用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區保良局小一學校邊間好?
樓主: ip_wind
go

屯門區保良局小一學校邊間好? [複製鏈接]

Re: 屯門區保良局小一學校邊間好?

我剛剛交了志豪, 問他有幾多人交表, 他說保密。

你看看你的form的號碼是多少.

我今天交了表去梁周上,了左件心事,一身鬆晒.   
學校收表的人說大概收了二佰幾份表.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

我 的 Form No. A163, 但不一定是順序的。

jantec,

照咁睇入到嘅機會都幾大喎   

是入是人數的号碼,你是星期幾交表。因公報時,以號碼者看的。志豪收生比率是2:1.

今日收到保圓面試信,好可惜踫正囡囡返學時間,有報名既你地又點呢?
:-D

tkkgame,

咁你係幾時,幾點呀?  我女係明天5:30pm.
同埋想知你係第幾日交表gar?

我係9月13日早上報名

你囡囡又係讀全日gar, 我都係呀, 我正在考慮明天是否早些接佢放學, 以免影響interview時的狀態, 晒唔晒先回家換衫?   你覺得點呢?

Hi! all,

我都有報保圓, interview時間是19/10 5:15。

我囡囡讀下午班,放4:30.所以要改5:00後.

我都諗住著校服去interview,其實只要當日並非著運動服,女仔著校服裙應該冇問題!

祝你囡囡一切順利,成功過關!

Hi! marinayiu,

我都祝妳囡囡考試成功, 明天等聽妳的喜訊。記得早些去等她 warm up。

VanessaMeMe 寫道:
Hi! marinayiu,

我都祝妳囡囡考試成功, 明天等聽妳的喜訊。記得早些去等她 warm up。

Yeah! Good luck to u 2.

多謝大家的祝福, 希望我地既小朋友個個都成功.

大家好,我是新丁.
跟大家分享,我的孩子報了梁周上.
最主要原因,有朋友教百周年中學.
跟據他和他的同事多年的觀察及統計,
入百周年的屯門保良局小學學生,以梁周上的表現最好,
根基打得最好.最差的是方黃錦泉及志豪(志豪前身其實是方下,現在的老師都是以前方下的老師)
至於圓玄,那是被殺小學跟保良合併,雖然現在改為直資小學,
但由校長,主任至老師,絕大部份都是原本被殺校的班底,
現在只是新聘了幾位英文老師加強英文.從來都沒有多少學生能考入百周,所以朋友說跟本不看好他們前景.
他們跟本沒什麼band1學生可派英中.你試試去問問他們校長歷屆生有多少升到保良中學便知.
我朋友還跟我說,他的百周同事都送了子女入梁上讀,
目的就是想打好基礎,所以我都是報了梁上.
另外,我不知是否有這裡的網友誤會了升中的分band情況.
分band是每間學校有多少%的band1學生.不是有多少個band1學生.
以梁上為例,他們的band1是60%,若今年有130小6生,
即考首78名學生可成為band1.若下年有110小6生,即要考到首66名才可成為band1.
所以莊二下band1為40%,1班又是40%,4班亦是40%,成為band1的機率不會受班級多少而變.
保良兩間中學雖然都是英中,但基本上有差別,百周跟一中每年都爭做保良全港最佳成績中學,所以入百周的屯門保良小學學生都是最佳的學生,中學已跟大興區還是碼頭區的關係不大.以前學生有分band1一二級時,我朋友說他們百周都是收band1一的學生,董玉只能收band1二的學生.
最後,祝大家小朋友都考入心儀小學.

mcbing,

哪麼官小如何?????

Hi mcbing,
我想知道屯門7間英中的排名,可否問問你我的朋友? Thanks a lot!
百周年
董玉娣
梁球鋸
屯官
南屯官
陳瑞芝
劉金龍(女校)
‹ 上一主題|下一主題