用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門圓玄 VS SMC
樓主: Mumibella
go

屯門圓玄 VS SMC   [複製鏈接]

剛上圓玄網頁睇,升中派位成績的確幾好,約半班派到全港最出名之名校,其他英中比例亦相當高,以1萬蚊一年,有9位外藉老師,加上已起好新樓有室內泳池,真係相當抵讀。

其實以呢個資料,我自己就點都唔會揀SMC了,相信SMC小學,好細機會能有如此亮麗升中成績,就算係SMC小學考全級頭數名,究竟能否考到神級中學呢? 有點保留。

相反從圓玄資料見到,去年都有2個學生派去SMC中學,小學表現高下立見了。

Vanadium 發表於 19-3-28 23:42
從網頁上得到SMC的正式公佈的資料好少。

如果係我,反而會考慮小朋友的專長與特性,再加上少少自己期望, ...

感謝你的詳細分析和分享。EK真係好多有心(and有料)之人。 如就你的分析,小兒的數理只是一般水平(數手指水平), 但語言能力則明顯較強。SMC面試時老師都好impressed點解佢英文口音同表達都咁好(多謝youtube)。咁即係SMC較合適?

Vanadium 發表於 19-3-29 00:50
剛上圓玄網頁睇,升中派位成績的確幾好,約半班派到全港最出名之名校,其他英中比例亦相當高,以1萬蚊一年 ...

其實今年都有人有SMC offer但放棄咗。考中學英文明顯有優勢,even 去到DBS都讚我們學生英文好。

Vanadium 發表於 19-3-28 22:17
總的感覺hkpapa對中小學分析大致準......但對SMC分析就可能唔太準。

SMC不同於其他中學,出出入入學生數目 ...

以常識去推論, SMC有咩吸引力, 可以係6/7年前吸引到外校精英入讀呢?

SMC, 音小 呢D考小一時被人嫌棄既大眾水泡, 最終可能令不少家長6-12年後感到後悔

如果學校係以一條龍為目標, 其實真係無需要迫學生係頭6年谷到好盡, 否則更大機會只係為他人作嫁衣裳.

所以我近年都講, 如果目標唔係人地中學部, 無謂選人地間小學

盲目追龍, 最後可能係作繭自縛

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbeasy25 發表於 19-3-29 09:00
其實今年都有人有SMC offer但放棄咗。考中學英文明顯有優勢,even 去到DBS都讚我們學生英文好。
...

相信YY未來數年的畢業生應會有更好的表現,隨著校本課程不斷改革,加上近年入讀的學生已是屯元天既精英份子。

Mumibella 發表於 19-3-29 07:30
感謝你的詳細分析和分享。EK真係好多有心(and有料)之人。 如就你的分析,小兒的數理只是一般水平(數手指水 ...

試想若子女本質只係band 2料,唔想往後狂補狂操硬谷佢去band 1,加上英文係強項,SMC一條龍若保証升上SMC中學,當然更佳啦。

但子女若頭腦靈活,明顯精靈一族,根本不愁不是band 1人馬,我就會選一所全面發揮佢潛質的路徑,多於保証升上SMC中學,若子女有料,以圓玄派位,不愁升上好好的中學。

若SMC小學生都容易考到出面其他名牌中學,那圓玄優勢便只有學費平,但SMC不呈分,投考中學便要看其他學校對SMC小學教育評價了。

或可打聽SMC小學生有多少可外走到如圓玄派位的中學便知實況。

Vanadium 發表於 19-3-29 09:51
試想若子女本質只係band 2料,唔想往後狂補狂操硬谷佢去band 1,加上英文係強項,SMC一條龍若保証升上SMC ...
龍校同沒有中學部既小學主要分別:

龍校可以無咁谷, 輕鬆升班
沒有中學部既小學, 基本上無退路, 唔催谷成績做唔到B1生, 升中都係無運行

沒有中學部既直資/私立小學既"戰鬥"氣氛, 相信會比官津小學濃厚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主升中出國係打算幾時去?會唔會考慮考完DSE或考IB之後去?

我6年前冇考慮去外國,亦只打算將來考DSE, 所以有幸yy收左後,就冇去in smc.... 6年後升中,小朋友有老牌直資offer, 尼間中學既小學部學費貴yy7-8倍,我小朋友能入其中學部(既有IB又有DSE),我係非常感謝yy栽培,我家中全廣東話,冇講英文,小朋友p5時考 junior TOEFL 有level 5(gold),冇外補英文.....所以我非常多謝yyps,除了栽培,還感覺慳左6年小學學費,可用係中學時期

不過坦白講,要做yy top而外闖嘅學生要付出努力,因為yy冇一條龍/直屬中學,加上同學仔們叻人唔少
如果樓主心儀smc中學就smc, 若覺得小朋友可以考慮其他中學,就再作考慮。

eclass05 發表於 19-3-29 10:27
樓主升中出國係打算幾時去?會唔會考慮考完DSE或考IB之後去?

我6年前冇考慮去外國,亦只打算將來考DSE,  ...

如可以,我地希望留港升學

hkpapa852 發表於 19-3-29 10:00
龍校同沒有中學部既小學主要分別:

龍校可以無咁谷, 輕鬆升班
其實話一條龍直升可輕鬆,結果可以幾兩極,真係叻的當然可靠中學後勁追上,但不是非常聰明,相反習慣了沒壓力突然壓力大增去追成績,加上底子不扎實,隨時爆煲。

大部份一條龍學校,自己升上去的,整體成績會較外收的差,相信就是這個道理。

所以選甚麼學校最後還看家長對子女認識及期望,我睇正常智能加有家庭教養,係香港做band 1生不難的,過度操練及競爭應主要發生於學生背景較雜之官津校,但圓玄作為直資自選學生,已避免了能力太弱之人,加上學生大都有家庭支援,要使學生成為band 1組別,未必需要好惡性爭鬥去做。基本上教育局無規定一所小學有多少band 1,教育做得好全band 1也可以,哪用校內爭鬥入band 1行列?

Vanadium 發表於 19-3-29 10:52
其實話一條龍直升可輕鬆,結果可以幾兩極,真係叻的當然可靠中學後勁追上,但不是非常聰明,相反習慣了沒壓 ...

如果在香港正常人做B1生一不難, 那理論上所以可篩選學生入學既直資/私立小學, 起碼要有66.67% B1學生先合格了 (標準只有1/3 B1學生, 可篩選學生double 計唔係過份吖!)

可惜, 能有66.67% B1學生既小學, 全港應該連10間都無.

點解要考內學生爭B1位? 咪因為前人Pre-S1考得唔夠好學校攞唔到100%B1位囉!

YY有幾多B1? 我唔知, 只可以講按照校網公佈既升中派位結果去計, 過土去幾年升讀肯定達B1升平既中學只有3X%, 計埋係B2A-B1個堆, 有5X%. 咁需唔需要同校內同學爭B1位呢?

hkpapa852 發表於 19-3-29 11:06
如果在香港正常人做B1生一不難, 那理論上所以可篩選學生入學既直資/私立小學, 起碼要有66.67% B1學生先合 ...

題外話,想請教若中小一龍校,eg smc,王錦輝,培僑等,若冇考呈分試,我理解只有考pre S1(因全港官津直資都要考),有咩方法可得知其小學部學生嘅banding百分比?謝指教

eclass05 發表於 19-3-29 11:18
題外話,想請教若中小一龍校,eg smc,王錦輝,培僑等,若冇考呈分試,我理解只有考pre S1(因全港官津直資 ...

補充說明:龍校小學部學生考pre S1成績如何,應該得中學同edb先知,加上佢地又少去其他中學,有咩方法知banding %?

eclass05 發表於 19-3-29 11:18
題外話,想請教若中小一龍校,eg smc,王錦輝,培僑等,若冇考呈分試,我理解只有考pre S1(因全港官津直資 ...
佢地無呈分, 所有小學生都唔會有Banding, 如果參加升中派位, 只會當係Band 4

但自行派位, 多間無呈分既龍校, 其實多年嚟一直都有人考入名校, 如LS, MSS, 林護.

當然人數唔多, 亦要學生本身出色先得

回覆樓主:

Thanks hkpapa解說

我認為樓主若想本地升大學,可不妨花時間了解下2間小學嘅升中去向,又深入了解下果d中學嘅本地入U率....當然尼個只係學術取向嘅考慮。揀學校除了學術考慮之外,仲有其他方面.....父母總係為子女考量許多,加油!

eclass05 發表於 19-3-29 10:27

我6年前冇考慮去外國,亦只打算將來考DSE,  ...
我們小朋友應該係同學. 大家都考到心儀中學, 希望佢地中學生活愉怏
都都非常多謝yyp栽培, 不論係學業上, 仲有其他才藝培訓, 係全人發展. 學費仲甘平, 真抵讀.

eclass05 發表於 19-3-29 11:36
Thanks hkpapa解說

我認為樓主若想本地升大學,可不妨花時間了解下2間小學嘅升中去向,又深入了解下果d中 ...

讀得直資龍校, 最終無論係自願或不情願, 每年每間龍小, 起碼有至少70%學生要升番上中學部

係龍小想升中轉船, 有冇呈分都一樣係高難度動作

hkpapa852 發表於 19-3-29 11:06
如果在香港正常人做B1生一不難, 那理論上所以可篩選學生入學既直資/私立小學, 起碼要有66.67% B1學生先合 ...

你咁計好難計的,就算派去中文中學,唔代表學生不是band 1,我識大把band 1生因隨機number不佳或欠選校策略派到去band 2,亦有band 1生自願選band 2學校,故一所小學有50%派band 1英中,我相信band 1學生可能已過60% 。

直資要做band 1的優勢,主要係課程。你都知pre S1只考中英數,故若學生中英數成績佳,就會幫學校考到更多band 1位。直資課程可靈活設計,加上家庭大都能支援,學生能力於入學篩選下亦較高,評估與考核可多元化下,不靠死操爛背下亦可力保中英數水平,保持band 1百分比。

相反官津校課程欠彈性,為分別同學級別不只用中英數成績,如常識考核大都死操爛操,再不是便大量背誦與挑剔細節,對真有頭腦之學生極不利,天生智商或能力高之band 1生在這類學校,難免都要有點痛苦才能爭入band 1行列。

無論如何,我經驗所得,只要正常智能,肯讀書,要在官津做band 1生不難,部份覺好難只是想將勤補拙擠身band 1行列 。

‹ 上一主題|下一主題