用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才 vs 宣小 應該點揀.
樓主: hcma05
go

優才 vs 宣小 應該點揀. [複製鏈接]

Re: 優才 vs 宣小 應該點揀.

mayc 寫道:
Dear all:
優才是否巳轉直資?
即取錄後便不能參加大抽獎,對嗎?
如果取錄會幾時通知呢?

mayc,
1) 是
2) 對
3) 第一輪結果會響7月尾通知。

thans!

dabbycheung:

Thank you!

聽講優才有兩次收生,請問是否第一輪收不足學生,然後會有第二輪收生,or小一收125人(5班X25人),第一輪收60人,第二輪收其餘的學額?

如果第一輪唔收,可否再參加第二輪的考試?

還有17/6的簡介會是在將軍澳/旺角?(因為我朋友說是旺角)

剛去完MK校舍, 又不是太差, 設施多數是專為較小的小學生而設, 新學期會由TKO調三位教師另一位NET過來, 相對於只有兩班的小一來看, TKO的血統應該可以保留.

如果交通方面可以安排得好, 我寧願去MK.

namingo 寫道:
請問怎樣才能夠入到將軍澳校舍? 如果要去旺角校舍, 我寧願放棄小兒入到優才.....所以非常渴望能派到將軍澳! interview的時候有甚麼秘訣嗎? 可否講講? 謝謝!!

明年應該兩邊都有小一.  

faye2000 寫道:
Farm

我的大女今年9月入讀將軍澳校,我剛才打過電話去學校問過明年小一是否全部都要去晒旺角,但那位小姐說甚麼都不知道,在簡介會中到時先會講,哪我唯有留咗位先,不過當天姐姐要學嘢又要採排,不知能否趕得到!

hcma05:
請問在什麼情形下,可以去參觀MK的校舍,我是希望考MK的校舍的?

剛過去的周六, 就只接待明年去MK的小一生參觀, 至於明年報考的, 我就唔清楚, 你或可在簡介會上提出要求, 校長應該會作出安排.

見了幾次, 覺得呢間學校的校長同老師的關系幾好, 應該合作得很愉快, 氣氛很融恰, 校長沒有一種高高在上的感覺. 我都好放心第時我的小朋友能在這一種環境裡成長.

校車由首站(寶林站)到MK校舍要約50分鐘, 由尾站(匯景站)到MK校舍就只要25分鐘.

hcma05,

我都有去參觀校舍, 學校話會總共有2位net teacher, 但唔知佢地會唔會教埋志潔的學生呢? 因為如果請2位net teachet只是教2班學生就真是好大負擔啦!

如果計劃無變,2007年全部小一都會在旺角上課,這批小一生到小四會轉過將軍澳。

日前學校安排小四家長觀課,雖然我因為亞囝反對所以無去,但聽番家長講,小朋友上課真係學到
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

剛再打電話去優才, 佢話明年兩邊都收小一.

我問過校長, 佢話因為將軍澳校舍雖需求好大(有成幾百人), 所以2007年都應該會有一,兩班係將軍澳校舍...

[quote]
gitmee 寫道:
如果計劃無變,2007年全部小一都會在旺角上課,這批小一生到小四會轉過將軍澳。

sonma 寫道:
hcma05,

我都有去參觀校舍, 學校話會總共有2位net teacher, 但唔知佢地會唔會教埋志潔的學生呢? 因為如果請2位net teachet只是教2班學生就真是好大負擔啦!

記得是從TKO調一位net過來, 在MK再請多一位新的, 其實教埋志潔那五班都應該可以, 兩位NET對七個班, 比例都相當高.

mk第一年開班, 如果搞得唔好, 第時好難招生, 所以學校應該會投入較多的資源.

sonma 寫道:
hcma05,

記得是從TKO調一位net過來, 在MK再請多一位新的, 其實教埋志潔那五班都應該可以, 兩位NET對七個班, 比例都相當高.

mk第一年開班, 如果搞得唔好, 第時好難招生, 所以學校應該會投入較多的資源.

For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

‹ 上一主題|下一主題