用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 ...
樓主: Evolution6
go

"2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓

chingbb 寫道:
[quote]
Fionyiu 寫道:
chingbb,

我都要同囝囝考8間幼稚園, 時間越近,我就越緊張.   

Fionyiu,
我同你一樣好緊張    報又緊張!見又緊張!等結果又緊張!就黎short short地 過一.兩年我又要緊張過, 因為到時要幫細佬揀學校      [/quote]

不要咁緊張啦, 比壓力自己又比小朋友咁辛苦做咩呢! 記住用平常心就得, 可能到時出嚟既結果仲好呢!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

clarachel,

我都會幫囡囡試下報宣道呀~

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾

MBMB15,

你囝囝要讀08年既 k1呀 , 因為 07年9月入k1小朋友,
最細係04年12月31日出世..佢到07年9月岩岩好足2歲8個月,所以,你年頭出世,一定係做大仔架喇...你可以之前俾佢讀下nursery先~

大仔都好架...考學校既時候,表現應該定d...

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾

各位好, 就快要報名啦.  請問大家有冇收集九龍塘區熱門幼稚園既website可作參考之用?  我住tko, 考慮同囡囡考下九龍塘區熱門幼稚園.
~easybring~

雪瑩媽咪,
如果在TKO宣道在欣怡花園個間和保良局幾好!因為我住怡心園, 遲d會搬去北角

Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb,

我幫囡囡報九龍塘宣道~
唔會報tko宣道呀....

雪瑩媽咪 寫道:
chingbb,

我幫囡囡報九龍塘宣道~
唔會報tko宣道呀....

Oh!Sorry!我以為你報屋企附近個間   
Don't worry!Be happy![/color purple]

雪瑩媽咪 寫道:
clarachel,

我都會幫囡囡試下報宣道呀~

雪瑩媽咪,

真開心暫時有個伴! 其實我們住東涌,返學都幾遠,但聽聞宣道教學同升學都有不錯的評價,所以都要試下,而且亦是我的首選呢!

除此之外,有其他心水幼稚園嗎?   :wink:

其实我都仲15/16, 除了培正外,不知道报边间,每间有乜教学特色

醒目開學勳章 貢獻勳章

雪瑩媽咪,

其實之前我都有諗過會報九龍塘宣道, 但佢只得小學無中學, 我唔想到時再煩派位問題, 你會有咩建議?

monkey妹~

我覺得小朋友小學個底好重要~因為我自己以前都係聖心讀小學.但係我成績唔好,入唔番中學...去左其他學校...都係bank1尾band 2 頭...入到去...講真..唔係好辛苦就已經可以讀得幾好....所以...中學既野...中學再算啦~
而家就算話俾你聽係一條龍,佢遲d 改做脫龍你都吹佢唔脹,咁不如揀一間好既,幫佢打左底先~~~

clarachel,

我打算幫囡囡報九龍塘宣道、聖心、聖瑪加利大、kv...
不過,哩d都係報左先...睇下收唔收囉...
因為我囡囡今年8月會讀康怡國際 n1,如果真係讀得好既..可能唔轉都唔奇~~~   
另外,我哩排番工見到屋企附近有個小朋友讀劍嗚..我想搵日番工前等佢...問下小朋友讀得開唔開心...

醒目開學勳章 貢獻勳章

雪瑩媽咪,

你都講得好啱, 香港d教育經常變, 將來都唔知會改成點! 我都會報聖心, 睇下她們會唔會做到同學仔, 但聖瑪加利大係跑馬地, 會唔會麻煩d要轉多次車呀(你好似住油塘)! 呢間是否好好呀?

我想問是否高翔苑細公園(羽毛球旁邊)同老公同個囡一齊玩見到果位媽咪, 我聽到叫嗰囡做雪瑩, 仲問我報左邊間幼兒園, (不過是2,3月前,見過2次) 對不對?

雪瑩媽咪,
宣道小學係私立,請問知唔知學費大約多少?謝
~easybring~

Hi all,
我亞仔都會07年入K1!

clarachel,
我會報浸幼,呢間係我同老公既心儀學校,但聽得多人話活動教學將來升小一會好辛苦,又攪到有d心大心細

另外,塘宣都會報,我細姪女讀緊,而大姪女&大姨生女就讀緊宣小。
clarachel 寫道:
小女也是07年9月入讀K1的.

有無人會報九龍塘宣道或浸大附屬幼稚園呀? :wink:

雪瑩媽咪,
請問聖瑪加利大~ 有否直升/附屬小學?
是否英文幼稚園?如果女仔讀好唔好?     

fat, 請問宣道小學學費大約多少?因為, 如果貴d, 我就唔報宣幼, 唔想好彩入到宣幼又唔直上宣小.

fat 寫道:
Hi all,
我亞仔都會07年入K1!

clarachel,
我會報浸幼,呢間係我同老公既心儀學校,但聽得多人話活動教學將來升小一會好辛苦,又攪到有d心大心細

另外,塘宣都會報,我細姪女讀緊,而大姪女&大姨生女就讀緊宣小。

~easybring~

monkey妹...

c喇..俾你點左相添...嘿嘿..
係呀...我同你傾過呀???哈哈...
我o係公園成日都撩人架喎..
哈哈..不過,而家轉左工...
少左咁早落去,通常都夜晚�6:30打後先去到.
你係邊個呀???哈哈...
咁你係報左邊間幼兒園呀?
你講番我可能會記得∼

chingbb,elainehopl,monkey妹

聖瑪加利大幼稚園.我自己覺得如果係好學校,
轉多次車都唔緊要..因為我見聖瑪加利大既媽咪..都話小朋友讀得好開心.另外,佢地派位出黎既結果都好似幾好..(上網佢地幼稚園有公佈)

宣道學費大約$1787/月,10期

宣道小學係私校~
學費小一至小四:$26,250
      小五至小六:$31,750

唔該晒雪瑩媽咪, 原來私立小學都唔平喎!
~easybring~

ELAINEHOPL.

我覺得佢比起好多私校...都算係咁架喇...
為o係都係2千幾...
幼稚園.都差唔多...不過..加埋佢地既課外活動就真係..

宣道小學係好好既學校, 物有所值.  我只係想知下一般私校學費有幾多來參考下.  我估間間私校都差不多.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題