用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼 VS 天神
樓主: celiaxue
go

瑪利曼 VS 天神   [複製鏈接]

kkk168 發表於 19-8-7 15:03
MSS真係奇怪,S1 有144個位, 只有68人選擇本地大學升學, 比例少過一半。 學校課程是否為本地課程DSE而設 ...
學校只有DSE課程。每年都有人到海外升學或轉校,到S6剩一半也差不多。喜歡GCE/IGCE/IB課程的不是到外地升學便是轉校到IS。表內的68人是入讀Degree課程的人數,另有幾人入讀副學士課程沒有計算在內。

cafeva 發表於 19-8-7 16:25
Thanks.
The number is different from the school report. Which means 10 students dropped 3 big U degr ...
No idea. Haven't read the school report.

SingMom 發表於 19-8-7 16:30
學校只有DSE課程。每年都有人到海外升學或轉校,到S6剩一半也差不多。喜歡GCE/IGCE/IB課程的不是到外地升學 ...

如果S6走淨一半係正常, 這個不是好明白? 正常一般津校唔會係這樣, 國際學校比較合理。

kkk168 發表於 19-8-7 16:47
如果S6走淨一半係正常, 這個不是好明白? 正常一般津校唔會係這樣, 國際學校比較合理。
...

也不是,考試成績穩定track record 好的國際通常也不會走一半咁多,對學校公開試唔夠信心才會走得特別多,通常如果剩得太少人考IB的,會覺得成績不夠代表性。

annie133 發表於 19-8-7 17:30

也不是,考試成績穩定track record 好的國際通常也不會走一 ...
國際學校有一半留港升學咁多?

cafeva 發表於 19-8-7 19:15
國際學校有一半留港升學咁多?

也佢地唔講緊S1到S6幾多人留低考DSE?如果唔係當我冇講過,冇詳細跟post.

回覆樓主:

真係唔明, 個個MSS用家都話個女讀得好開心, 但係S1至S6流失率超過50%。

annie133 發表於 19-8-7 21:05
也佢地唔講緊S1到S6幾多人留低考DSE?如果唔係當我冇講過,冇詳細跟post.
...
it's ok. btw, you didn't reply my pm

kkk168 發表於 19-8-7 21:30
真係唔明, 個個MSS用家都話個女讀得好開心, 但係S1至S6流失率超過50%。
何來流失過半?如果妳指留港升學得一半人,其實好多間女校差不多。睇下幾間名女校school report.

annie133 發表於 19-8-3 16:01
不多説了,想「多一個角度了解」的可pm我,沒有好或差的學校,只有適唔適合的學校。
...
請問是Marymount 用家嗎? EK中,一做比較,大多數人會選Marymount ,此校有什麼不足之處?我見你經常引導大家想清楚Marymount 少人考DSE ,又多人出國等等⋯⋯咁本身個間學校問題何在?

rinarina 發表於 19-8-7 21:57
請問是Marymount 用家嗎? EK中,一做比較,大多數人會選Marymount ,此校有什麼不足之處?我見你經常引導 ...
我都想知呀

認識兩個Marymount少朋友,她們分別在升中一轉到IS 和升中二去英國。她們的家長本身就無打算少朋友讀DSE。當然,這只是個別例子。

LLLT 發表於 19-8-7 22:20
認識兩個Marymount少朋友,她們分別在升中一轉到IS 和升中二去英國。她們的家長本身就無打算少朋友讀DSE。 ...

唔係個別例子,好多根本初中已經plan定中3,4就出國。
利申: MSS家長

回覆樓主:

如果一心諗住出國讀書, 當然選MSS啦, 英語環境好, 冇壓力又輕鬆。
但樓主女兒能考入天神插班, 應該是超班馬, 讀天神應該也輕鬆, 也直入天神的精英班, 學習環境也不錯。
樓主應該想清楚怎樣才是最好栽培和發揮女兒才華的學習環境。

cafeva 發表於 19-8-7 21:43
何來流失過半?如果妳指留港升學得一半人,其實好多間女校差不多。睇下幾間名女校school report. ...

唔會啩

唔知樓主最後去邊間?

Delete

rinarina 發表於 19-8-7 21:57
請問是Marymount 用家嗎? EK中,一做比較,大多數人會選Marymount ,此校有什麼不足之處?我見你經常引導 ...

其實冇乜問題,不過樓主vs天神一條龍上St Mary, 咁可能人地個女本身好叻女,讀天神St Mary都會讀得輕鬆,又可中英兼備,還可兩手準備,到時女想留港考DSE又得,出國也可以。為何大家assume了樓主讀天神就不會輕鬆happy?有些人是遇強愈強的。我就是不喜歡人云亦云,想樓主多個角度稔下,我都知要帶定頭盔先。
沒有最好的學校,只有最適合的學校。

cafeva 發表於 19-8-7 21:43
何來流失過半?如果妳指留港升學得一半人,其實好多間女校差不多。睇下幾間名女校school report. ...

睇番佢係話S1收 144人,S6得88人考DSE, 咁其他女校就冇咁少,另外看過一線國際都不會剩咁少人畢業,佢地仲多人自細target出國(拿畢業考IB數字和中學入學數字比較)。只是指出事實。

kkk168 發表於 19-8-7 21:30

‹ 上一主題|下一主題