用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無保護兒童會家長?
樓主: Funny
go

有無保護兒童會家長? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無保護兒童會家長?

其實我一直都唔認為樂天媽咪在唱好保護兒童會, 而我都想多d媽咪一齊傾下!  

很多小一媽咪剛九月十月開學已給默書內容嚇了一跳 :

"第一次中默就................"
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=768232&forum=7&115

故6月先知大抽獎小學結果,N4又在6月先話幫你適應,得個3個月時間,中間又夾着暑假/畢業禮/其它活動。辛苦了兒童。
香港很多小學不當幼稚/幼兒園是"學前"的。學校/此會的教育專業形象來灌輸給家長現在正推行不知成效的教改理念(e.g. 完全不默書),呢D家長選小學便要小心了。

醒目開學勳章

心大心細!  

而家考慮緊報麗港城間保會譚雅士伉儷幼兒學校,大家可否comment下?  Thanks.

Funny 寫道:
Hi LittlePigmom,

我有時經過麗港城果間, 感覺OK喎, 環境好優靜!  

醒目開學勳章

Sorry I don't know much about 麗港城間保會譚雅士伉儷幼兒學校.  But I quite like their environment.

jsbaggio 寫道:
而家考慮緊報麗港城間保會譚雅士伉儷幼兒學校,大家可否comment下?  Thanks.

Funny,

Thanks for your reply.你有冇入去參觀過?係bk聽到好多mama話間學校比較細(可能係同附近的 Think and Creative compare關係)。我自己就未入參觀過,個人覺得從外面睇都算大,有好多班房,都唔錯,惟有是無open area.

Funny 寫道:
Sorry I don't know much about 麗港城間保會譚雅士伉儷幼兒學校.  But I quite like their environment.

[quote]
[/quote]

我10月打電話去約時間(星期六)參觀麗港城間保會譚雅士伉儷幼兒學校, 覺得是細的, 不是compare Think, Cannon & Creative .
4個型房 + 1個雜物房  + 1個playground. 但班數小 - Nursery最多人-2班3x人, k2 & k3最小人每班1x人.
價錢平$22xx (全日班, 冇雜費).

你最好打電話去約時間(星期六)親身參觀下. 了解下教學, 日常活動問題.

Funny,

Thanks for your reply.你有冇入去參觀過?係bk聽到好多mama話間學校比較細(可能係同附近的 Think and Creative compare關係)。我自己就未入參觀過,個人覺得從外面睇都算大,有好多班房,都唔錯,惟有是無open area.

<b>[size=medium]囝囝今年9月就係中學生喇</b>http://www.tickercentral.com/view/2ljc/4.png[/img][/url]

wahwa,

咁你而家考慮同亞仔報邊間?

[quote]
wahwa 寫道:
我10月打電話去約時間(星期六)參觀麗港城間保會譚雅士伉儷幼兒學校, 覺得是細的, 不是compare Think, Cannon & Creative .
4個型房 + 1個雜物房  + 1個playground. 但班數小 - Nursery最多人-2班3x人, k2 & k3最小人每班1x人.
價錢平$22xx (全日班, 冇雜費).

你最好打電話去約時間(星期六)親身參觀下. 了解下教學, 日常活動問題.

我個女現在19個月, 剛收到維景灣畔保護兒童會話12月可以收佢, 有冇人係果度讀, 質數好唔好, 係咪冇外籍老師?

請於維景灣畔保護兒童會提供小小意見?

及請問多唔多大陸人? d小朋友乖唔乖? 會唔會打人?

醒目開學勳章

我聽人講維景灣畔保護兒童會好多人報, 我估都OK.

lazypig 寫道:
我個女現在19個月, 剛收到維景灣畔保護兒童會話12月可以收佢, 有冇人係果度讀, 質數好唔好, 係咪冇外籍老師?

徵香港保護兒童會s碼冬季校服一套,書包, 如有請pm我,thanks

up

up

我個仔以前都係讀保護兒童會, 由n1-n3, n4因為要搬屋先轉校, 我覺得佢嘅課程唔叫太淺, 有phonic 學同埋又有優質教育基金有好多資源, 每個月都會帶小朋友去總會睇圖書, 最緊要係有延展, 最o岩我o地o的在職媽咪.

我之前去參觀過"維景灣畔保護兒童會"...好似外籍老師&普通話老師只有一星期一天上堂...其他日子是由普通老師幫忙REVISION.

我都想知呢間學校好唔好, 因佢好長WAITING LIST, 咁多人等位, 好似好好咁...但又話聽其他媽媽話佢地課程太淺, 升小一時好難適應...

不過我未有位...到時有位先決定.

Funny 寫道:
我聽人講維景灣畔保護兒童會好多人報, 我估都OK.

[quote]
lazypig 寫道:

[/quote]

我都想比阿B讀呢間架, 但我係長沙灣到返工, 所以想報長沙灣果間, 唔知有無人係果到讀緊呢??? 比D意見...

醒目開學勳章

好多學校都係一星期只有一天外籍老師&普通話老師上堂, 其他日子是由普通老師幫忙REVISION.

tane 寫道:
我之前去參觀過"維景灣畔保護兒童會"...好似外籍老師&普通話老師只有一星期一天上堂...其他日子是由普通老師幫忙REVISION.

ok喎!藉得一試!

katekei 寫道:
我都想比阿B讀呢間架, 但我係長沙灣到返工, 所以想報長沙灣果間, 唔知有無人係果到讀緊呢??? 比D意見...

‹ 上一主題|下一主題