用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC優勢在了那?
樓主: happyday2015
go

SC優勢在了那? [複製鏈接]

引用:想請問+SC+如何可培養小朋友有自信心?

原帖由 Fatmama1016 於 16-04-28 發表
想請問 SC 如何可培養小朋友有自信心?
K1已經有分組做project, 要簡單向其他同學present、小型畫劇、表演、個人show and tell, 講故事等!

小朋友SC N班的小朋友是不是有部份轉去其他K或龍校?通常去那幾間?k2 轉到CC KG 的多嗎?

引用:Quote:Fatmama1016+發表於+16-4-28+21:14+

原帖由 cyndiwong 於 16-04-29 發表
還有, K1開始不發通告叫小朋友返屋企同家長講要帶D咩, 有D主題集作做完同同學互相分享, 還有最重要係學習氣 ...
我諗啱小朋友程度,小朋友有能力自己做到,呢點係好重要,信心就係咁黎。如果做嘅'presentation'內容好深,全部父母做,小朋友有機會覺得遙不可及。

引用:小朋友SC+N班的小朋友是不是有部份轉去其他

原帖由 Fatmama1016 於 16-04-29 發表
小朋友SC N班的小朋友是不是有部份轉去其他K或龍校?通常去那幾間?k2 轉到CC KG 的多嗎? ...
咁多學生,係有小朋友會去其他幼稚園,龍幼,k2去cckg亦有,至於幾多我就唔清楚喇。去其他學校嘅原因,各有不同吧,最重要係家長覺得合適。

引用:Quote:Fatmama1016+發表於+16-4-28+21:14+

還有, K1開始不發通告叫小朋友返屋企同家長講要帶D咩, 有D主題集作做完同同學互相分享, 還有最重要係學習氣 ...
聽落真係是很好的學校.

SC 是不是可以观課,或透過视像看见小朋友对老師的回應夠不夠?或老師会不会定期打电話给家長告訴他們在校的情況,從而了解小朋友学習的强项和弱項?
另外,多project 要家長一起做嗎?

Yanamami  邊间幼稚園設視像觀課禁好?  發表於 16-5-3 07:39

引用:Quote:原帖由+cyndiwong+於+16-04-29+發表

原帖由 happyday2015 於 16-05-01 發表
SC 是不是可以观課,或透過视像看见小朋友对老師的回應夠不夠?或老師会不会定期打电話给家長告訴他們在校 ...
SC 是不是可以观課,或透過视像看见小朋友对老師的回應夠不夠?冇觀課更加冇視像!

老師会不会定期打电話给家長告訴他們在校的情況從而了解小朋友学習的强项和弱項?一個個老師,有都唔會好密,但親自接送時都可以直接同老師傾,亦有家長日!

另外,多project 要家長一起做嗎? 每星期有親子功課,如搵圖片、剪貼、親子閱讀,做慣咗都好簡單!

回覆:SC優勢在了那?

聽朋友話SC師資不錯

引用:小朋友SC+N班的小朋友是不是有部份轉去其他

原帖由 Fatmama1016 於 16-04-29 發表
小朋友SC N班的小朋友是不是有部份轉去其他K或龍校?通常去那幾間?k2 轉到CC KG 的多嗎? ...
難道只有SC既小朋友會轉校,其他幼稚園既一個都無?

回覆 ClaudiaChanChan 的帖子

其他學校都有學生轉校....某名校有家長會, 內容係勸D家長唔好俾小朋友轉校, 繼續留响原校升K2.

回覆:vpo0615 的帖子

知否SC的中數程度怎樣?因聽說小学中數是很難,尤其中文,是不是?SC k3中文字大概認什麼?
一般來說,SC中文能否用易應付升小後中文?

‹ 上一主題|下一主題