高興.

hcmo05,

你好!我唔係同你sell優才,我只係想同你分享我個仔既情況,比你參考。
我個仔同你個仔既情況,差唔多可以講一樣,唔同既只係我個仔今年12歲。
我個仔讀書成績好好,但佢有少少內向,運動方面麻麻。平時叫佢做少少功課可以磨你一,二個鐘,叫佢溫書佢會發夢。但睇卡通片可以睇足大半日。
小學時揀左間活動教學既學校比佢讀(政府),過去果6年,各方面其實都O.K.,只係政府學校此終多功課,多測驗,多考試,因為佢大部份時間擺左響書本度,同學之間既接觸較少,加上性格內向,6年來朋友好少(只有2,3個比較傾得埋)。
到左揀中學,發覺再比佢讀政府學校可能唔會太適合,因為此終大部份學校係死谷形,加上個仔比人懶,驚佢讀呢類學校會唔開心。其後無意中發覺優才既教學理念好好,又好好彩比佢考到,就送佢入嚟讀中學。
自從入左優才,我發覺個仔真係改變左,性格無以前咁內向,雖然傾得埋既朋友都係2, 3個,但佢比以前活躍左,而同其他同學相處亦都好好(班主任同我講)。其實我覺得優才既學習環境,令到我個仔有轉變。因為佢地小班教學,同學之間既關係較密切。另一方面,佢地小息時有各種玩意,同學間接觸較多。但最大原因,係因為學校有各種另類課程,因要全級分組,所以全級同學都好熟。依家我個仔最friend果兩個同學都係鬲鄰班的。
所以我覺得如果性格內向同怕羞既小朋友,入左優才會有好既轉變。

hcmo05,

你好!我唔係同你sell優才,我只係想同你分享我個仔既情況,比你參考。
我個仔同你個仔既情況,差唔多可以講一樣,唔同既只係我個仔今年12歲。
我個仔讀書成績好好,但佢有少少內向,運動方面麻麻。平時叫佢做少少功課可以磨你一,二個鐘,叫佢溫書佢會發夢。但睇卡通片可以睇足大半日。
小學時揀左間活動教學既學校比佢讀(政府),過去果6年,各方面其實都O.K.,只係政府學校此終多功課,多測驗,多考試,因為佢大部份時間擺左響書本度,同學之間既接觸較少,加上性格內向,6年來朋友好少(只有2,3個比較傾得埋)。
到左揀中學,發覺再比佢讀政府學校可能唔會太適合,因為此終大部份學校係死谷形,加上個仔比人懶,驚佢讀呢類學校會唔開心。其後無意中發覺優才既教學理念好好,又好好彩比佢考到,就送佢入嚟讀中學。
自從入左優才,我發覺個仔真係改變左,性格無以前咁內向,雖然傾得埋既朋友都係2, 3個,但佢比以前活躍左,而同其他同學相處亦都好好(班主任同我講)。其實我覺得優才既學習環境,令到我個仔有轉變。因為佢地小班教學,同學之間既關係較密切。另一方面,佢地小息時有各種玩意,同學間接觸較多。但最大原因,係因為學校有各種另類課程,因要全級分組,所以全級同學都好熟。依家我個仔最friend果兩個同學都係鬲鄰班的。
所以我覺得如果性格內向同怕羞既小朋友,入左優才會有好既轉變。

優才吾新喇, 而且不嬲口碑都好好。  以前未有中學,升中要參加派位,由於校齡比宣道等淺,所以Band1,2%吾夠傳統歷史耐既學校高, 係蝕底D。  宜家有中學吾同晒玩法,好適合慢熱中學先至開竅或者係識但係寫字慢既小朋友。

始終開竅左未係好重要。尤其啱貪玩但聰明既。

補充, 蘋果早幾年前好似做過一個專輯, 優才小學師資全港第一。

Dabby,

真係好多謝你的祥細分析, 我一向都有留意你同其他家長在這裡關於優才及APS的留言, 你今日所講的就正正釋除左我多月來的憂慮.  我都知道呢兩間學校很不同, 但我就一向都唔知我個仔適合讀哪一類的學校, 但經你今日咁祥細的解釋, 我終於知道喇.

再次多謝你, 我揀左喇.
‹ 上一主題|下一主題