用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園之厚多士分享
樓主: kissobaby
go

學之園之厚多士分享 [複製鏈接]

回覆:kissobaby 的帖子

非常感謝樓主無私的分享。
我仔是12蛇b, 也決定遲一年才考LH, 希望成功啦。
另外,我也有朋友用家,同意校園生活屬於樸素型。
我其實覺得學費某程度上反映了師資及資源。同類非津貼才可以比較,正如你不會說生果好味過菜一樣。

回覆:kissobaby 的帖子

多謝樓主分享!
其實讀書都是睇下小朋友夾唔夾學校的教學方式,而且學費能否配合家庭狀況。
作為家長當然想孩子開心快樂成長,可是不是每個家庭都能負擔國際學校或出國讀書。
一般本地小學都比較多功課,如果幼稚園太輕鬆就更擔心升小時壓力受不了⋯
我想,作為父母,都是在能力範圍內給最好予小孩,每個家庭有不同考量,所以好不好不能太偏激囉。
我是新手家長,歡迎賜教。

引用:非常感謝樓主無私的分享。 我仔是12蛇b,+也

原帖由 lambeanmama 於 14-10-20 發表
非常感謝樓主無私的分享。
我仔是12蛇b, 也決定遲一年才考LH, 希望成功啦。
另外,我也有朋友用家,同意校 ...
Agreed!

家長可以在這𥚃比較一吓各KG的老師學歷丶師生比例丶學費等,LHK 學費是average 吧。
http://kgp.highlight.hk/website/schoolinfo.php

引用:學校唔係完美架,可能有人有小許不同既經驗

原帖由 kissobaby 於 14-10-17 發表
學校唔係完美架,可能有人有小許不同既經驗。我覺得可以分享,但唔好為左支持自己既論點,睇唔到其他野,唔 ...
非常同意!很開心見到用家無私的分享!仲有一點,我覺得家長的質素唔錯,起碼我嗰班d家長大多是明白事理,有禮貌的人!

感謝你既分享!
我已經幫阿仔報左,7月B,如果有機會入到呢間就好啦!
快樂的人生
http://rianoleung.blogspot.hk/

幼稚園,PLAYGROUP 的感想

回覆:學之園之厚多士分享

我兩個小朋友都讀緊LH, 兩個好鐘意返學,LH真係一間好好嘅學校

kissobaby 發表於 14-10-17 02:23
(8)德育:有briefing教埋父母點敎小朋友,點樣係屋企配合。例如少d物質,獨立,自理,有德育計劃鼓勵好品 ...

想補充有關 LH 的小一面試班 -

1。不另收費
2。由K2復活節后開始,直到K3的9月尾(暑假無堂),每星期六一堂,每堂個半鐘
3。每一堂都包括單對單模擬面試(每堂英、粵、普其中兩語)、面試常見的集體遊戲、畫圖畫等
4。每堂下課時,每位小朋友都會收到評估表,讓家長知道小朋友在當天每一個環節的表現,從而加強訓練(例如小朋友在等候時經常談話、是否有搖腳、是否有用完整句子回答問題等)
5。學校盡量安排其他班的老師作爲單對單模擬面試的老師,務求同學習慣對住陌生人面試。學校有時也會讓其他分校的老師作爲面試老師
6。有兩堂給家長觀戰,讓家長直接看到小朋友在模擬面試的表現

作爲 LH家長,我覺得 LH 的面試班很全面同實用,無需外補。

我都係用家,我囝囝考到半龍學校,我哋都放棄咗半龍,繼續讀學之園 

引用:我都係用家,我囝囝考到半龍學校,我哋都放

原帖由 rognfan 於 14-10-21 發表
我都係用家,我囝囝考到半龍學校,我哋都放棄咗半龍,繼續讀學之園 
請問邊間龍校?

i_love_pampers 發表於 14-10-21 13:29
我兩個小朋友都讀緊LH, 兩個好鐘意返學,LH真係一間好好嘅學校

我家的三妹都將會報讀LH PN班 , 家姐, 哥哥在LH讀得好開心.  so far我非常滿意LH. 亦見到LH不斷進步; 雖然學費吾平, 但LH有良好的語境, 自己的教材. 研究話六歲前是學習語言的黃金期, 我想俾小朋友早D學習英文,普通話.  如果我選讀其他KG, 加報讀校外的英文,普通話興趣班, 每月的學費可能仲多.

引用:+本帖最後由+hoihoima+於+14-10-21+15:35+

原帖由 hoihoima 於 14-10-21 發表
哇 不怪得佢升小一勁啦 真係好落本同心思 哩家辦學機構好識辦學,或者應該係好識做生意

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-10-21+發表本

原帖由 maylulu 於 14-10-23 發表
哇 不怪得佢升小一勁啦 真係好落本同心思 哩家辦學機構好識辦學,或者應該係好識做生意

...
做生意?我之前都以為係,但而家就知佢地有d傻。電腦接放學咭,每週upload學生相,開生日會,啓迪班不另收費。

好啦,旅行全家3口連交通入場午餐只係300,如果識賺,收你1000我聽唔少。校服連書包只係幾百,雜費加茶點加書薄只係千幾一年。大把學校千幾唔夠交雜費。

聽過有名幼,生日party唔比錢唔比你個仔食蛋糕未?!得閒叫你買呢樣買個樣。

LH咁多野都唔識收錢,真係唔知點講好。

不過學費唔算平但私校來講,不太過吧。

引用:Quote:i_love_pampers+發表於+14-10-21+13:

原帖由 Florence2008 於 14-10-23 發表
我家的三妹都將會報讀LH PN班 , 家姐, 哥哥在LH讀得好開心.  so far我非常滿意LH. 亦見到LH不斷進步; 雖然 ...
我三女都會報明年PN wor

引用:Quote:原帖由+Florence2008+於+14-10-23+發

原帖由 i_love_pampers 於 14-10-24 發表
我三女都會報明年PN wor
Me too me too.

引用:Quote:i_love_pampers+發表於+14-10-21+13:

原帖由 Florence2008 於 14-10-23 發表
我家的三妹都將會報讀LH PN班 , 家姐, 哥哥在LH讀得好開心.  so far我非常滿意LH. 亦見到LH不斷進步; 雖然 ...
我想問PN面試考咩架?可否分享一下,等我可以準備下⋯

kissobaby 發表於 14-10-24 00:16
做生意?我之前都以為係,但而家就知佢地有d傻。電腦接放學咭,每週upload學生相,開生日會,啓迪班不另收 ...

唔知點解今年LH咁惹火,好多非用家出來指指點點。
佢個K2 啓迪班,(小一面試班)不另收費,幫到唔少家長。好多SC,KV或名幼家長要自己真金白銀比$上小一面試班,佢地都話如果學校有搞,佢地唔使煩。

LH比好多自制教材家長,已包括在雜費內。D學校生活相片,家長自己download, 不另收費,個個月都有得睇,講座又不另收費。咁多資源,咁reasonable 收費,我反以覺得佢唔識做生意,

如果你係LH用家,實明白係值得的。

講完,等有興趣報的家長自行分析

引用:+本帖最後由+jjson+於+14-10-24+09:35+編輯

原帖由 jjson 於 14-10-24 發表
Agreed! 就係唔明點解d非用家出來指指點點。唔係話非用家唔可以comment...但講野要有support,唔係隨囗噏。LH 有咁多野可以收你錢,但又唔收,算係咁啦!

好詳盡既分享, 一路就係想睇LEE種介紹, LEE D資料對家長揀學校極之有幫助...多謝樓主

多謝樓主分享,好詳盡,令我對LH了解深了,我地去左whampoa open house, 對校內教材同老師都有好印象。非常鐘意LH教學理念。亦係心儀學校。我仔12月細b, 報左k1, 請問可以分享學之園k1 interview形式和內容?想為面試有多了解,自己可以有好準備。面試時係米家長陪入,但其中一part係家長要一邊填問卷而小朋友一邊要聽老師指示? 問卷用中文or英文填呢? 另外,面試會用中文or英文問小朋友呢? 唔該晒!

‹ 上一主題|下一主題