用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課? ...
樓主: Cavebaby
go

問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?   [複製鏈接]

orange2 發表於 14-11-13 13:45
1st waiting 600人, 之後有人放棄
依家玩2nd waiting 升級做1st waiting, 可能想維持600人上堂
咁結果會有 ...
唔會維持600人上堂, 因為旺角校舍無咁大.
上年去到第十堂約只有300人

回覆:AgapePa 的帖子

今年唔係每堂都喺將軍澳上咩?

引用:只是路過,想分享給仍在努力的家長…… 小

原帖由 babycherie 於 14-11-13 發表
只是路過,想分享給仍在努力的家長……
小兒有幸成為第一輪的1st Waiting, 但上第一堂前一天收到另一校的of ...
吓,校方又係講一套做一套

引用:Quote:原帖由+babycherie+於+14-11-13+發表

原帖由 erniewellie 於 14-11-14 發表
吓,校方又係講一套做一套
我覺得係家長諗多左,因為未上第二堂已經有信3rd in, 咁學校講左冇上2堂先當放棄。照時間計,家長只係冇上1堂,當然仲會收到信。

千字已交, 但今收到其他offer, 係時侯同 G.T 講bye bye!!!

回覆:問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?

我們冇上堂,亦冇請假……

引用:千字已交,+但今收到其他offer,+係時侯同+G.

原帖由 wong0723 於 14-11-14 發表
千字已交, 但今收到其他offer, 係時侯同 G.T 講bye bye!!!
恭喜

引用:我們冇上堂,亦冇請假…… +

原帖由 babycherie 於 14-11-14 發表
我上左一堂,冇再上,亦無交千字文

wong0723 發表於 14-11-14 16:17
恭喜哂

引用:千字已交,+但今收到其他offer,+係時侯同+G.

原帖由 wong0723 於 14-11-14 發表
恭喜哂

回覆:rhung 的帖子

Sent 完report 有冇acknowledge 收?

回覆 babycherie 的帖子

以我這個讀了2年的過來人來說, 優才並不理小朋友校外有冇拿獎. 我小朋友每次拿完奧數冠軍, 也要自己同學校講, 有時連宣布也沒有. 也沒需要交副本給學校. 即使它知道我小朋友數學多好,它也不會叫小朋友去參加那些數學比賽.

mamay 發表於 14-11-14 17:57
Sent 完report 有冇acknowledge 收?
我想問下,係邊到有講個report send 去邊呀? 同埋有冇講咩format? 我用左佢比果個 word template做...我搵唔到係邊到有講send 去邊呀, Thank You

引用:我們冇上堂,亦冇請假…… +

原帖由 babycherie 於 14-11-14 發表
現在只上了2堂,有上第一堂冇請假係缺席,優才出信在第二堂之前,當時亦未到deadline交千字文(11月15日是deadline)。所以你缺席1堂仍然會收到信

Aerosol_Ma 發表於 14-11-14 18:31
回覆 babycherie 的帖子

以我這個讀了2年的過來人來說, 優才並不理小朋友校外有冇拿獎. 我小朋友每次拿完 ...

咁想問下那學校有冇培訓你的小朋友入數學既培訓班?想了解下學校係唔係真的做到發掘學生的才華加以栽培?謝

回覆:wong0723 的帖子

welcome back!

引用:Quote:mamay+發表於+14-11-14+17:57+Sent+

原帖由 Cavebaby 於 14-11-14 發表
我想問下,係邊到有講個report send 去邊呀? 同埋有冇講咩format? 我用左佢比果個 word template做...我搵 ...
佢有封信同上堂派張handout 有寫email address, 依家唔係屋企、返屋企send 比你。用佢word template 就ok

回覆 ajkma 的帖子

可以說有一點點。你聴過世界數學測試嗎?有2張卷。我小朋友在小一自己考了8至11歲數學組及拿了distinction . 因為小朋友小一成績很好。
註校心理學家在小一最後一天给他
做資優測試。我張拿dintinction的事告訴她,他說優才小五數學好的同學會考
另一張卷叫難解卷。學校請了外來老師敎。免費的。她說如果我們想可以安排我
小朋友在小二時在課後去將軍澳同小五一齊上堂. 這應該叫有小小支援。但如果我
没有咁好釆同心理學家說這件事,學校不會安排什麼的。

回覆:Aerosol_Ma 的帖子

咁又唔係喎!我個小朋友之前極少參加數學比賽,只係平時數學科次次keep到有頭幾名,但小四一開學,學校已經推薦參加兩個奧數比賽及入了數學資優班,我覺得學校在高小的支援係足夠的。

回覆 muichujamie 的帖子

可能我小朋友這時只得小一、小二吧。嘩咁好推薦參加兩個奧數比賽!我小朋友上的叫課後資優班. 不知道是不是妳所講的一樣?
‹ 上一主題|下一主題