用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 伊利沙伯中學家長交流區
樓主: ping12344
go

伊利沙伯中學家長交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 10# stanleya 的文章

多謝你教路呀!!
[

唔知有沒有家長可以答到我呢?
請問在伊中的精英班裡,成績差異是否大呢?班裡競爭是否很激烈呢?
謝謝!

精英班裡, 成績差異會有, 但不會很大, 每年有人從精英班趺至普通班, 亦有從普通班上精英班.  班裡競爭很難講, 每級, 每班都不同..到f4不再分精英班, 根據我女講班內成績差異都幾大下.

原帖由 fallenleaf 於 11-6-8 13:49 發表
唔知有沒有家長可以答到我呢?
請問在伊中的精英班裡,成績差異是否大呢?班裡競爭是否很激烈呢?
謝謝!

中三選科時競爭最大, 因為怕揀唔到自己想讀的科目.

大部分學生能讀上心儀科目, 最受歡迎科目 是chem. 其次 econ.  maths m1 & m2 也要看成績.

原帖由 stanleya 於 11-6-9 00:43 發表
中三選科時競爭最大, 因為怕揀唔到自己想讀的科目.

原帖由 88muimui 於 11-6-8 18:48 發表
精英班裡, 成績差異會有, 但不會很大, 每年有人從精英班趺至普通班, 亦有從普通班上精英班.  班裡競爭很難講, 每級, 每班都不同..到f4不再分精英班, 根據我女講班內成績差異都幾大下.

...

謝謝你的回覆。我覺得適當的競爭都係好的,有競爭才有進步!

買舊書

而加.試後有賣五折舊書活動.不知有沒有家長幫仔女買過呢?

小女有幸派到伊中, 九月入學, 請各位家長多多指教 ^^

1. 請問舊書在哪裏買呢?
2. 請問編班是跟成績排呢? A班最叻是精英班...
3. 有無邊間補習專攻伊中呢? ^^

回復 88# glnmettle 的帖子

1.學校師姐自己過課室兜售.
2. A班是精英班.依ps1編班
3.還在尋找中.

請問有设有師姐, 可以幫我小女補習, 準備中一課程呢?

Thank you for your reply

請問有设有師姐, 可以幫我小女補習, 準備中一課程呢? 可以随時上課的... 可联络 [email protected]

原帖由 ping12344 於 11-7-6 16:33 發表
1.學校師姐自己過課室兜售.
2. A班是精英班.依ps1編班
3.還在尋找中.

你好
我是伊利沙伯中學的應屆中七畢業生
有幫人補習 貴女兒補習
請問你住在哪區?

原帖由 glnmettle 於 11-7-6 17:33 發表
Thank you for your reply

請問有设有師姐, 可以幫我小女補習, 準備中一課程呢? 可以随時上課的... 可联络 [email protected]

回復 91# manyan1212 的帖子

manyan1212
不好意思.想請問中七畢業生 高考考的好嗎?伊中畢業的學生大多數的出路是...?方便可否告知你個人又如何呢?因我也在找合適女兒的補習先生...

今年高考成績整體上好像跟以往差不多
今年文科有四個2A的同學 成績最好的暫時是2A 3B
理科成績最好的暫時是3A

同學大多的出路是讀degree
暫時未成功的同學轉讀asso / hd課程
不過根據以往經驗
讀asso / hd課程的同學都能上大學
因此不用太擔心 因為qes的同學在出面仍是勝人一籌

原帖由 ping12344 於 11-7-7 11:01 發表
manyan1212
不好意思.想請問中七畢業生 高考考的好嗎?伊中畢業的學生大多數的出路是...?方便可否告知你個人又如何呢?因我也在找合適女兒的補習先生... ...

回覆 93# manyan1212 的文章

樂器(長笛)已在學校跟原本老師學緊.數學在A霸補.女女始終唔慣英文教學.吸收不太好.不知你知唔知華邦大廈有沒有補英文好的.想她暑假時間方便一起連著上.Thanks!

回覆 4# manyan1212 的文章

多谢你回覆, 我剛剛找了一個F.7畢業姐姐...請問你可唔可以 [email protected]電郵给我, 若我有其他需要可大家联络

舊書買賣

因物價上漲.學生會有買賣舊書活動.

日期7月12日.上午9:30-下午1:00正.

地點一樓地理室.

歡迎各位家長到校購買來年課本!

QES 家長,

請問貴校幾多點返學?
有沒有校車呢?

Thanks in advance!

我同太太都好心儀QES架,雖然佢依家讀小二,希望將來可以入到啦。小朋友讀緊紅馬,今年得7個人派左入QES,希望佢將來都係呢個名單之內!

回覆 97# hw1115 的文章

幾多點返學?是幾多點遲到掛!
8:25遲到.
一般中學都沒校車搭了.但伊中交通非常方便.
火車.地鐵.小巴.巴士都有得搭.

this is my husband & i dream school....how to get to this school in big chance?? my son will P.6 this year!!
‹ 上一主題|下一主題