用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入) ...
樓主: Wishhavebb
go

你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)   [複製鏈接]

回覆:你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)

我和老公的家庭總收入的而且確超過你所講的數目,所以將來囝囝讀幼稚園幾千學費確實不是大問題,但我們只是普通的打公仔,而我眼見香港真的有很多環境不錯的家庭,所以比上不足,比下有餘,自己覺得滿足,有個幸福家庭就夠了!

引用:Quote:Wishhavebb+發表於+13-2-26+10:15+係

原帖由 melonfans 於 13-02-26 發表
各有前因莫羨人!  我覺得呢到家長吾係好彩, 係佢地有努力過, 先有成績, 有事業!

呢到講最難考同最多人考 ...
Totally agree! 各有前因漠羡人!我正係有好工亦有好老公而佢亦有份好工,仔女教育及所有你所指開支不成問題。
我倆來自基層,靠自己能力入大學,讀專科,讀碩士博士,所以係我地有好工,我靠自己眼光揀左個好老公佢喜歡負責所有家庭開支,佢亦憑眼光投資有好回報,背後負出、智慧、風險管理你看不到!
樓主你的妒火、眼界同分析力,係你向上的阻力吧。

melonfans  agreed  發表於 13-2-28 10:25

好羨慕

回覆:davywm 的帖子

我是全職母親,兩公婆沒有高學歷,老公是小老闆,他投資有道,現有樓收租,自己住嗰層亦都唔駛供,$6000學費都可以負擔。

公平說句,努力當然是有好生活的其中一個原因。敢問有誰夠膽說不是運?

財爺月入30幾萬,佢今日夠話自己都係中產.真係無野好講!

其實,大家量力而為,好似財爺咁量入為出就OK啦.家家既故事不同,怎能概括話BK成為中產既討論區呢? 如果按財爺既標準,我諗呢度就真係好少[中產]......

回覆:你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)

就算咩家境都有各自原因!含金鎖匙都係一個原因!無嘢值得探求!有無一份好工其實都有原因!我羨慕醫生收入但人地細個溫書好努力時,我玩到喪,怨邊個?我羡慕娛樂圈搵錢易,我又未必願意拋頭露面?!我送你兩層樓叫你收租續供,你敢嗎?Thats all about " Give or Take"! 你自覺處於低處但又不斷向上望,點會開心呢?香港太多你呢種不斷只問why 嘅怨人喇!你問我,我宜得所有我心儀嘅學校變哂直資!靠實力好過靠運氣!

hksunshine  yes  發表於 13-3-12 14:56
novelle  Agree  發表於 13-2-28 17:12
BearBearMummy  有骨氣!!like!!  發表於 13-2-28 15:12
comemon999    發表於 13-2-28 09:25
ekhc    發表於 13-2-28 01:13

引用:就算咩家境都有各自原因!含金鎖匙都係一個

原帖由 BBLAX 於 13-02-28 發表
就算咩家境都有各自原因!含金鎖匙都係一個原因!無嘢值得探求!有無一份好工其實都有原因!我羨慕醫生收入 ...
好想比個Like 你

i surf this site to read more about KG's, of course the popular ones get more attentions and comments.  however, i dont agree that this is a forum for middle class only.  

reading the posts here help me choose even between the local schools, cuz different parents have different focus, i didn't consider that much before coming to babykingdom.  in addition, even reading your post i learn a lot.  thanks for all your sharings!  

we do have income that you proposed.  of course, both my husband and i worked very hard in our school ages to gain the current status, and now working very hard to maintain our status.  however, we picked a local school which accepts education voucher for my daughter, because that's how we began too!

btw, constant and humble learning from others is one of the keys to success.

in conclusion, i would only agree with the latter part of your title "你地真係好彩, 有份好工或好老公!" but NOT the first part, it is not "好彩" it is "努力"!!

回復 Wishhavebb 的帖子

其實我覺得d 人讀d貴學費的kg, 同買名品牌袋一樣的心態, 係為左面子lor.   不喜勿插

引用:其實搵朝唔得晚的人應該無咁得閒上來BK,+

原帖由 golfmama 於 13-02-27 發表
其實搵朝唔得晚的人應該無咁得閒上來BK, 所以上親來呢個討論區的人都可以話係有少少條件, 或者好似樓主咁 ...
同意,香港俾得起私校學費的家庭根本好多。如果樓主用保安呢類靠最低工資保障的人去比,係冇乜意思。講真,現在遲婚,生得仔都三十歲,以大學畢業計都做成十年野。正正常常唔係差的,搵兩三萬根本大把人,我都未計專業人士或做投資銀行果啲。兩個人搵六萬個月, 點會要死慳死抵先俾得起七千蚊學費?

但我認為,呢度大部分家長係有些錢,可以多些選擇,但唔係樓主講到好有錢。有幾百萬俾debenture, 或者諗住同黃仁龍梁錦松個女同級讀寶山的家長係唔會上bk的。

樓主其實無需理人地點解有錢,可以做咩。我估樓主可能較基層,但中產家庭一樣好難理解大孖沙的生活,總之在自己能力範圍俾最好的小朋友便可以。

曾司長話佢月薪30幾萬人工先算係中產
咁我地呢D咪算係低收入/赤貧..
存感恩的心

引用:曾司長話佢月薪30幾萬人工先算係中產+咁我

原帖由 晞晞爸b 於 13-02-28 發表
曾司長話佢月薪30幾萬人工先算係中產
咁我地呢D咪算係低收入/赤貧.. ...
有個EK 媽媽可以拿二百萬作為學校債券,佢話自己係中產,好多中產都會拿二百萬出來為選間好學校!我投降了。

引用:回復+Wishhavebb+的帖子 其實我覺得d+人讀

原帖由 chelsea_jbb 於 13-02-28 發表
回復 Wishhavebb 的帖子

其實我覺得d 人讀d貴學費的kg, 同買名品牌袋一樣的心態, 係為左面子lor.   不喜勿 ...
我平貴都讀過,點會一樣?生日會蛋糕已經吾同,細路仔每日轉變完全吾一樣!品牌效應當然有,但每月四五千單為面子,我吾認同!

chelsea_jbb  生日會要食貴的cake 係必須嗎?!  發表於 13-2-28 10:44

引用:Quote:lui+發表於+13-2-28+09:49+有個EK+媽

原帖由 punlik 於 13-02-28 發表
買債券沒所謂, 都是少幾年既利息姐.如果真是好心儀個間學校,最多按左層樓去買當儲錢 最驚入去一闊三大 ...
噢!不是幾年吧。幼稚園讀到中學畢業也12年吧!我反而認為遊學費也只是二三萬不是太過!

lui 發表於 13-2-28 10:27
噢!不是幾年吧。幼稚園讀到中學畢業也12年吧!我反而認為遊學費也只是二三萬不是太過!
  ...

好奇一問......值嗎? 值在那? 謝謝!

希望大家唔好以為我妒忌, 唔抵得...之類, 其實唔係, 我只係八卦, 但我其實唔應該好奇八卦, 有網友提咗我, 佢講得啱, 上得黎既, 一定唔會完全冇錢, 但又唔會好有錢, 佢地既選擇, 咪就係呢類咯, 我真係傻, 係非洲國家問, 點解咁多黑人, 但大家講吓, 傾吓, 未常唔好, 言論自由!!
但大家唔好再亂猜我! 真係八卦! 別冇其他!

回復 LAWYIMYU 的帖子

其實我唔覺得你心術不正,只係各有各見解姐^.^
‹ 上一主題|下一主題