用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住"青衣區"媽咪可否上來討論幼兒園 ...
樓主: cheque
go

住"青衣區"媽咪可否上來討論幼兒園 [複製鏈接]

Re: 住"青衣區"媽咪可否上來討論

kp061078,

我都係3/26帶bb去報卓思+interview, 我係約左3:00見, 因為am class已full, 所以都係讀pm class.

簽名被屏蔽

I want to know if I intend to send my son to have nursery class at Creative next year, say 9/08, when should I contact Creative?  Please advise.

由 VENFA 於 2007-04-03 15:00:06

kp061078,

我都係3/26帶bb去報卓思+interview, 我係約左3:00見, 因為am class已full, 所以都係讀pm class.

近呢兩個月我已經帶阿女去青衣啟思 / 卓思/ 學之園 完成面試了. 啟思 和 卓思 都取錄了(07年9月讀N1),  學之園上星期六面試完, 依家等緊信, 但比較啟思卓思,  學之園 校長老師給我的感覺不好 . 所以應該不會考慮.   

hi cheque.......let's share...hahha.... do you have any instant messagers like msn or icq? i always chat with my friends at office.hahah.....

簽名被屏蔽

Where is Creative?  Not in Tsing Yi?

簽名被屏蔽

我想請教各位媽咪由青衣城行去卓思需時幾耐?容唔容易行?

簽名被屏蔽

小b下年讀N1, 我同老公既心水係卓思am班... (聽聞大仔容易入, 唔知係咪真?) 其次係康傑(只考慮N1貪佢夠近)

Cheque,

唔該晒,咁即係大約要行幾耐到?會唔會全程有瓦遮頭?

cheque 寫道:
Dear RM1213,

非常容易行,行去宏幅花園,穿過世德小學,去青怡花園,抬頭看上電梯便到

Best regards,
Cheque

Hi vn,

Nic_ma,

May I know what have they asked in the Learning Habitat interview?

你好, nic_ma,

啟思校舍真係唔錯, 我由07三月開始已報埋星期六PLAYGROUP 添, D老師也有愛心,BB回家也常常唱一些老師上堂教的歌. 但我有些朋友告訴我, 啟思著重學生整體發展, 而小朋友上到小學較難應付學業喎. 小朋友K1到K3 應該開開心心 , 還是應該為小學生涯作準備 , 我都考慮緊 .

vn

請問各位媽咪 :
青衣區有邊幾間幼兒園收 2 歲小朋友,最好可以返全日...

學之園,宏褔,卓思佢也都有學前班.但係要返全日的話,可能要問下先知.

Hi ahchungma,

我bb係in學之園的兩歲班,基本上入一個課室,有5-6group左右的小朋友和父母各自見緊老師。老師比d玩具阿b,又問佢

Hi vn,

這正是我考慮的問題。我較傾向「為小學生涯作準備」,除非一早諗住讀國際學校,否則到小一回歸傳統學校才開始,好像遲了點。我覺得就算幼稚園是多讀多寫,本質上都是輕鬆的;不過亦要視乎bb的接受程度,因為都聽過唔少case話要轉番出黎。

小朋友K1到K3 應該開開心心 , 還是應該為小學生涯作準備 , 我都考慮緊 .
‹ 上一主題|下一主題