用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國每年生活費用
樓主: pccw2017
go

[英國] 英國每年生活費用   [複製鏈接]

學費如果一次交足几年,好似還有discount,在想如果中途加學費還會要補交嗎

TTEE1819 發表於 22-8-14 16:12
請問:
PG,係postgraduate Dip 定係Master Degree?
我都要計一計數,因為我孩子報UCAS時係揀左Bachelor n ...
其實undergrad同 master 學費係差不多..我兩個女讀的大學都係每年加10%學費到
我大女讀完undergrad再讀 master...我記得master要交的學費係無驚嚇..係預計到的

我細女讀的 program係 4年制,畢業就已經係Master degree.....大學都只話每年預加10%學費,無話第4年特別貴。我女今年開學讀 Y3..明年Y4就算係 master個年

wloi 發表於 22-8-14 23:17
其實undergrad同 master 學費係差不多..我兩個女讀的大學都係每年加10%學費到
我大女讀完undergrad再讀 mas ...

謝謝分享,讓我有哂心理準備。

YuYuMother 發表於 22-8-12 14:35

係,學費食宿、機票、保險、每月零用等等
你個女好乖

pccw2017 發表於 22-8-12 14:28
我估Leicester應該會平過 London. 40萬預算係包埋學費?

應該可以啦,學費和住宿費全部都平過倫敦。

支出40萬whatever, 其實只是在英國的支出.
在英國讀書的假期多, 所以亦須預埋歐遊和返港的支出.

pccw2017 發表於 22-8-12 10:26
請問下大家英國每年的生活費用(住宿+醫療+保險+食物+書薄+其他雜費等)大約係多少錢 ? ...

我女平時一個月開支使費,住宿£100+衣食上£600,和同學夾租住一齊煮飯會慳錢,佢話倫敦物價上升,電費貴左1倍,可能之後會用多少少錢

回覆 A4family 的帖子

貴咗一倍咁多 咁平均一個月電費要幾多錢?

whoo99 發表於 22-8-14 22:44
學費如果一次交足几年,好似還有discount,在想如果中途加學費還會要補交嗎 ...

有啲學校固定咗, 入讀後, 整個課程不加學費.

A4family 發表於 22-8-16 02:08
我女平時一個月開支使費,住宿£100+衣食上£600,和同學夾租住一齊煮飯會慳錢,佢話倫敦物價上升,電費貴 ...
住宿£100 ?

回覆 pccw2017 的帖子

謝謝各位的回覆.

cow 發表於 22-8-16 11:24
住宿£100 ?

原來少咗個0,£1000先岩

Uni hall or student hall offered all bills inclusive is better from cost concerns especially energy cost is expected continuously going up till 2023. Gov't policy of energy cap price review is changed from bi-yearly to quarterly meaning possible price adjustment on a quarterly basis.
FYI London private accommodation utility monthly avg per person :
Wifi GBP26, energy GBP40, electricity GBP50, water GBP18, council tax 0 (FT student exemption).
Total = GBP134/month

erralaw 發表於 22-8-16 18:41
Uni hall or student hall offered all bills inclusive is better from cost concerns especially energy  ...
Thanks for your reminder.

回覆樓主:

剛剛計完數,我孩子在2021至2022學年,共用左£12000(萬二鎊),包宿舍和所有生活費用。

不計學費
不計一張來回機票
不計一份留學保險
不計去年21天酒店住宿

平,因為佢自己煮,出街買餸先順便在街食。

cow 發表於 22-8-12 13:58
咁多?

我50萬已經包曬所有野,機票、酒店、學費、生活費、保險等。阿女學費2.7萬磅左右,不過我覺得預鬆D好,疫情之下好多變數,機票貴左,又要book隔離酒店,雖然目前3+4,但吾知遲啲會唔會改。上年阿女返來,隔離酒店係21日,機票加酒店已經吾少$。

假設樓主只想要個約數,有個心理準備,[唔同人城市科目,洗費唔同]=亞媽係女人,唔多講啦。反而我想分享一些要留意的地方。

不計學費 ~ 因學校網頁已講清楚,你亦無得改變。
不計NHS 醫療保險 ~ 因英國指定,申請簽證時必定要比,還要是比晒整個課程,你亦無得改變。
不計機票隔離等。

我會用以下簡單的約數作為第一年新生,中產水平為參考,豐儉由人:

住宿 - £200/week (連浴廁,淨住不包3餐)
生活費- £200/week (食+基本社交+基本雜費)

註:
1。£200/week 係南部城市住近市中心的大學宿舍的約數,新淨ensuite包私人浴廁。如不包浴廁殘舊平20%都得。倫敦近大學區要++,北部城市可 - , 鄉下區可 - - 。 你可以上你讀大學的網頁的 "Accommodation/ Housing" section 會有晒詳盡資料同價錢。
2。大學通常會保證新生可以住到大學宿舍,合約一般也是40個星期+/-。  到第二年學生便要自己同朋友搵屋,你可能聽過有人話自己出面租平啲,但一般業主要學生租足一年,暑假不住也要白交租,而且一般私人業主會要求有英國人做保證人,有小量私人業主會接受交6個月或一年上期租來取代保證人。這點通常是留學生自己租樓最難搞的。
3。 如果#2 行不通,第二年便要向 Student Housing 物業管理公司租,但通常這類物管公司不用英國人做保證,但會要學生租足50星期,就算有40星期揀,價錢都會貴啲,總數同條數。 所以學生要好早搵到朋友盡早租定下年。
4。 這2年,多咗好多新移民同留學生爭屋租,#2 難度大大提升。
5。 生活費 ~ 醫療保險不用另外買,NHS已包。

至於買樓,香港樓貴,過千萬的樓只是起點,但用香港樓價來比對英國樓平是不智的。在英國買樓不像香港3個月可收樓,香港樓齡大多40年以下,但英國不是。 在英國買過樓的一般不會建議留學生買樓,在英國賣過樓的會覺得流留學生買樓係不智。  除非你嗰幾百萬喺多餘唔志在就唔同。

希望對樓主有幫助啦。不同意愚見,歡迎指正,但請勿意氣用事 嘈交。

LeeMama328 發表於 22-8-20 17:16
假設樓主只想要個約數,有個心理準備,[唔同人城市科目,洗費唔同]=亞媽係女人,唔多講啦。反而我想分享一 ...
謝謝啦 ! 已決定留港升學.

sleung2020 發表於 22-8-13 09:00
而家買大機會摸頂

某筍盤上年2月放盤後好快 STC
成交唔到 12月原價重售 依家都未賣
‹ 上一主題|下一主題