用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵青區讀中一的家長分享
樓主: rclamlam
go

荃灣/葵青區讀中一的家長分享 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵青區讀中一的家長分享

maba 寫道:
吓你地個b咁遲訓? 幾點起身?
我果個10:30 要訓著, 6:45起啦...

maba,

你又過lai ar         

maba 寫道:
不如開個題目係"仔女經"啦, 名係老土, 但係到題呀.....
大家交流吓...

咁你有無獎罰分明   

maba

好主意       

獎罰ne d 係 hubby 負責   

走黎走去好攪鬼 yeah...   
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
吓你地個b咁遲訓? 幾點起身?
我果個10:30 要訓著, 6:45起啦...

maba,

你又過lai ar          [/quote]

我個女就係固執, 佢真係唔聽你話, 當你無到, 激死我
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

maba 寫道:
走黎走去好攪鬼 yeah...   

我都係走lai走去ga ~      

你係全職定在職      

sorlo 寫道:
我個女就係固執, 佢真係唔聽你話, 當你無到, 激死我

我兩個咪又係當me冇到    佢老豆要放個1比1 ge人形紙版係home 治佢地   

開左版啦      

我全層返工, 屋企又係全職做哂

maba 寫道:
開左版啦      

我全層返工, 屋企又係全職做哂

1. present佐   

2. wooo ~ 好勁ar   

因為我地番工都忙, 都係工人睇, 所以縱壞左啦, 我依家最早都要六點幾七點先番到屋企, 佢先開始開做野, 叫佢又唔聽, 唉~~~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

好彩我女一向都放學後食完野就會自己做功課. 不過多既就我番到屋企都未做完.
sorlo 寫道:
因為我地番工都忙, 都係工人睇, 所以縱壞左啦, 我依家最早都要六點幾七點先番到屋企, 佢先開始開做野, 叫佢又唔聽, 唉~~~~~

mabo,

我地雖然講緊仔女經, 但係佢地都係中一, 可以咩都講架.

阿女今日又唔記得帶習作交功課, 又要留堂啦, 你地仔女既中學, 無交功課會點樣架?

hi   

亞仔放學返到屋企都5點幾, 有時要留校補習或者活動, 就會成6點半, 佢一返到屋企佢就會即刻做功課, 不過佢都幾多功課架, 好多時要做到9點, 之後溫下書, 彈下結他, 就差不多要上床瞓lu(10:30), 升上中學之後真係少咗好多私人時間   

如果佢哋欠交功課要留堂, 如果超過4次就會要見家長.

rclamlam
我阿女每日都利用小息,午膳D時間黎做功課,返到屋企佢只係仲有一兩樣,有時會做曬,跟住就去游水,返黎先温書,佢9:30pm先瞓.
不過日日都好趕時間,好在阿女冇投訴咋.

rclamlam,

好似記tak欠交功課會扣分, ng知幾多分就記缺點     

g 前阿仔ng記tak帶3次書, 俾老師扣佐1分    8 分一個缺點, so 俾   

binbingo,

我仔都係係school 一tak閒就做功課    你仔six 彈結仔, 好叻     
‹ 上一主題|下一主題