用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS
樓主: 千語mami
go

KV vs HKPS [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-14+發表Past.

原帖由 千語mami 於 15-05-14 發表
hello,  could you share which primary your kid has gone?  thanks in advance.
My son was admitted to our target school for him 😉.

Vana 發表於 15-5-13 23:20
我可以答你,好多hkps 畢左業小朋友家長feedback 番...even 入左好谷名小既小朋友都無後悔

佢地 ...
朋友大女KV 畢業入名小,佢話只食到少於1年老本,小朋友本身資質重要啲。到依家細女,由LH 轉KV,佢自己就開心,但細女較活潑,不太適應,成日掛住舊校。

引用:Quote:Vana+發表於+15-5-13+23:20+我可以答

原帖由 novelle 於 15-05-14 發表
朋友大女KV 畢業入名小,佢話只食到少於1年老本,小朋友本身資質重要啲。到依家細女,由LH 轉KV,佢自己就 ...
thanks for sharing,  could you share which primary?

novelle  GH  發表於 15-5-15 14:02

回覆:KV vs HKPS

千語mami,  你最後揀左邊間呀?

想借位問KV vs MS 民生。可否給一些意見?🙏🏻🙏🏻

My girl also have an experience to go to the flower market in new year when she was not enough 2 years old in york play group ! (Just pretended, teacher ask us to bring the flower from home ) .. I think this topic is fun , my girl learn some words from that . If a nursery really takes the kids to the market,  I think it  benefit.

相對其他名幼,無論如何KV 也是一間死容學生的幼稚園!看看是否適合!

引用:相對其他名幼,無論如何KV+也是一間死容學

原帖由 tamagoosie 於 15-05-25 發表
相對其他名幼,無論如何KV 也是一間死容學生的幼稚園!看看是否適合!

...
不是死谷,是有系統漸進的,所以小朋友也很開心和喜歡上學的

tamagoosie 發表於 15-5-25 12:17

...
「死谷」既定義人人唔同,除左行 international stream,有邊間名幼唔「谷」?

novelle 發表於 15-5-14 19:55
朋友大女KV 畢業入名小,佢話只食到少於1年老本,小朋友本身資質重要啲。到依家細女,由LH 轉KV,佢自己就 ...
阿女也是上年畢業,升小一的基楚的確很好,呢一年來學術上有溫故知新的感覺。

阿女返小學開心,先慢慢講返以前係KV唔開心的經歷,及她在整個不鼓勵的氣氛下的學習生活,尤其是K2及K3呢兩年。回想當初,的確後悔當年轉校!

cpc608  Thanks for sharing. This is exactly what I am worried of...  發表於 15-9-9 07:46

引用:相對其他名幼,無論如何KV+也是一間死容學

原帖由 tamagoosie 於 15-05-25 發表

...
現時很多幼稚園其實已比KV更谷,KV的學術根基用''死谷''來形容亦不恰當。

Thanks for your sharing and comments,  finally i have chosen"龍幼"and gave up both KV and HKPS, hope i have made the right decision.

引用:Thanks+for+your+sharing+and+comments,++f

原帖由 千語mami 於 15-06-01 發表
Thanks for your sharing and comments,  finally i have chosen"龍幼"and gave up both KV and HKPS, hope ...
May I know which school you picked finally ? Thx

想請教KV用家, 你嘅小朋友個性係點? 特別係男仔, 係咪坐得定,好專注呢?

另,可以在哪裡搵到KV升小資料?

引用:Quote:novelle+發表於+15-5-14+19:55+朋友

原帖由 MAMAMEEE 於 15-06-01 發表
阿女也是上年畢業,升小一的基楚的確很好,呢一年來學術上有溫故知新的感覺。

阿女返小學開心,先慢慢講返 ...
請問你女兒有啲乜嘢唔開心經驗呢?我仔將會讀kv k1,見你咁講有啲担心

回覆:H小B媽 的帖子

唔駛太擔心,每間學校都有讃有彈,我朋友的女+姑奶仔女不知讀得幾開心同小朋友反而推介我考(是小朋友推介不是家長)

pristang    發表於 15-6-3 09:51

在 KV, 就係要睇吓遇到什麼老師,有d 敎 K3 的老師真的唔係好 encouraging 的,特別對d比較多主見的小朋友

引用:Quote:原帖由+MAMAMEEE+於+15-06-01+發表阿

原帖由 H小B媽 於 15-06-01 發表
請問你女兒有啲乜嘢唔開心經驗呢?我仔將會讀kv k1,見你咁講有啲担心
我都係用家,大讀K3,小今年都Kl。替细個報K1時真係想都吾想就選定Kv,佢train学術,自律一流,大女我根本3年都冇咩同佢温書,学校教到曬,她很喜歡返学,不過有D家長喜歡好多親子,攪活動嘅就一律欠奉,可能半年先一次,不過我就最like,D老師好有经驗,turnover少

babybbmm 發表於 15-6-1 22:30
在 KV, 就係要睇吓遇到什麼老師,有d 敎 K3 的老師真的唔係好 encouraging 的,特別對d比較多主見的小朋友

...
的確係.  我女K3 的老師和K1/2 的很不同的Style, 整班的氣氛都好嚴肅,亦相信她們是KV較資深的一群。
‹ 上一主題|下一主題