用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真係個殘酷遊戲
樓主: CherryCake
go

叩門真係個殘酷遊戲   [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:要K3小朋友一小時筆試又真係好慘如EDB提早

原帖由 twotwoshing 於 15-06-11 發表
要K3小朋友一小時筆試又真係好慘
如EDB提早發放自行收生的結果,直私就會再早啲收生,未能解决 ...
小一自行的結果在11月底已經公佈。

樓上講緊的是中學自行。

sweeticandy 發表於 15-6-11 09:09
原來係咁..
我誤會左前文後理..
雖然升中小朋友又大d, 但要顧成績、体艺比賽、面試……压力更大,亦唔应該~同样慘。失手要再叩门或插班,更难~

引用:Quote:lcyesther+發表於+15-6-11+07:40+有

原帖由 MrBeast 於 15-06-11 發表
沒有制度是100%完美,現時的小一制度我覺得cover 了所有stakeholder interest,大家隨遇而安罷了 ...
很多父母都會努力掙扎求全,特別係無世襲分同宗教分的,但都心中有條刺,因為自行收生制度而減少了心儀學校的學位,先大機會扣入寶校,之後扣門。
我看不到因何有宗教分,如果為傳教應收無宗教小孩,如果為宗教大愛的思想,神愛所有人,點解只係益自己教友?
津貼學校用納稅人D錢,但就優先收自己教友子女,我看不到如何平𧗽各方利益,只係有俾著數某D人。
不是想得罪教徒,但好多父母如我真係不甘心。

我覺得攪珠呢個遊戲有點殘酷,
反而叩門提供咗最後一個希望比家長。

P.S. 我試過叩門

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:sweeticandy+發表於+15-6-11+09:09+

原帖由 Yanamami 於 15-06-11 發表
雖然升中小朋友又大d, 但要顧成績、体艺比賽、面試……压力更大,亦唔应該~同样慘。失手要再叩门或插班,更 ...
然則你認為升中自行階段不應該面試?咁咪只會更著重學業成績

Yanamami 發表於 15-6-11 09:15
雖然升中小朋友又大d, 但要顧成績、体艺比賽、面試……压力更大,亦唔应該~同样慘。失手要再叩门或插班,更 ...
明白.. 去到那經歷真不敢說....

只可以說.一句.. 今日教育制度既失衡..... 各方面都有責任..
1) 在家長... 知識水平上升... 總期望.. 給小朋友最好....教小朋友越黎越多...
2) 在教局.. 教改後, 直資設立, 名校好多都轉直資.. 班家長已經爭了一餐..
3) 在學校.. 提高左學術去令自己升格...

但其實我唔同意... 一句.."派位制度經過咁多歷史..." ..
實制這個所謂既無痛派位制度.. 係.. 粱錦松在2011 提出... 係比例上增加左抽獎..    但係無規管叩門時學校面試學生既範疇... 就我所見.. .好多所謂地區名校.. 所問既題目之深,比不少以學術出名的直資/私小還要深...   

chan803 發表於 15-6-11 09:18
然則你認為升中自行階段不應該面試?咁咪只會更著重學業成績

...

点解你只有1或零?
面試內容係重点而唔係面試。正如小—而家筆試考P1野~

我欣賞YWGS校長話,我地只会问—个12歲小朋友应該識既野,而唔係有d学校会刁難同学~

再講,正如楼上所講禁,既然現实环境不能改变,就要自己去適应去面对,但唔代表唔可以有感受,呻下都得啩?你何必人人講乜都唔满意呢?

anixon 發表於 15-6-11 09:17
我覺得攪珠呢個遊戲有點殘酷,
反而叩門提供咗最後一個希望比家長。
我覺得抽獎學位數比例過多...
由以住的35% -> 50%..

去到叩門時... 學校終可以自主咁揀一些佢地覺得成績好.. 幫到自己學校既學生...

但位數又極少...

所以做成叩門題目太深... 但又有一批好徬徨的家長..

sweeticandy 發表於 15-6-11 09:22
明白.. 去到那經歷真不敢說....

只可以說.一句.. 今日教育制度既失衡..... 各方面都有責任..
其实都係㗎~~我地細时,父母只要仔女有書讀,年年升級就算。而家个个要求不断提升~唔係都唔会有呢个forum啦~

sweeticandy 發表於 15-6-11 09:27

抽獎學位比例增加, 我覺得公平性大咗~

至於叩門, 其實選擇權仍然起家長度, 去唔去可以自己決定~

引用:Quote:anixon+發表於+15-6-11+09:17+我覺得

原帖由 sweeticandy 於 15-06-11 發表
抽獎過的無關係(舊生分同宗教分)的人一半抽獎的機會都不可以有,全部認命或者下世投胎投好D算了

anixon 發表於 15-6-11 09:35

嗯... 你一定是沒有抽中過... 寶校.. 或者. 專收南亞/雙非既學校了..

lcyesther 發表於 15-6-11 09:17
很多父母都會努力掙扎求全,特別係無世襲分同宗教分的,但都心中有條刺,因為自行收生制度而減少了心儀學校 ...

我咁睇,stakeholders 是教徒、舊生、其他有關係人士、冇關係人士、有能力但冇運,全部都有一portion 可參與。這討論沒完沒了的,順得哥情失嫂意。

Ps, 教徒想子女入返自己宗教的學校真的不公平嗎?

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-6-11+09:41+編

原帖由 MrBeast 於 15-06-11 發表
教徒想入返人之常情,我無宗教但都想子女入到亦人之常情,好學校人人想入,佢有分我無分就係不公平。

MrBeast  所以有大抽獎,仲可誇區  發表於 15-6-11 10:31

引用:Quote:sweeticandy+發表於+15-6-11+09:27+

原帖由 anixon 於 15-06-11 發表

可憐朋友自己分數唔夠多,自行入唔到心儀學校,去到大抽獎又無運,落得要去叩門,仲要比人話佢選擇叩門架ma,叩得就點.點....

我下年小一穩穩陣陣入間有支援既寶校算,派到一定要收。
自己果個有障礙,字都未寫到,努力做治療多年又點,未得就係未得,叩門=送死。

lcyesther 發表於 15-6-11 09:35
抽獎過的無關係(舊生分同宗教分)的人一半抽獎的機會都不可以有,全部認命或者下世投胎投好D算了 ...
我意思是平衡..
計分... 50%
抽獎.. 50%

今日好多人也高呼取消父母舊生 10  分, 同宗教 5 分..

但如果乜乜同鄉會也有.. 5 分.. 是否更應取消呢?  

在我地細個時.. 係先考而再抽獎..
現在是先計分, 再抽獎.先再考..

只係將比例.. 有所調節..

假設:
計分.. 自行計分 : 30%, 抽獎: 40%, 叩門: 30%

這樣公平些..  再規管學校在叩門時間面試學生的考題...
突顯那方都有人嘈..  ..

其次是..

折磨時間太長了..

9月交表.. 11 月尾話你知自行結果. 1月尾交抽獎表.. 6 月頭公佈..

有需要過程那麼長嗎??

我唔係病態家長.. 無操小朋友.. 中英數...  但是否就代表我小朋友... 就應該去一間.. 次一等的學校了嗎?

sweeticandy 發表於 15-6-11 09:36
嗯... 你一定是沒有抽中過... 寶校.. 或者. 專收南亞/雙非既學校了..

jm, 我嘅說話毫無惡意, 你係咪有誤會呀?

我都曾經派了自己唔鍾意的學校, 我都去過叩門ga~

但當時我心諗 : '好在...重有叩門呢一個機會'

CherryCake 發表於 15-6-11 09:47
可憐朋友自己分數唔夠多,自行入唔到心儀學校,去到大抽獎又無運,落得要去叩門,仲要比人話佢選擇叩門架ma ...

的確...攪珠呢個遊戲是有點殘酷

引用:Quote:原帖由+chan803+於+15-06-10+發表吓

原帖由 lcyesther 於 15-06-10 發表
公平D同甘心D,不用帶著怨氣扣,覺得點解有D人不用扣,自己要扣....
我住果區間間學校都要收雙非,另一位朋友派到寶校,攪到要叩門,雙非自己一條隊,派區內一線大熱,仲要比雙非落井下石,我唔知可以點有「公平D同甘心D,不用帶著怨氣扣,覺得點解有D人不用扣,自己要扣.... 」呢種咁正面既心態,我都要學定。

何不用這些時間努力爭取最後機會?
‹ 上一主題|下一主題