用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班
樓主: MAMAHOHO
go

屯門青山聖彼得堂幼兒園N1班 [複製鏈接]

原文章由 影後媽媽 於 07-10-10 00:43 硐表
joycelyn,

希望欣廷快d好返喇,好返先返囉,唔洗心急:  

影後媽媽:

佢叫做好番了. 多謝關心.

影後媽媽 & MAMAHOHO:

今日發覺欣廷個 'ark' 頭及膝頭有小小損傷. :cry:

Joycelyn

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-10 13:01 硐表
尋日可盈係學校癩左尿, 因為放學個陣奶奶話佢換左條褲, 最攪笑係亞囡對鞋調轉左  , 奶奶話可能亞囡對鞋係自己著....唉..... 影后媽媽我真係覺得學校係咪唔夠人手...... 理應呢d 大小便有人跟下咖(佢地咁細個).. ...

我個囡同聰聰既餐單差不多, 但你抵d, 我亞囡食極都得
24-26lb!!??  

MAMAHOHO:

可盈出世時幾多 pounds 呀?   欣廷出世時 5 lbs. 9 oz., 她一向都不是太重. :-|

Joycelyn

mamahoho,

但聰聰係學校發過3次功(開大)癩過一次尿嘔過一次 ,應該仲整污糟咗d衫褲,但我見佢放學時都ok喎,整整齊齊咁,d污糟嘅衫褲仲係幫我冲過水放在膠袋內,我仲同老師講唔好意思,佢話唔緊要有亞ee幫手架咁喎,有時返到屋企我仲見佢條片係乾(但有時都濕架),應該有教佢去疴尿,lee個星期在家時如有尿尿仲自己除褲去疴呀 ,下次老師電你時問吓佢了解吓喇

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-10 13:01 硐表
尋日可盈係學校癩左尿, 因為放學個陣奶奶話佢換左條褲, 最攪笑係亞囡對鞋調轉左  , 奶奶話可能亞囡對鞋係自己著....唉..... 影后媽媽我真係覺得學校係咪唔夠人手...... 理應呢d 大小便有人跟下咖(佢地咁細個).. ...

joycelyn,

係呀,我諗係車場玩車時整到,開頭聰聰都有架:cry: ,宜家可能熟悉環境就無喇

原文章由 Joycelyn 於 07-10-10 22:34 硐表

影後媽媽:

佢叫做好番了. 多謝關心.

影後媽媽 & MAMAHOHO:

今日發覺欣廷個 'ark' 頭及膝頭有小小損傷. :cry:

Joycelyn

照你咁講, 可能都係間唔中係咁, 好la, 我再了解下.....

原文章由 影後媽媽 於 07-10-10 23:43 硐表
mamahoho,

但聰聰係學校發過3次功(開大)癩過一次尿嘔過一次 ,應該仲整污糟咗d衫褲,但我見佢放學時都ok喎,整整齊齊咁,d污糟嘅衫褲仲係幫我冲過水放在膠袋內,我仲同老師講唔好意思,佢話唔緊要有亞ee幫手架咁 ...

可盈出世有6.5磅, 佢同你個囡一樣都係食明冶, 係呢我想入o下你點解會揀呢隻奶粉ga????

原文章由 Joycelyn 於 07-10-10 22:40 硐表

MAMAHOHO:

可盈出世時幾多 pounds 呀?   欣廷出世時 5 lbs. 9 oz., 她一向都不是太重. :-|

Joycelyn

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-11 11:54 硐表
可盈出世有6.5磅, 佢同你個囡一樣都係食明冶, 係呢我想入o下你點解會揀呢隻奶粉ga????

MAMAHOHO:

之前欣廷食 A+ 的. 我試過 A+ 3 & 惠氏 3 都好甜. BK 部分媽咪介紹明治咪試下 law, 佢都唔係好甜.但我想緊亞女三歲後轉邊隻奶粉好呢? 你有無考慮下呀?

Joycelyn

原文章由 影後媽媽 於 07-10-10 23:49 硐表
joycelyn,

係呀,我諗係車場玩車時整到,開頭聰聰都有架:cry: ,宜家可能熟悉環境就無喇

影後媽媽:

原來有四處傷痕 (手腳都有, 手那條有一寸長). 我都覺得似係玩車時整倒.

MAMAHOHO & 影後媽媽:

欣廷昨日番學喊了兩個鐘, 喊到聲沙. 還有 d 痰 (唔係嘛, 番學個個禮拜都病 ).

Joycelyn :-|

joycelyn,

係呀,果陣聰聰開始喊時又係喊到把聲沙晒架:cry:

原文章由 Joycelyn 於 07-10-12 08:03 發表

影後媽媽:

原來有四處傷痕 (手腳都有, 手那條有一寸長). 我都覺得似係玩車時整倒.

欣廷昨日番學喊了兩個鐘, 喊到聲沙. 還有 d 痰 (唔係嘛, 番學個個禮拜都病 ).

Joycelyn :-| ...

Joycelyn &  影后媽媽:

係玩車果到, 我發覺小朋友會爭車座, 車唔係唔夠, 有時d 小朋友會鍾愛某架車, 所以會爭座, 所以碰撞在所難免...... 但老師都會睇住ga......., 不過而家班小朋友熟絡會好d ga....:

原文章由 Joycelyn 於 07-10-12 08:03 發表

影後媽媽:

Joycelyn :-| ...

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-9 17:38 硐表
係呀...... 欣廷好d 未呀??? 食左藥係咪十下十下呢....... 我個囡病左十幾日, 而家返番學總算o.k., 諗住佢由頭適應過, 點知相反, 好似好適應咁, 希望欣廷好番返學都順利 la!!! 青山st. peter 已開始派報名表la...... ...

MAMAHOHO:

青山 St. peter School Office says that 08-09年度報名表格由11月1日開始於校務處派發。

Joycelyn

欣廷星期五有咳同鼻水/涕, 番左學個個禮拜都病 . 有 d 小朋友的親人接放學話佢地食藥食了一個月還病緊喎.   aign .....

Joycelyn :cry:

星期五見有個爸爸陪小朋友上堂 (應是新生, 上緊適應班). 唔知係咪有人 drop out 呢?

Joycelyn

有小朋友退學都唔奇, 因為我之前有聽奶奶講話初初返學個陣有個家長話好似好混亂, 於事乎轉左班, 因為佢好似可以讀k1, 但我地個班又唔覺有人轉班或退學, 可以問一問影後媽媽, 睇o下佢知唔知道 , 因為我要返工,係奶奶或工人湊囡囡返學, 所以未必知道.....

我個囡都有流鼻涕, 但其他就無咩野, 我比d 保嬰丹佢食, 無睇西醫呀! 我啱啱呢個禮拜五同亞囡打流針, 原來第一次打(即係由出生從未打過)要份兩針打, 要350蚊....... 都幾貴, 但我諗亞囡要返學, 多左機會接觸細菌, 所以就打lor !你地都可以考慮o下

我又問過老師關於我亞囡早前o係學校左右鞋調轉既問題, 老師已解釋一日會去三次排洗之多, 可能嬸嬸同亞囡調轉左啫... 佢話會提番d 嬸嬸留意下喎!!!

原文章由 Joycelyn 於 07-10-13 22:17 硐表

星期五見有個爸爸陪小朋友上堂 (應是新生, 上緊適應班). 唔知係咪有人 drop out 呢?

Joycelyn

我都唔覺我哋個班有人轉班或退學喎,係呀聰聰都打咗流感針喇(2針都打完)

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-14 17:16 硐表
有小朋友退學都唔奇, 因為我之前有聽奶奶講話初初返學個陣有個家長話好似好混亂, 於事乎轉左班, 因為佢好似可以讀k1, 但我地個班又唔覺有人轉班或退學, 可以問一問影後媽媽, 睇o下佢知唔知道 , 因為我要返工,係奶 ...

真係十萬個唔好意思呀, 我同老公已決定比亞b去九龍塘讀書, 出年過完年就會全家搬埋出去, 所以之前麻煩左你地要講聲thx。

要買冬季校服了.... 原來冬天 N 班只係著運動衫, 咁咪即係有排都唔洗著黑皮鞋..... o下... 都唔知對鞋到夏天重arm唔arm著 o徙氣!!!!

原文章由 影後媽媽 於 07-10-15 00:55 硐表
我都唔覺我哋個班有人轉班或退學喎,係呀聰聰都打咗流感針喇(2針都打完)

Joycelyn,

我未諗三歲後比邊隻奶粉佢食呀.... 你呢... 你有咩好介紹呀

原文章由 Joycelyn 於 07-10-13 22:17 硐表

Joycelyn

mamahoho,

淨係著運動衫都好呀方便d呀:D ,對黑鞋唔洗諗la梗係唔啱著喇  

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-16 16:55 硐表
要買冬季校服了.... 原來冬天 N 班只係著運動衫, 咁咪即係有排都唔洗著黑皮鞋..... o下... 都唔知對鞋到夏天重arm唔arm著 o徙氣!!!!

原文章由 MAMAHOHO 於 07-10-14 17:16 硐表
有小朋友退學都唔奇, 因為我之前有聽奶奶講話初初返學個陣有個家長話好似好混亂, 於事乎轉左班, 因為佢好似可以讀k1, 但我地個班又唔覺有人轉班或退學, 可以問一問影後媽媽, 睇o下佢知唔知道 , 因為我要返工,係奶 ...

MAMAHOHO:

當老師話欣廷可以番學時, 我便大了她去屯門某醫生度打流感針.  今個月要打第二支.  $190 一針, 打完一個月後再打第二針. 打完第一針要一個星期後才生效. 陳xx醫生就收 $250 一針.

那個真的是新生, 到今日番了三天學, 日日喊.

昨晚我老公發現欣廷只手有個比較深的傷痕 (兩個 holes 咁). 上星期同老師講完, 今日又再同佢講下咁啦 (當然比埋佢睇).

Joycelyn

[ 本文章最後由 Joycelyn 於 07-10-16 23:37 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題