用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾
樓主: cat8141210
go

2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾 [複製鏈接]

原帖由 giyim 於 11-11-24 16:34 發表

據我所知ST ROSE都唔係龍校~~~

下...?
真架...我都想考呢間架...
你意思係要小學再考過定係踢人走先?

原帖由 giyim 於 11-11-24 16:37 發表

我有興趣呀~ 到時預埋我~

好呀...
我轉頭PO一間面試班既INFO上黎比你地望左先...
我會再去搵多幾間...
到時集低所有媽媽既名就再DISCUSS詳情...

原帖由 sppchocho 於 11-11-24 16:40 發表
我都打算出年報,基本上KV同SC係問親十個朋友,9.99都話報咯...不過SO FAR聽番黎KV就好著重ACADEMIC,直接啲講就係勁谷勁多功課,同埋教啲嘢都好深下,話幼稚園已經教份數!!另外聽教小學O既朋友講,佢學校都收唔少KV畢業生 ...

呢個可能就係KV學生會出去搵英文補既原因囉~
谷唔谷功課就真係好睇人點諗...
我大嫂話完全唔覺得有谷既感覺...
我想知,
你朋友教邊間小學收好多KV學生?
我8掛想知~~

包班組合一:根德園面試班(旺角亞皆老街)

地點:
旺角亞皆老街

營業時間:
星期一至六,09:00 - 18:30

收費:
$2240/8堂,可一星期一堂

上課形式:
1位小朋友,可以兩位家長陪同,但上課時小朋友在前面,家長坐在後面觀察

班際:
英普班/英粵班
(簡介:家長報名前要共識要英普班/英粵班,例如全班家長共12位,建議4-6位一組,再訂立課堂比例:如課程共8堂,英普班組內家長們希望英普比例是4堂英4堂普,或英粵班組內家長們希望英粵比例是6堂英2堂粵...等等)
*第8堂為MOCK INTERVIEW

上課時間:
因為根德園是2012年10月初派表,學校建議要在9月前完成8堂課程,最佳時間為2012年7月,因為不排除有家長認為要加堂多練習,但因為7月是暑假,所以學校建議家長考慮星期六時段,因為會較容易安排老師為我們開班一起上課,如果真的選擇2012年7月上課,6月就要開始報名

師資:
英文:共4位老師任教,兩位是NET,兩位是ABC,所以4位都不懂說中文的
粵語:香港人任教
普通話:國內老師任教

回覆 87# cat8141210 的文章

請問kv會由net面試?!點解會分英普和英粵?

我有興趣參加呀!

Kv 好似係用廣東話面試?如果係,用廣東話上堂都ok. 另外佢地嘅導師有冇kv嘅相關經驗,例如佢地成功幫過幾多小朋友入kv, 曾經任教於kv,etc.

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 18:02 發表
地點:
旺角亞皆老街

營業時間:
星期一至六,09:00 - 18:30

收費:
$2240/8堂,可一星期一堂

上課形式:
1位小朋友,可以兩位家長陪同,但上課時小朋友在前面,家長坐在後面觀察

班際:
英普班/英粵班
(簡介:家長報名前要 ...

我小朋友今年剛剛升小一,她十分適應小學的生活,默書測驗都冇問題,KV中文, MATHS都很好, ENG方面ORAL就差DD,但係串字好好, 不需要擔心.3年KV的生活一D都唔辛苦, K3的HOMEWORK都是WITHIN 一個鐘內完成, K3時EVERYWEEK1日中默, 1日英默,2日MATHS QUIZ, 但不需要擔心小朋友能應付自如.
我只可以講$2477係超值

我都有興趣呀。。cat比你搵到仲要咁詳細講返出黎。。真係無得彈:)

Cat! 面試班預埋我呀唔該!

原帖由 cclemon2009 於 11-11-24 18:17 發表
請問kv會由net面試?!點解會分英普和英粵?

面試多數是說廣東話的,間中可能會問一兩句英文/英文字,分英普及英粵是KV有兩種班而已,因為面試班要保障學生,不排除KV會"失驚無神用少少英文/國語面試,所以才會給家長多點選擇.

原帖由 lalawowo 於 11-11-24 19:07 發表
我有興趣參加呀!

Kv 好似係用廣東話面試?如果係,用廣東話上堂都ok. 另外佢地嘅導師有冇kv嘅相關經驗,例如佢地成功幫過幾多小朋友入kv, 曾經任教於kv,etc.

...

有沒有教過KV我就不清楚,但他們有學生成功入讀KV的例子.我想講到現在我只問了一間面試班,我想多問幾間再給大家UPDATE,因為有好幾間都不會專開面試班FOR KV的,他們有跟我說,很多時候,家長都會不只考一間KV而可能會TARGET埋其他KG如SC,CCKG,PC,VICTORIA...等等...
還是大家有沒有哪幾間都想COMBINE來上面試班?

原帖由 lamlam23 於 11-11-24 22:54 發表
我小朋友今年剛剛升小一,她十分適應小學的生活,默書測驗都冇問題,KV中文, MATHS都很好, ENG方面ORAL就差DD,但係串字好好, 不需要擔心.3年KV的生活一D都唔辛苦, K3的HOMEWORK都是WITHIN 一個鐘內完成, K3時EVERYWEEK1 ...

完全同意你的講法...
因為很多人說KV很谷功課很大壓力,
但是我身邊認識既人都讀KV,
佢地都好ENJOY KV既學習生活,
沒有問題出現.

我好奇想問下...你地INTERVIEW果陣..有無好活躍咁參與INTERVIEW呢...定由小朋友自己做呢 ?

唔係剩只IN +南......

Cat! 大部份kg 都用中文in right?那幾間kg 係用eng ka?? Thx thx

原帖由 cat8141210 於 11-11-25 10:22 發表

面試多數是說廣東話的,間中可能會問一兩句英文/英文字,分英普及英粵是KV有兩種班而已,因為面試班要保障學生,不排除KV會"失驚無神用少少英文/國語面試,所以才會給家長多點選擇. ...

想問下呢個 topic D 小朋友係咪 2010 年 ga ??
我而家同個仔搞緊 PN , 出年就考 KG
根德園都係我心水之一
大家交流下

Cat, 我之前話我見到一間面試班,啱啱打咗電話問,大家可以參考下:

地址:奧海城
費用:$3000/12堂(每堂一個鐘,最尾嗰15分鐘一位家長入課室同小朋友一齊上堂,目的係教家長如何在家訓練小朋友)
語言:英文,廣東話及普通話。
成功率:90%

我問佢可唔可以組班專攻kv面試,佢話其實佢地大部份學生都係target sc和 kv. 組班嘅話要5月份前確定我地選嘅上堂時間,因為8,9月份會好full。

預埋我呀, 我都要一齊上, 請問你地個BB咩月份出世架? 我個囝係8月B

原帖由 cat8141210 於 11-11-25 10:26 發表

有沒有教過KV我就不清楚,但他們有學生成功入讀KV的例子.我想講到現在我只問了一間面試班,我想多問幾間再給大家UPDATE,因為有好幾間都不會專開面試班FOR KV的,他們有跟我說,很多時候,家長都會不只考一間KV而可能會T ...

其實我又覺得好似COMBINE幾間好少少, 分散投資嘛~ 反正其實我估考既野有部份都會一樣~

原帖由 cat8141210 於 11-11-24 17:36 發表

下...?
真架...我都想考呢間架...
你意思係要小學再考過定係踢人走先?

因為ST ROSE小學係派位架嘛~ 私校先做到有自主權收生~ 即係要等大抽獎同埋你係住響個區~

我都想一齊報讀呀
‹ 上一主題|下一主題