用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱 ...
go

報左10間學校1間offer都無,老公話莫大恥辱   [複製鏈接]

宣道,又一村,根德園 waiting
培道,創價,民生,聖三一,譚歐,reject
協恩,培正,聖羅薩未知不過應該5得

自問家庭條件5算差(住有會所私樓)但無間收,對老公來說是恥辱,話證明我地教育方法好有問題,需要重大檢討,對細路要求太低。

我想問真係有甘嚴重嗎?我不是虎媽
林住5收繼續讀翻附近村校的N升K

2    0    1    0

個人認為唔關居住/教育問題
係你地搵嘅學校全部都多人大競爭
其實唔應該似住自己有村校n升k
有d唔一定俾直升
你地應該一早就要搵其他村校
咁可以轉/揀間好少少 有番d村校做揸拿

我個人in7間 2offer 1waiting 4reject
下次搵小學都係 唔好只搵有名氣
而唔搵番1/2間做後備

回覆樓主

我同你一樣,8間reject, 2間waiting
最好彩係哥哥讀緊收,惟一一間有offer
收到第5封信時,我已經無曬心機。

orangejuice2007 發表於 17-12-19 23:56
宣道,又一村,根德園 waiting
培道,創價,民生,聖三一,譚歐,reject
協恩,培正,聖羅薩未知不過應該5得 ...

見樓主所報的學校都係熱門的,競爭大就肯定的。

要對小朋友的要求高的,但問題要set 到幾高?所謂高處未算高,我自己覺得最緊要知道及肯定小朋友的強項,再定目標,也要顧及小朋友的能力和感受。每個小朋友的能力,強項,發展程度快慢都唔同,面試只係一場遊戲吧!

希望樓主的小朋友入到心儀的學校。

講到恥辱好似有啲嚴重,我n無所以報19間in10間(9間名幼1村校),暫時5間offer,不過因為我冇讀pn,我安排既玩具係就住考題黎買,你報個啲我有部分都有報,只可以講九龍區競爭大過港島,我港島中2間(而我只報咗港島3間,重有間未出結果,預計應該都ok)九龍塘中2間(但我報咗5間,另外3間waiting),九龍東就報2間中1間,正面啲或者九龍唔岩你個小朋友(我真心覺得個仔好憎九龍塘)

回覆樓主

其實我覺得無關係 我住公屋報3間熱門 都有2間offer 以我所知又一村好多人放位 包括我 等call waiting la 祝你好運

回覆樓主

你自己覺得有無咩原因?

回覆樓主

點解成日覺得住址會關名幼入學事?難道老師校長係地產經紀?一望就知呎價?
多檢討自己面試問題,會否係細B,如果係通常都難收d!面試情況如何,小孩有沒有禮貌?家長對答又如何?將個焦點集中返自己身上去檢討,才是上策!

回覆樓主

其實小朋友先得兩歲幾,唔可以太奢求佢點well-trained. 而家考k1考唔到都覺得咁大件事,第日考小一點算?恕我直言,你老公咁要面,小朋友會好大壓力架喎!
全香港好學校有好多,亦唔同style, 除左你報既都係多人考既之外,其實亦係matching game, 有冇諗過小朋支適合咩類型學校?唔係見多人報就去報,跟住考唔到話小朋友無用。而家除左等waiting, 好心儀既寫下求位信,到時真係wait唔到讀原校直升,咪部署下考小學囉!幼稚園咋,讀到會飛都唔代表將來有咩成就架!放鬆d啦~

joyce209ka 發表於 17-12-20 00:08
我同你一樣,8間reject, 2間waiting
最好彩係哥哥讀緊收,惟一一間有offer
收到第5封信時,我已經無曬 ...
你嗰間唯一是我的第一位

其實,家長自己心態才最重要!
小朋友現階段基本上唔識...咩叫名幼,袛係按父母要求去考!
名幼取錄學生有好多因素,父母與學校理念、大細B等都會直接影響收生結果。因此,像您般衹安排小朋友報考名幼或人氣幼稚園,而一兩間村校都唔考,家長係非常進取!這樣只係暫時結果,在明年九月開學前,音樂椅仍在轉,又未須咁快擔心!

回覆樓主:

雖然呢個帖膠味濃郁,不過都想講住中產屋苑對面試真係無優勢,有時都要買保險報下邨校。劉華咁有錢都係報下創價呢啲學校咋。

ekhc    發表於 17-12-21 01:40

回覆樓主:

又一村都唔收又真係差D

回覆樓主:

協恩,聖羅撒,培正仲難有位

我報13間,中2間全日,半日既全WAITING, 2間REJECT
仲有三間等結果(培正, 九龍禮賢同海富救世軍)
我諗考學校,好多因素影響,未必全關小朋友事

回覆 hamsubbb 的帖子

又一村都無收我個小朋友~
但我只揀全日

回覆樓主:

我都好明呢種感覺, 我大仔係龍年, 今年考小一都全軍覆沒。見得多學校,就開始明白佢地唔係一定要個小朋友好叻,學術好勁個d。但文靜,斯文,專注力强, 有閱讀習慣的小朋友就真係較易有offer

回覆樓主

可以檢討一下是哪方面不足所以沒有offer. 如果你先生覺得住址很重要,考不到學校是恥辱,其實不妨叫佢努力搵錢,搬上半山豪宅,升小時,用豪宅地址考小學睇下有無幫助。

ekhc    發表於 17-12-21 01:41
piglover    發表於 17-12-20 17:39
caprichun    發表於 17-12-20 10:38
helenlamwong    發表於 17-12-20 09:30

hamsubbb 發表於 17-12-20 08:34
又一村都唔收又真係差D
又一村有幾千人報考,也屬熱門幼稚園,唔收又有咩出奇?!若細B的話,村校唔收亦唔出奇,所以起碼要報兩三間村校才保險,萬一其中一兩間村校面試失手,都有第三間!
‹ 上一主題|下一主題