用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 徵求意見: 大抽獎去抽神津是造福人群還是幫倒忙? ...
樓主: datang8888
go

徵求意見: 大抽獎去抽神津是造福人群還是幫倒忙?   [複製鏈接]

IICHENG 發表於 16-11-15 11:36
順其自然
所以咪順其自然去大抽獎, 希望自己仔女讀好書囉! 年年都有狀元出, 真的有D係來自基層家庭.

Jane1983 發表於 16-11-15 10:55
草根階層係好慘,根本係好難和中上產家庭爭考小一。但窮唔等於蠢,社會肯比機會佢地,係可以知識改變命運。 ...
有部份草根都好肯花錢比仔女去讀私少....有時諗真係去得幾盡.,冇工開點算呢??

Lindytiger  希望在明天  發表於 16-11-15 11:57

IICHENG 發表於 16-11-15 11:36
順其自然

Good,那麼我們都「順其自然」地留番個位讓多個孩子可以參加大抽獎,抽到神津/地區名津吧!這些孩子入讀後若真的沒有書緣、跟不上,亦沒辦法(其實直/私亦會出現孩子跟不上的情況吧),但至少他們多一個機會。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 HK-MAN 的帖子

d錢點使最有價值,每個人想法唔同,但家庭財政稳健係好重要。萬一有乜事,父母愁爆為錢嘈交,仔女亦好難快樂成長。
父母有愛,教仔有方,小朋友讀邊间都有機會出頭。Budget有限,就量力而為,留前鬥後,唔係一定要為仔女使晒d錢先係好父母。

Chirley    發表於 16-11-15 14:27
小曳人    發表於 16-11-15 12:14

datang8888 發表於 16-11-14 21:49
(不喜勿罵, 只是初步想法, 無意得罪)

背景: 已有心儀小一學位, 本不打算參加大抽獎, 但老公一句話令我想問 ...
我同意有人講係一個籍口,留左個位未必係俾人叩門,可能俾左學校親屬朋友?

HK-MAN 發表於 16-11-15 11:39
有資質,讀得好既,我又唔係好願意去插班喎...除非該校更加近,節省1,2個鐘搭車來回時間啦. ...
係ga,有信心的到到升中都得,sfa家長都有分享過。但若路程ok又心儀,考下都冇壞,早d了卻心事。

Jane1983 發表於 16-11-15 12:04
回覆 HK-MAN 的帖子

d錢點使最有價值,每個人想法唔同,但家庭財政稳健係好重要。萬一有乜事,父母愁爆為 ...
絕對認同...

IICHENG 發表於 16-11-15 10:38
相信他們相對要求又不同了吧?

他們不是父母嗎?無錢無時間無學歷就唔可以期望子女成材?

謝謝大家不同的意見, 友善的及不太友善的也已看了, 提出此POST絕對無意冒犯

也謝CHARLOTTE_MUM "本來無一物何處惹塵埃"

再一次利申: 如抽中神津也不考慮, 不會讀, 不是藉口試抽或試運

老公有此想法, 因他以自已當年小一已發力, 讀書一直名列前矛(當年會考30分, A-LEVEL 也勁多A),只是當年中學只有抽獎, 但欠運, 所以一直覺得津校也應多一些考位-> 無意冒犯

"你實抽到架咩??" --> 當然無論甲一及乙一也不一定抽中, 當然是假設.

當然"幫人"有可能"幫倒忙, 才想問一問意見. 我們也認識小朋友無關系也扣入了不錯的津校

我們也絕對不HOLD多位, 當年幼稚園也一有心儀OFFER也不等6月,已馬上寫多謝信給已付留位費的幼稚園放位.

謝謝意見,

‹ 上一主題|下一主題