用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不公平
樓主: Lovely.Baby
go

不公平 [複製鏈接]

回復 crazymum 的帖子

crazymum 發表於 13-6-12 07:05
嘗試從辨學團體角度想下,教會辨學目的在存教,不給“自己人“宗教分,會對辨學團體不公平!

...
當孩子回家问:「同學甲話世上沒有乜乜?奌解呀?」,就會明白宗教的重要。

我也问:「為什麽不信,又為孩子選擇宗教學校,還要教孩子世上沒有 … ,是否與校訓背道而馳?」

即無宗教既人 就該選無宗教既學校?
每人都應有選擇宗教既自由  包括小朋友自已
小朋友都唔一定要信阿媽果套

樓主想得太多了

回覆:不公平

回覆:不公平

眼見讀書唔叻,因為好彩,可以入到名校
讀書叻,因為唔好彩,所以入D低過自己程度嘅學校

抽籤唔覺有咩唔公平, 反而自行計分先唔公平, 刻意標籤, 造成社會分化, 令某一群既得利益者長久而又世襲式地入讀同一類學校(我唔會話該類係名校), 教徒入教會學校有分加, 非教徒入非教會學校同樣也應該有分加.
一個制度實行咁多年都好應該檢討修正下啦!

我反而覺得好多錯配. 唔應該用抽獎形式去分學校.

A想讀 A 學校, B想讀2 學校。 但係將A分去2 B分去1, 攪到學枚父母2邊都忙, 小朋友又有壓力面試

呢個世界d嘢唔合心意最容易就係話唔公平,好似我老公唔想洗碗抹地就話唔識...

自行部份父母兄姊係舊生或持相同宗教理念有分加等機制,都只係設計呢個制度時按不同考慮而定立的,邊項公平邊項唔公平就見人見智,大多情況係有so就話公平,無so味大大聲話唔公平囉。

所有制度隨時日流逝都梗有改善空間,例如樓上有人話無宗教信仰嘅報選官立或其他無宗教背景嘅學校可加分,不失為一個好建議呀!所謂名校都係捧出嚟嘅,話到尾又係供求問題,夠有天主教、基督教學校無人揀而收生不足啦!派俾你你可能又話寧願叩間佛教啦,善哉善哉!

引用:呢個世界d嘢唔合心意最容易就係話唔公平,

我認識嘅宗教都係叫人誠實,有人話信教又要因為想要jetso而唔認,呢d係佢誠信嘅問題,正如為5分去菲律賓一日遊領洗果d

所以我仔仔自己出去考!
好多家長以早前好好裝備小朋友!

回覆:YIN-MA 的帖子

‹ 上一主題|下一主題