用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

GG2008 發表於 13-11-23 12:55
剛收到offer原本好開心, 不過好快就開始担心, 係咪勁多測驗考試, 每年3測3考? 老師好惡會傷學生自尊. 我曾 ...
有朋友升fsa 時的確要適應和聽他說老師是惡,但這是間傳統大班小學,what else do u expect?  不過我想信未必全部都是這樣的,其他小學也可能有惡老師,遇到否真係要睇時運。其實有第一round offer, 亦證明你小孩適合,又可以去抽獎,諗咁多做乜。

GG2008 發表於 13-11-23 12:55
剛收到offer原本好開心, 不過好快就開始担心, 係咪勁多測驗考試, 每年3測3考? 老師好惡會傷學生自尊. 我曾 …
1. 這個 posted 我都有留意過, 亦都有家長問過相同的問題.- 我記得話這個小朋友係資優兒童, 所以揀 SFA.  就如我之前所講, 資優生係 SFA 的學術表現未必係上游, 相返有唔少數係中下游, 人際關係處理能力較弱.  ( 我觀察幾個小朋友, 如有得罪, 請勿見怪).  其實這單事件是否有前因, 我們外人不得而知, 大家睇到係家長單方面的控訴.   只不過, 100人有99人讚學校, 1人控訴學校, 大多數人都只係記得嗰件唔好的嘢.  如果以我作為家長的立場, 我會盡速幫小朋友轉校, 無謂繼續死守, 搞到大人,小孩都要睇心理醫生.  情緒有問題, 入幾好的學校都沒用.
-以前有時我去學校接仔時, 見到的小朋友都是開心的返學.  建議你可以搵日係放學時間去校門實地觀察, 親眼去感受, 好過無謂的担心.

2. 我小朋友係 6:20 上車, 5:40 之前起身.  我都曾經猶豫是否俾小朋友讀 SFA, 無奈小一派位唔好, 又唔想周圍叩門, 只因 lucky draw 唔好, 與小朋友能力沒關.  今時今日, 我慶幸當初的決定, 因為2個小朋友的學術表現已超過我的預期, 係升中時 "有得揀學校", 而不是等學校來揀你.

無論你的決定如何, 都祝你小朋友讀得開心.

回覆 LL889 的帖子

多謝你的意見, 中肯客觀. 那當時你的小朋友夜晚要幾點睡覺呢, 會不會溫書溫到好夜而第二天又要早起呢?

GG2008 發表於 13-11-23 15:30
回覆 LL889 的帖子

多謝你的意見, 中肯客觀. 那當時你的小朋友夜晚要幾點睡覺呢, 會不會溫書溫到好夜而第 …
我的2個小朋友係學校時已完成大部份的功課, 測驗前都唔見他們溫書.  我知道好多人唔信, 但阿仔有的同學仔都是係學校趁小息時作晒功課.  返屋企晚飯後, 電視劇照煲也, 基本上 9:30 之前上床.  當時班主任話都有d小朋友做功課到好夜.

回覆 柔情爸爸 的帖子

thanks!

If you want good secondarey school placement sfa.
If you want happy primary schhol, tsl

回覆 reei 的帖子

不是這樣,入到好中學和愉快學習,sfa都可以

WongWong 發表於 13-11-23 17:04
回覆 reei 的帖子

Agreed, 唔知點解外界總認為 SFA = 谷 + 唔愉快的學習?

引用:回覆+reei+的帖子 不是這樣,入到好中學和

原帖由 WongWong 於 13-11-23 發表
回覆 reei 的帖子

My mom knows the principal SFA, as they are old colleagues. The principal told my mom the school is for 資優 小朋友。this is the term the principal exactly quoted to my mom. Of course, I didn't send my girl to this school ( she is not high talent) even though we know the principal )

回覆 GG2008 的帖子

6:15 wake up, 6:55 school bus.    Finish homework before 7:00 pm.   Some homeworks finish at school.  Don't worry if you choose SFA.

回覆:LL889 的帖子

多謝晒你的經验分享。見你話最早系因爲大抽奬抽得唔好,先拣sfa,所以請指教下我的想法岩唔岩:
自行收生我拣左協恩,有20分,所以都有機會抽到。我呢幾日一直系度比较sfa同brand one津校。
1,聽聞津校勁谷,一直都好驚,因爲我好想小朋友除左做功課,應该有多余時間做下其它野,譬如睇書,就算系hea。而家知道左sfa唔多功課後,開始好鍾意呢間學校。
2,私校始終資源好過津校(學費不在我考虑範圍之内)
3,sfa的學生都經過精挑細選,所謂近朱者赤
4,協中已轉直資,就算入協小都不能直升
以上幾點可能并不全面,請赐教。
但以這樣睇,是否應该直接放弃津校? 其實我之前聽聞Saint Mary 緊次於dgs,本打算出年去扣門的。

引用:多謝晒你的經验分享。見你話最早系因爲大抽

原帖由 执子之手414 於 13-11-23 發表
多謝晒你的經验分享。見你話最早系因爲大抽奬抽得唔好,先拣sfa,所以請指教下我的想法岩唔岩:
自行收生我 ...
你中学的target是什麼学校呢?我認識有些人因入不到有直屬/联繫band1a中学的小学才選sfa,務求之後取好成绩去插入上述的名津小,所以每年sfa都会流失部份最優秀学生

回覆:longlokma 的帖子

說來惭愧,我系北京落來香港的,對香港中小學并唔熟悉。當初拣小學亦是聽到有人話邊間邊間好,就報左先,有人收先算。一心只是想在小女的能力範圍之内拣一間最好的。今次報左7間小學,一間系摞經验,唔會讀的。其它6間有sfa,tsl,kts,dgs,gh,宣道。只有大致的了解,而家先對sfa和tsl有较深入了解。所以你問我target中學,我亦只是識得dgs,協中,saint mary,gh。對港岛果邊的學校更無甚了解。

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

其實每年都有相同o既post,以我作為用家差不過三個月而言(女兒剛小一),功課量唔算多,好多時o係學校已經做了一大半,讀了SFA後她愛上閱讀會睇書,可能學校培養這個風氣。

三測三考方面,整個學年大概係每個半月一次測驗或者考試,一個cycle 一次中文及英文默書,我可以說覺得係沒有停過,但小朋友亦接受同學到課程上所需要o既知識。

另外我記得在小一家長日時校長說,學校課程時無得補習出來,是要小朋友在課堂上留心老師所講的一切去消化得出o黎,而且學校提倡自我學習,不是父母鞭策。

至於說到老師對學生嚴格,我想入得SFA o既家長應該做了資料收集吧,SFA每級4班,每班大概40-45人,你可以想像到老師如果不嚴格如何處理到上課的秩序呢,我沒有看過之前所講的那個post。
另外我覺得樓主真得要認真考慮升中派位,因為中學是跟小學網的,雖然說可以用回住宅網,但亦要留意所屬網有沒有自己心儀的中學,或者是想在SFA讀完頭一兩年便插到其他有附屬中學的小學去讀。

回覆:Smallpigbb 的帖子

执子之手414 發表於 13-11-23 21:52
自行收生我 …

1. 一般人一聽到 SFA = 超谷 + 功課多.  因此我唔會信聴聞如何,如何.  而家的家長要心水清, 先可以做較正確的選擇.

2. 不乏有好嘅津校, 我本人無特別偏愛私校 or 直資.  當初都驚 SFA 會太谷, 但我覺得唔試點知仔仔的潛力.  當時我打算如果仔仔唔適應, 由SFA 轉去一般的小學應該較易.  但想一般小學插班 SFA 就較難.

3. 近年多咗SFA的家長中途將子女轉校到其他直資 or 一條龍小學.  以前某個機會與 SFA 副校傾起這個現象, 副校答我, 校方絕對尊重家長的選擇, 但留響SFA, 升中時將會有更多的選擇.   當初都有朋友勸我將仔仔轉去其他小學, 但我本人覺得小朋友係 SFA 讀得開心, 以他們的學術成績, 留係 SFA, 升中將會有更多的選擇.  今時今日, 我都慶幸沒做錯決定.

4. 我有朋友的囡囡讀協小, 今年都順利升協恩.  我相信協恩會優先考慮協小的小朋友.  協恩未轉直資之前, 我曾參觀過學校, 協恩的學生留俾我好好的印象.

其實SFA 有個好處就係可以參加政府派位, 如果 St. Mary 係你心儀的學校, 不防一誠叩門.  至於 St. Mary 是否緊次於 DGS, 我唔知.  但我較喜歡 DGS, BPS & 協恩 ( 中學)

希望以上可以幫到少少, 我唔想放大 SFA 的學術成績.  只不過想分享些少過去用家的經驗.

好感激,bps系邊間?

执子之手414 發表於 13-11-23 23:46
好感激,bps系邊間?
庇禮羅仕中學 ( 港島區).   係我心目中, 這間中學係緊次於 DGS.英華女校都是好多家心儀的中學.

多謝晒

引用:+本帖最後由+LL889+於+13-11-23+23:43+編輯

原帖由 LL889 於 13-11-23 發表
我都好不明白外界永遠感覺SFA 谷各,好彩多得多位用家詳細解答

‹ 上一主題|下一主題