用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: IOBB
go

Del [複製鏈接]

原帖由 meimeimama1 於 11-3-15 07:55 發表
ABC-DAD,LittleKidult
好多謝你地兩位熱心家長解答

我只係講我知既野, 但我相信每間學校內都會有d小問題, 同有曳學生, 因為學校係由眾多不同家長同學生組成, 當中一定有意見不同既家長, 同行為唔好既學生, 唔好要求"完美"學校.

~~~Agree!~~~
原帖由 LittleKidult 於 11-3-15 09:38 發表

我只係講我知既野, 但我相信每間學校內都會有d小問題, 同有曳學生, 因為學校係由眾多不同家長同學生組成, 當中一定有意見不同既家長, 同行為唔好既學生, 唔好要求"完美"學校. ...

回覆 61# LittleKidult 的文章

其實個人覺得家長簡介會係好'簡'吓,要入左學之後一段時間先品到中間D味道。 佢只係從眾多名校其中之一啫。係幾PUBLIC SCHOOL下。

原帖由 meimeimama1 於 11-3-15 09:52 發表
不過聽完你同ABC-DAD講之後
我好鍾意SPCC
之前其實已經好怕SPCC同DG既"貴"氣
而家感覺到平民左好多
好期望星期六既家長會可以知多D資料
THX

what do u mean "係幾PUBLIC SCHOOL下"?  u mean pay $5,200 just like public school.  not worth?
原帖由 ABC-DAD 於 11-3-15 12:12 發表
其實個人覺得家長簡介會係好'簡'吓,要入左學之後一段時間先品到中間D味道。 佢只係從眾多名校其中之一啫。係幾PUBLIC SCHOOL下。

回覆 1# DoubleOs 的文章

係唔'貴族'嘅意思,之前都係津貼學校嚟。
唔好意思令你諗多左啦,佢有好多供應同選擇,同樣要俾錢食自助餐,有人食環境,有人食個名;有人揀D精品食,我女就食意粉/咖喱/食飽就算;有人高級D,唔食你D野,要自傋私伙飯盒,開支紅酒;有人中間轉地方,有人要食到尾,無論點,啱食開心就有益。
SORRY I'M LOSTED 中學之後同學要長大,自己定目標,我個人最欣嘗老師好樂意同家長溝通,並指導同學學習方向,學業同行為上都一樣。
家長會去完未必有滿載而歸嗰種感覺,咁短時間點滿足到咁多唔同家長嘅需要,如認同學校理念,就要把握機會,我可能SALE你,但學校唔使。
所以我講"簡",因為佢只講D重點,你想知多D,又夠鐘啦。

ABC-DAD, do u know if they change class after form 1 and form 2 (so that can know different classmates)?  And any bridging course in summer? approximately when?
thanks

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-15 12:40 發表
係唔'貴族'嘅意思,之前都係津貼學校嚟。
唔好意思令你諗多左啦,佢有好多供應同選擇,同樣要俾錢食自助餐,有人食環境,有人食個名;有人揀D精品食,我女就食意粉/咖喱/食飽就算;有人高級D,唔食你D野,要自傋私伙飯盒,開支紅酒;有人中間 ...

阿女也曾同一處境。我同先生都傾咗幾日。最終撿DGS。每日返學好開心,少有功課。除咗打波,大部分時間用來睇小説,9:30睡。雖然同學大部分都是DGJS(五分之四),但仍識咗不少朋友,而且同學上堂討論氣氛熱烈,認真求知卻吾係死讀書。

兩間都係好學校,所以才令人難做取舍。其實學校中一定有受歡迎和不受歡迎的老師,功課有多有少(不同班功課不同),同學有的友善有的刁蠻。

而最大的分別其實在男女校同校址。

我的女兒現在係dgs讀中四, 亦係外來生, spcc 定 dgs 其實都是一樣, 不如我又講講我的睇法.

1) dgs收生不只看成績, 仲睇其他方面才能, 因為校長好有信心到中五畢業時dgjs同外來生成績會一樣, 事實她亦做到.

spcc收生會著重成績多d, 亦因此會考成績也很出色.

2) dgs同所有女校一樣, 大家都擔心同性戀問題, 其實同在男女校擔心拍拖一樣無分別, 只要家長多些關注同溝通便會好些, 而且這些純男,女校會有很多聯校活動, 不用擔心.

3) dgs 給人感覺很aggressive, 現在社會總是批評孩子太被動, aggressive 又有什麼不好, 現今已不是女子無才便是德的年代, 有自信的男士係唔會介意另一半係自信而又獨立的新女性, 最重要的是不要有那份傲慢的態度, 這就是要由父母教導, 而不是學校, 因為傲慢的孩子隨處可見, 你看那些幾歲既人仔對住工人姐姐呼喊便可知

4) dgs同其他女校一樣, 學校少了男生, 自然隨和很多, 中學時期正值青春期, 亦不怕尶介場面, 不怕被人取笑, 人亦會自信d

5) 至於什麼貴族化, 其實佢同其他直資學校一樣, 有普羅大眾, 有錢人, 什麼都有, 其他唔出名的學校, 一樣有上市公司既仔讀緊, 不過你唔知.

6) 至於融入問題, 我的女兒也有不少老友係dgjs,女孩子外交勁嘛

7) so far, 我的女兒亦讀得很開心, 至於點解選擇dgs, 一個字:近

原帖由 hrsccky 於 11-3-15 15:34 發表
阿女也曾同一處境。我同先生都傾咗幾日。最終撿DGS。每日返學好開心,少有功課。除咗打波,大部分時間用來睇小説,9:30睡。雖然同學大部分都是DGJS(五分之四),但仍識咗不少朋友,而且同學上堂討論氣氛熱烈,認真求知卻吾係死讀書。 ...

原帖由 途人 於 11-3-15 19:24 發表
我的女兒現在係dgs讀中四, 亦係外來生, spcc 定 dgs 其實都是一樣, 不如我又講講我的睇法.

1) dgs收生不只看成績, 仲睇其他方面才能, 因為校長好有信心到中五畢業時dgjs同外來生成績會一樣, 事實她亦做到.

spc ...

途人,

謝謝你的意見!  你女兒盼望搬回新校嗎 ?

係呀, 佢鍾意佐敦附近既餐廳, 好味d喎:

曾幾何時, 我都好似你地咁忐忑不安, 今天我擔心的又是另一個階段既問題, 做人父母,幾時都係養兒一百歲 長憂九十九 , 無論你地仔女派到邊一間, 係手上就會係最好既, 祝各位好運, 心想事成

原帖由 JJmail 於 11-3-15 19:52 發表

途人,

謝謝你的意見!  你女兒盼望搬回新校嗎 ?

Littlekidult 有提過嘅,你問到又講一次啦,F1-3 唔會轉班,識朋友完全唔使擔心,bridging course+SAW(之前係中學交流嗰邊介紹過),分SET之後有唔同班嘅友朋一齊,十月有水運陸運;大量活動係頭三個月,Lunch time 又有學會活動,初初我以為咁Free,D 小朋友會心散架喎,初時好緊張下,光睇成績行為有D青春期嘅曳曳,不過老師會攪掂架啦,目前調節得幾滿意,學校有經驗同有計畫,定D嚟,bridging course D資料,等到星期六註册就有啦﹗唔講啦,你會唔會考慮唔take offer,其實無完美、最好、最理想學校嘅﹗ 早做決定留D時間計劃中學的生活囉。

原帖由 DoubleOs 於 11-3-15 13:31 發表
ABC-DAD, do u know if they change class after form 1 and form 2 (so that can know different classmates)?  And any bridging course in summer? approximately when?
thanks

同意以上家長既一些見解 '無完美、最好、最理想學校'
能夠有CHOICE,仲係between 2 elite ones, 真係好鬼煩但係又驚又喜. 去年我們亦有類似魚與熊掌不可兼得既經歷, 我地登時請教幾十個身邊的親朋好友, 做個小型survey, 當然, 結果只係參考, 有趣的是看到一些家長會首以成績掛帥, 我地再回想這批家長的子女校內成績裴然, 可惜有多少個常有笑臉?! 心裡一涼, 再重新反問自己希望給予女兒何種學習環境, 我們最後同女兒一同做了一個評分表, 跟據各因素.學校特質.女兒的性格.興趣等等, 得出一個我地認為較客觀既結果, 今日我們女兒每天笑着上學, 是我們最感欣慰!
我相信沒有所謂哪一間學校最好或差, 只可以分哪一間較合自己而已, 最重要是我們為我地既子女決定時要客觀持平和好好跟佢地溝通, 祝大家子女有個快樂既中學生涯!

Ome-Mama,  

Can you let me know which school did you chose at the end please?

One-Mama,

I want to know too.  Could you please share.  Thanks so much.

0507mum

原帖由 Isabelisabel 於 11-3-18 00:07 發表
Ome-Mama,  

Can you let me know which school did you chose at the end please?

回覆 10# ABC-DAD 的文章

補充少少關於'簡',係精簡,亦簡潔,如果有多少少想問,而家長會聽到最尾又重有時間,校長在完會之後,(上一年)安排左副校長留左一陣答家長問題。

回覆 74# Isabelisabel 的文章

response to Isabelisabel & 0507MUM,

Just our family's choice - SPCC
Main considerations: a co-ed school (we wonder the class interaction between boys & girls is quite stimulating in learning), my girl's character & extra-curricular activities, the school's style.

Last year we did spend much effort in 'persuading' our girl to attend DSS interviews (cos she could simply stay in her direct secondary school).  At that moment, what we parents worried most was her ability to accommodate new S1 school life in a DSS which has its own primary students.

My girl's personal comments on what attract my girl most is the atmosphere: teachers & students are friendly & helpful to all, many students loves reading & share their extracurricular books, no keen competition, students are fairly humble and the school activities are supreme wonderful, etc.

We're very happy that our girl does enjoy her school life very much & possesses greater confidence & courage to attempt.  More important we think is the moral education, broad vision & more balanced character-building environment in secondary level.  Thanks God - my girl's a lucky one!

Again, it's just our personal views & doesn't consititute all cases.  No one single school fits for all kinds of students/parents.  Wish you all have a good & happy start at secondary level!

One-Mama,

Thank you for your sharing.

Forgot to mention that there's much resource in providing tertiary education (oversea/local) info, social service/experience, mentor programmes (by senior students to junior, graduates to senior students), valuable talks by educators/graduates, etc.  Another feature is the alternative for NSS course : IB course after F.3 which may provide us another choice by then (though it seems a bit far fm now.)

I do appreciate all such resources & supports by school, Parent-Teacher Association & graduates.
‹ 上一主題|下一主題