用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱 ...
樓主: orangejuice2007
go

報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱   [複製鏈接]

kitty0204 發表於 17-12-20 17:45
其實知唔知恥辱點解?
1個2歲既小朋友令人有莫大恥辱, 我只會覺得呢件事情好可悲
看樓主的中文表達水平, 都估到她學歷

kitty0204 發表於 17-12-20 17:45
其實知唔知恥辱點解?
1個2歲既小朋友令人有莫大恥辱, 我只會覺得呢件事情好可悲

純粹路過,好認同。無論小朋友有無咩名幼/神校/龍幼offer, 我覺得佢只是2歲,要係陌生環境同一個素未某面既老師溝通,表現自己,我覺得佢係我心目中已經係No. 1, 我為佢既表現而驕傲!

回覆樓主

我覺得地址都會睇,不過係睇你住得遠定近,有冇校車到依類問題

回覆樓主:

首先 我覺得樓主應該放下家庭環境嘅諗法, 大把人住有會所 嘅私人屋苑, 但亦有好多人住半山house,你點同人比? 跟住細心諗下小朋友有邊一方面係面試老師覺得不足, 更多檢討應該在於大人 , 睇下自己陪小朋友面試時嘅表現, 係唔係老師想要嘅家長。

回覆樓主:

我覺得只係幼稚園姐,唔洗咁緊張,有時靠運氣架,同埋有時都要睇大家夾唔夾,小朋友努力左,唔好把自已的期望變成壓力啦!我覺得幼稚園要比佢培養讀書的興趣,開開心心咪算囉,有得讀適合的學校比名幼神幼更重要啦!
我覺得你地都要改變下自已教育的心態,同小朋友一齊學啦!(不喜勿插,謝謝)

pcpchan 發表於 17-12-20 13:08
跟本睇你出世紙第一眼已經定咗收唔收你

點解?出世紙有你申報的住址

而其實,有會所私樓周圍都係,好多根本中產都未算....

回覆 caprichun 的帖子

認同,學校唔會收麻煩家長嘅學生,睇你講嘢就知自認為了不起!你係老師校長,會唔會收一個咁麻煩嘅家長小朋友,仲要對足三年!

piglover 發表於 17-12-20 17:52
看樓主的中文表達水平, 都估到她學歷

又調返轉問,住宅唔太影響

求樓主公開家長學歷程度同中小學幼學校名稱

老實說呢d 影響仲大

yubaba 發表於 17-12-20 18:14
首先 我覺得樓主應該放下家庭環境嘅諗法, 大把人住有會所 嘅私人屋苑, 但亦有好多人住半山house,你點同人比 ...

同埋唔係住私樓就高人一等,有優勢

希望作為父母好好反省,教好下一代價值觀,樓主兩公婆可以住到私樓有會所,主因兩個,一有父蔭,二靠自己實力,希望樓主教育子女,讀書係靠努力,唔係有資源就一定會贏,你地都有可能係努力過才有力住會所豪宅

crystalupala 發表於 17-12-20 21:16
而其實,有會所私樓周圍都係,好多根本中產都未算....

太多私樓扮豪宅了!

我認為豪宅九龍區只有九龍塘,何文田,加山,新西九,但老實說呢 d 區好多樓都未必有會所

Terencema7 發表於 17-12-20 22:26
又調返轉問,住宅唔太影響

求樓主公開家長學歷程度同中小學幼學校名稱

不過無論幼稚園定小學,好多都唔使填父母學歷...

keith_ccc 發表於 17-12-20 13:53
八鄉元岡幼稚園有學生家長係大學教授喎!世事無絕對嘅!有能力家長可投放更多資源落小孩身上係一定!所以 ...

住公屋讀各際學校?你隨口up咋!

crystalupala 發表於 17-12-20 22:45

有部分係需要,anyway, 我今年玩過直私小學,所謂名幼競爭,我覺得最後都係睇小朋友表現。

我求佢列出學歷和父母學校係因為呢d 因素對學校利益更直接,而部分係需要,學歷可以睇下父母有沒有能力應付子女家課,中小學,當然直接影響官津自行小一派位。

不過都唔緊要,我只是想同樓主和EK 朋友分享,家長可能自己好努力有社會一定地位,唔想子女失敗或進入冇咁有名學校,但希望家長放下身段,小朋友確實有高有低,唔同年齡發展可快可慢,現階段失敗,不等如日後,家長能力亦未必與子女好大關係,當然你話有遺傳因子,呢樣係有根據但冇絕對,你好勁,唔等如你的子女都勁。

我叫佢列出,另一目的係想請,一山還有一山高,唔係比呢d 野,如果唔調整心態,比你住到幾豪都好,你都唔會明。

Forgetmenot999 發表於 17-12-20 22:52

我都認為有問題,佢會比房屋署立即調查,除非之前買落

回覆樓主:

樓主應該唔會回應,希望佢兩公婆調整一下,幫小朋友搵到合適學校吧!

絕對冇意挑戰,只是不太認同樓主對社會地位的睇法

crystalupala 發表於 17-12-20 22:45

我報果幾間多爭嘅私幼,係要寫父母學歷㗎。

回覆 islychiang 的帖子

咁我又唔多覺囉~我係中環半山果間嘉諾撒生亞仔,幼稚園我只見4間,兩間 waiting,1間reject,1間未有結果,不過好老實,我8月都叫細b,都無抱太大期望~

piglover 發表於 17-12-20 23:45
我報果幾間多爭嘅私幼,係要寫父母學歷㗎。

我只係話好多唔使,當然唔係全部唔使。我仔今年考直私小,細女考k1, 填咁多表真係唔係好記得邊間要邊間唔使,但我仍然認為係小朋友面試表現緊要。我自己係碩士,老公都係三大畢業又跨國大企業做野,小朋友都有些offer但唔係最top學校。講真,去到d傳統名校,人地一百幾十年來既校友入面咩人都有,有學歷既有社會地位既,亦有好富貴既,我地呢d無關係人士既背景只係提供下參考架啫

回覆樓主:

私樓可以係租,依家好多人買唔起樓都係租樓,我覺得普通中產住邊影響唔係咁大。緣份遊戲

Forgetmenot999 發表於 17-12-20 22:52

係真!間公屋係父母淨落早年買左,佢地搵錢都ok!咪一路住落去!其實住公屋唔係你地諗到咁窮,好多仲係早年好低價買落...!又住慣左個環境唔想搬就住落去!

‹ 上一主題|下一主題