用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒銅vs高主教vsSFA
樓主: german1023
go

軒銅vs高主教vsSFA   [複製鏈接]

joyce2015 發表於 22-8-2 12:52
如果直屬仲有位出公海,咁高主教相對穩陣啲,只要成績跟住主車群,應該可以順利升中。
...

高主教讀得top可以外闖,讀得一般也可以升讀書院,而且私校學術係更好,有書院,壓力也不大。升讀書院可都係親生仔,又有brotherhood,想想都幾開心。2軒讀得好都係要抽獎,皇仁不當你親生仔,很多抽獎進去都係包尾,怎跟呢些自行入的比。到時候上完課,齊齊入皇仁後街補習全科,那種壓力才大。高主教今年自行皇仁收到的offer恐怕都比2軒自行皇仁總和都多。而且都要等到最終放榜,因為都要捱過抽獎,其他人自行放榜都有着落,為佐皇仁都係要等到7月最終放榜,而且自行除了報皇仁外都想不出再報其他,等於都放棄左自行,因為一旦自行入就無抽獎。要一心等皇仁抽獎。呢種才叫煎熬。煎熬完,順利抽入皇仁後,總係要包尾,天天補習社報到。。。

TKLC    發表於 22-8-2 13:34

回覆 簡單啲來講 的帖子

其實好岩...名校考第尾...傷害性好大....

自由行,學校梗係想收叻仔,唔收軒仔收其他係因為軒仔唔得?
可能係,又可能唔係
如果你係全港最top,學校梗係自行嘅時候收左你
如果唔係,而家放你走,乙一乙二一樣會游番黎,萬一抽獎失敗,QC都唔覺得可惜,反正唔係最top嘅話喺佢眼中都冇分別
所以自行儘可能唔收軒仔係一個明智嘅商業決定

好多謝大家的意見.... 真的好有啟發性

軒小每級年年都有勁插班生,要做級頭40壓力認真唔少,相比下,高主教較少插班生,反而年年有人走插第間,上游機會較大。

Zleep 發表於 22-8-1 21:01
如果兩軒都冇自行入qc,咁係兩軒考級頭有咩意思? 都係大抽獎? 咁級頭同級40 咪一樣?

我諗就算有聯繫要 ...

級頭外闖啦

2jkidsfather    發表於 23-1-9 12:27

german1023 發表於 22-8-2 11:30
回覆 hha 的帖子

明白...感謝你意見...因為真是好難選..怕幫佢選錯

其實灣仔區,你唔讀有直屬中學嗰幾間小學,Band one位多都未必咁吸引。
Band 1: 除咗皇仁,聖鄧就最多位了。
Band 2: 除咗少量可以入到聖鄧,灣仔區係冇Band 2頭學校,之後已經要去到鄧鏡波或者佛教黃鳳翎中中。

所以睇吓你係咪非皇仁不可,其他選擇我唔覺得比高主教好。

加多一樣,未讀過有中學部嘅小學係唔會體會到嗰種幸福。
如果你係滿意中學部嘅,當公海大把人由小一開始操學業/音體藝,高小又要谷盡每一分,唔可以有任何失手,又要為面試準備時⋯⋯你仲可以事不關己咁一間直資都唔報,自行都唔使準備下,同朋友仔一齊準備去中學部繼續享受brotherhood生活。
呢種安樂都係幸福架!

hha 發表於 22-8-2 20:01
加多一樣,未讀過有中學部嘅小學係唔會體會到嗰種幸福。
如果你係滿意中學部嘅,當公海大把人由小一開始操 ...

同意。果時就係因為咁,我放棄了軒銅,選了高主教(但最後我揀了另一間有直屬中學的)。如果地點和錢不是問題,讀高記應該好幸福。

csc1016 發表於 22-8-2 18:38
級頭外闖啦
咁即係讀軒銅又唔係為左讀皇仁,而係去外闖?
仲有邊間比皇仁好,咁值得外闖 ?

其實我都係有d 不明白同不理解,利申: 不是灣仔區

可唔可以問下聖雅各,都係灣仔區一線但排名後少少,知唔知好唔好?始終佢升中成績唔透明,我個仔有offer,亦有聖彼得小學,家住灣仔,諗緊係咪放棄聖雅各去聖彼得,謝謝

2jkidsfather    發表於 23-1-9 12:29

shirleyandchu 發表於 22-8-2 17:41
軒小每級年年都有勁插班生,要做級頭40壓力認真唔少,相比下,高主教較少插班生,反而年年有人走插第間,上 ...

同意呀。一線津小年年每級都有勁插班生,要做級頭壓力真係唔少,仲要平均分跌幾分,級排名已經好大機會跌十幾名。
高主教真係好少聽到話去插班,反而每年級頭嗰批好多都想跳船。雖然小學走左批勁人唔直升,但係中學DSE成績仲不斷進步先厲害。

nicetomeetu2 發表於 22-8-3 09:36

可唔可以問下聖雅各,都係灣仔區一線但排名後少少,知唔知好唔好?始終佢升中成績 ...

首先如果聖雅各係一線話,咁同聖彼得果個一線差好多。比我來睇聖雅各唔係一線。都說灣仔男仔band1位多,其實如果無係stjo同兩2軒,點band1的勝算只得聖鄧,如果6年後可到band1,聖鄧可以收貨的話,咁聖雅各,當然抽獎皇仁,港華果點也会有點概率,概率不能同2軒比,但比聖彼得概率高不少。如果睇到聖彼得派位眼前一亮的話來,去讀要努力點,光band1係唔夠的,因為中西區不利男仔,起碼要做到前30名,才有好過聖鄧的自行,後面的band1只能抽獎去英皇,概率其實跟灣仔抽皇仁加stjo差唔多。綜合來睇,聖雅各可以讀得輕鬆點,聖鄧收貨。如果對仔有信心,可去聖彼得。

不好意思.. 我有少少唔明...高書院..呢2年都叫B1B... 都唔差呀...  講banding 同 ST Joe 書院差不多..點解高小級頭果班都咁多想走??

回覆 mrchuchu 的帖子

介意分享下最後去左邊嗎?

回覆 hha 的帖子

聖鄧算一線嗎?? 如果好似好痛苦讀左6年..最後去左聖鄧..會唔會好可惜?

german1023 發表於 22-8-3 11:36
回覆 hha 的帖子

聖鄧算一線嗎?? 如果好似好痛苦讀左6年..最後去左聖鄧..會唔會好可惜? ...

我唔會用可惜嚟形容,因為讀六年後入聖鄧唔係最好但唔算太差。
但升小一時,做父母係未可以完全掌握小朋友將來有冇偏科(即係某d科特別強/弱)、做卷小唔小心、考試受唔受到壓力表現會唔會打折之類嘅情況,加埋音樂VA有冇天份,以上嘅問題絕對影響排名。
以我幾年前資料所知,軒灣級40幾已經被老師評為邊緣人,如果不幸跌落band 2頭而抽獎號碼唔好去中中你接受到就冇問題。

german1023 發表於 22-8-3 11:26
不好意思.. 我有少少唔明...高書院..呢2年都叫B1B... 都唔差呀...  講banding 同 ST Joe 書院差不多..點解 ...

其實人望高處大家都明,級頭外闖好多間學校都會,高主教多人走可能係因為小學要交學費,地點又唔近地鐵站巴士站,變相加埋校車費都唔平。就算插唔到B1A龍校都插間高少少/差唔多但免費嘅龍津啩,我估⋯⋯

回覆 hha 的帖子

咁真係6年係軒小都要級20 內先叫穩陣..仲要年年插D 勁人入去...好大競爭

german1023 發表於 22-8-3 11:26
不好意思.. 我有少少唔明...高書院..呢2年都叫B1B... 都唔差呀...  講banding 同 ST Joe 書院差不多..點解 ...

其實系差好多,我地法發跟你地睇法唔一樣,我系睇5或5+比率,其實stjo那個比率,說他係band1A一點都不為過,佢哋top果地一點都唔差,今年都出左6科5**。我睇學校都係睇果點top的人的比例,同埋最top有幾top,唔係睇4分比例甚至33222比例。高主教同stjo就top點人來講係有差距。其實stjo依家唔缺band1生,[size=1em]佢要的係能摘夠多星的人。這種人才能將學校拉到一流學校行列。但高主教係還留在爭4+的水平。但高主教dse一直在上升,其實如果有一天,[size=1em]佢夠好,呢點勁點人係唔會走的,一路上來,都有感情,彼此激勵都係良性競爭。唔似2軒,呢種競爭係有仇咁,無brotherhood

‹ 上一主題|下一主題