用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區選校問題
樓主: hfso
go

屯門區選校問題 [複製鏈接]

Re: 屯門區選校問題

MOOYY,

我隔離單位2個女係讀緊東華三院.........聽佢講都係唔錯嫁........而家聽聞呂祥光都唔錯喎.........又係小班教學.......佢又有直系中學.

等細仔入左小學後........你會唔會考慮將大仔都轉埋一齊呀?

頭先入左去"保圓"個topic.........睇到何日東小一已開始要默書.........如75分或以下要見家長     

各位, 你好 !!

我就報左直資保圓.

津校我會報仁濟陳楚. 大家可否比d意見仁濟陳楚呀 ???

babyjerry,

等細仔入左小學後........你會唔會考慮將大仔都轉埋一齊呀?

-->都會考慮架,因為見到個大仔都唔願返學,都好頭痛.

頭先入左去"保圓"個topic.........睇到何日東小一已開始要默書.........如75分或以下要見家長   

-->之前我大仔讀小一時,都是第二個星期就要默書,touch wood個句,我大仔好彩好記性,未試過太低分,否則我想都
要見家長.

你有無看另一個topic:" 剛開學我已經覺得好忟憎啦!(小一家長加油站)" 那個媽咪的情形就是我大仔小一時的番板 la,
回想起都很 其實直至現在我大仔在學校的情況
是沒有改善的,只不過是我大仔長大了,有些問題沒有小一時
咁明顯罷了.

hi..大家囡囡都係小一新仔ar!

甘即係証明你囡囡讀得好開心wor...真的好難得ka...公喜你ar... 因為做父母kei 都想見到d小朋友每日開開心心甘上學去-D  
pennylawph 寫道:
hi flyingpigpig,

我個女今年上"胡少渠"小一,今年四班裡有兩班為生本普通話班, 即係這兩班除左本來的普通話科外, 中文同數學科都全用普通話教的,暫時都讀得好開心,宜家重日日教我普通話   

MOOYY 寫道:
係呀 ,不如講下我看d小一生的情況啦,因為一入到學校,
個主任就帶我去小一班房門口參觀(因為佢地上緊堂,唔方便入去),小一班房是在地下的,不用佢地背住個大書包上樓梯,
看到佢地每班是20-25人,佢地不是傳統式上課,佢地是一個
個小組的坐法,呢如果你小朋友在幼稚園時是活動教學你就會
明我所講,看到d老師好似幼稚園老師咁教書,(不要以為因有參觀才這樣做,因為佢地個日沒有特別安排是有什麼參觀活動的),有一班上英文課時,仲有一個助教一齊同小朋友做英文paper,總之我看到每班小一佢地都開開心心咁上堂,又會舉手
答問題,又會坐定定聽老師講書,看到佢地分組活動時,我真的
覺得佢地有幼稚園feel架.

我都是此校舊生,所以很想知道多一點.其實我認識副校長,亦曾致電她了解一下最新學校的情況.我都很想去參觀一下.他們現時英文堂時用全英文.不過中文堂仍未用普通話教,未來幾年都不會實施.我很喜歡小班教學.亦很喜歡他們著重的體操.但我明年會搬到藍地,最近就是屯門官小,屯門區亦有兩間聯絡中學.所以很難決定.不過我的首選應該會是官小,派不到才到鄧肇堅叩門.再說我囡囡今年只是k1,仍有時間給我考慮.

我以前中學副校長的三個小朋友都是讀仁濟陳楚,他說ok.但覺得英文程度稍為低一點.也是小班教學.聽聞中文會用普通話教.如果我不是將搬屋,我都會選這間.因為我現在都是住碼頭區.
bestwish 寫道:

各位, 你好 !!

我就報左直資保圓.

下...甘快見家長la   
babyjerry 寫道:
MOOYY,

甘記住留意埋填邊個名wor...因為如果用左baba 個名..第時註冊kei 話就要搵番baba去攪ka..
傻喇........使咩唔好意思je........我諗都要問一問學校.........因為遞表果幾日我要上training.........要由爸爸出馬喇.

tszyau2000,

聽佢地講.........開學到而家........家長都未有機會見個班主任........因為課程太緊迫喎..........真係人都癲........好彩我一早己拿定主意.........否則到時........阿仔讀到傻........阿媽就緊張到癲.

哦.........收到喇..........呢件重大既事就交由一家之主去做喇   

係ar...最慘kei 真的莫過於此ar ..好淒涼ar:cry:
tszyau2000,

聽佢地講.........開學到而家........家長都未有機會見個班主任........因為課程太緊迫喎..........真係人都癲........好彩我一早己拿定主意.........否則到時........阿仔讀到傻........阿媽就緊張到癲.

MOOYY,

我有見過" 剛開學我已經覺得好忟憎啦!(小一家長加油站)"........呢個topic........不過就無入過去.........我每次一諗起"舊鄭".........心底內不其然就會"寒一寒"  .........如果我無去過千禧.........可能印象會無咁深刻.

咁細仔係咪都係07入小一呀?........希望阿大仔都早日脫苦海喇.  

aiya..亞囡有同學仔都係讀緊正校ka wor ..有機會問下果個媽咪對間學校咩評價[quote]
MOOYY,

我有見過" 剛開學我已經覺得好忟憎啦!(小一家長加油站)"........呢個topic........不過就無入過去.........我每次一諗起"舊鄭".........心底內不其然就會"寒一寒"  .........如果我無去過千禧.........可能印象會無咁深刻.

係ar...最慘kei 真的莫過於此ar ..好淒涼ar  

每次一到考試週........學校就會派通告.........叫家長要"督促"子女溫書........老師叫我要將平時係課堂做既習作紙攞黎溫習........只得K1/K2就已經咁.........再升入何日東.........真係不敢想像.........不過從來我都唔會依照佢地既指示去做   

Almaz,

多謝你的意見.

英文程度稍為低一點, 係咪架 ?  又要 15/16 嗱.

碼頭有間兆霖新校係用英普小班活動教學, 好似保圓禁, 耐何係教會學校. 唔係禁鐘意.  鄭安任係好不過太遠了. 所以我都冇咩好選擇.

有咩意見 ??

Almaz 寫道:
我以前中學副校長的三個小朋友都是讀仁濟陳楚,他說ok.但覺得英文程度稍為低一點.也是小班教學.聽聞中文會用普通話教.如果我不是將搬屋,我都會選這間.因為我現在都是住碼頭區.
[quote]
bestwish 寫道:

各位, 你好 !!

我就報左直資保圓.

[/quote]

如果你果套係work kei 話...用邊套又有mud 所謂ar...最緊要亞仔岩用係米       
每次一到考試週........學校就會派通告.........叫家長要"督促"子女溫書........老師叫我要將平時係課堂做既習作紙攞黎溫習........只得K1/K2就已經咁.........再升入何日東.........真係不敢想像.........不過從來我都唔會依照佢地既指示去做   

我都係咁嘅原因而放棄入"何日東",唔想個女讀到傻...

tszyau2000 寫道:
下...甘快見家長la    [quote]
MOOYY,

[/quote]

點止ar...可能連d大人都辛苦ka...    [quote]

我個女d同學入咗"何日東",第一個星期已經要串英文生字,攪到d家長都話好大壓力   

點止ar...可能連d大人都辛苦ka...    [quote]

但係你哋小朋友而家讀的幼稚園係唔係唔多駛默書?

如果讀開間幼稚園唔多默書, 上到何日東呢d小學就會好辛苦 , 要多d時間適應

但係如果讀緊間幼稚園有默開書, 咁就算上到何日東, 我諗都唔會太辛苦, 因為讀幼稚園時都默慣書, 串慣字

我個女d同學入咗"何日東",第一個星期已經要串英文生字,攪到d家長都話好大壓力   

[quote]
[/quote]

bestwish,

副校是在中學教英文的.他大女應該今年畢業,讀了這麼多年,我相信他的說話.
‹ 上一主題|下一主題