用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇boxhill用家收到K1 offer會走?
樓主: ymca8
go

有冇boxhill用家收到K1 offer會走? [複製鏈接]

引用:BX學費不平呀,貴過九龍塘,英文又教得好,

原帖由 maylulu 於 15-12-03 發表
BX學費不平呀,貴過九龍塘,英文又教得好,但幫人考到九龍塘名幼後就俾嫌棄為“地區普通學校”。

...
比$5000蚊學$,K1 20人一班都叫普通?個人認為學校有愛心、小朋友鍾意老師、喜愛返學、愉快學習又學到嘢最緊要,老實講亞仔係細仔,當年in K1唔識講嘢冇咩學校收,名校直頭都唔收,佢in boxhill時係可做曬D指示,A至z的拼版都砌曬出來,係唔講嘢,跟住入咗去插班讀pn,睇到老師好有心機教,成班都係細仔呀!老師的包容&愛心真係好重要,又好多鼓勵,而家K1啦,真係學識咗好多嘢,係可以講英文句子、拼音識曬,本來今年可以做大仔入名氣較大的幼稚園,但boxhill我又好滿意,剛剛都交了K2留位$啦!其實冇話好唔好的,見亞仔返得開心又學到嘢我已心足啦!我有的朋友仔女係大仔大女,讀其他名幼都好開心,適合咪得囉!

引用:Quote:原帖由+yes22+於+15-12-03+發表me+to

原帖由 sala222 於 15-12-03 發表
我都有SC offer,都有諗除名氣,SC應該比Boxhill學術高一點。Boxhill k1-k3 NET 班主任但SC K1 全NET,K2-K ...

我個friend係民幼升唔到民小的,3年幼稚園自信心冇曬,可能佢本身能力較弱啦,唔係老師認為的叻仔,就係因為能力不出色先要多些愛心和鼓勵呀!如一間學校收的學生普通教出來有自信又學到嘢,可見教學的理念、方法、技巧讚得欣賞

引用:Quote:原帖由+ymca8+於+15-12-03+發表我朋

原帖由 sala222 於 15-12-03 發表
咁你朋友仲有冇其他comment?
有Friend 女K1去了sc,今年入咗女拔讀小一,佢k1開始普通話&英文都係net私補,又興趣班,話唔補跟唔上學校課程,要keep 靚成績表考小學,另外小女孩成日閱讀的,所以中英文認很多字,所以家長的栽培都係很大因素,返學學得叻?還是課餘進補更上一層樓,還是相輔相成?真係無絶對

回覆:booxxjac 的帖子

Boxhill對細仔的行為問題包容性大D,用鼓勵來讓小朋友學正確行為,其實小朋友知老師錫佢都會合作D,至於課程其實學校有課程家長會&openday了解,又可問校長&老師,我連k2&3的課程都了解過先放心繼續讀,但課程的看法人人準則深淺各不同,最緊要合自己心水

Alicebabyonon 發表於 15-12-3 23:33
i am MOS, have applied good hope coz my child is a girl!
Good luck too.

catcatma 發表於 15-12-4 11:50
有Friend 女K1去了sc,今年入咗女拔讀小一,佢k1開始普通話&英文都係net私補,又興趣班,話唔補跟唔上學校課 ...

totally agreed, parents involvement are more important than what the child learn at school......only 3 hours at school, but 21 hours at home!!!

catcatma 發表於 15-12-4 11:59
Boxhill對細仔的行為問題包容性大D,用鼓勵來讓小朋友學正確行為,其實小朋友知老師錫佢都會合作D,至於課 ...
Indeed i love their parent day, I find out the teacher write 2 pages for my daughter performance at school, and there are some photos of my child on the porfolio too. i am surprised when I received it. they really put efforts on obverse a child

catcatma 發表於 15-12-4 10:25
我有friend,教過sc,學X園,而家教普通學卷幼稚園,亞仔的新net班主任,之前係名幼教,有時幼師轉職有其他 ...
我知係邊位老師 , 佢好nice,雖然我仔唔係佢個班,但朝早見到都會同阿仔greeting..佢之前係咪0係D字頭的K教? 我懷疑上年PN去in 0個間K就係佢負責in, 都有am offer, 但好明顯見到個仔in boxhill 同open day都超開心, 所以take boxhill, 而家證明選擇正確!  

Alicebabyonon 發表於 15-12-4 13:55
Indeed i love their parent day, I find out the teacher write 2 pages for my daughter performance at  ...
Agreed. They can really tell the character of my boy...

回覆:有冇boxhill用家收到K1 offer會走?

TKO 升小一成績
本身係TKO BOXHILL 讀K3的小朋友都唔多,成績都唔算差

More info

引用:Every+Boxhill+user+on+this+page+are+high

原帖由 yes22 於 15-12-04 發表
Every Boxhill user on this page are highly appreciate the effort of Boxhill  , Boxhill is really a l ...
Agree....at the end, i really thank BH, it's really a good school, 無奈。。。

有無讀華景BH嘅家長?

回覆:ivysuen119 的帖子

我小朋友讀緊

引用:我小朋友讀緊 +

原帖由 babyfatleg 於 15-12-09 發表
我小朋友讀緊
華景嗎?對尼間分校有咩comments?

老師好好,課程不會太淺

我小朋友讀緊華景,K2班今年interview 國際學校既時段,學校安排同其他Boxhill校舍交換老師,有interview mock session, 等小朋友習慣interview情況。到K3 D 中文就幾深,因為讀得K3既都會升 local school,所以K3谷中文。學校其實係好 focus 點樣教好/幫到小朋友多D。老師好好,小朋友返學好開心。

請問在Boxhill 上課係咪不須坐定定,因好怕佢上小學不識自律

引用:請問在Boxhill+上課係咪不須坐定定,因好怕

原帖由 VERACHAN 於 15-12-10 發表
請問在Boxhill 上課係咪不須坐定定,因好怕佢上小學不識自律
我做過義工家長,見circle time 有坐

引用:我小朋友讀緊華景,K2班今年interview+國際

原帖由 SasaKYfamily 於 15-12-10 發表
我小朋友讀緊華景,K2班今年interview 國際學校既時段,學校安排同其他Boxhill校舍交換老師,有interview m ...
你小朋友k2?咁功課會否太少?
加上佢地冇test...默書等
會否對上小一難適應?

‹ 上一主題|下一主題