用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道interview
樓主: kc_01k
go

播道interview [複製鏈接]

今年有兄姐讀的,都係安排9號
原帖由 cnet123 於 10-10-12 13:37 發表
以我上年的經驗, 第2日的interview是主要給有哥哥或姊姊係播道讀緊的小朋友.
而收到offer letter的日子也比學校原先公報的日子遲了一些.

唔係喎, 上年我地有哥哥姐姐在校讀緊的, 都係安排晒在第一日喎

原帖由 cnet123 於 10-10-12 13:37 發表
以我上年的經驗, 第2日的interview是主要給有哥哥或姊姊係播道讀緊的小朋友.
而收到offer letter的日子也比學校原先公報的日子遲了一些.

can parents share:

1) what will be contents on English and Chinese interviews?

2) do that have maths questions?

唔知各位有去左(9號)播道INTERVIEW既家長有冇覺得學校有D奇怪....

1. 我個仔INTERVIEW係有四個小朋友一斉玩LEGO, D LEGO仲有車輪(得3個擺明唔夠分.....) 有D小朋友得自己一個玩, 仲比得幾個LEGO, 都唔知想佢點......

2. 有D小朋友既問題有普通話+英文+DD數學+看圖晝再形容看到D咩, 但有D就只問英文, 仲有D只問廣東話........有D小朋友話同佢INTERVIEW果個係姐姐黎(中學果D.....)

3. 老師問家長問題冇咩反應, 只有家長自己講, 講完就算, 唔見佢MARK低野, 唔知係老師太累定係其他原因........

總覺得佢地已經決定晒收生名單, INTERVIEW只係做樣.....

原帖由 Hellomimi112 於 10-10-14 23:05 發表
唔知各位有去左(9號)播道INTERVIEW既家長有冇覺得學校有D奇怪....

1. 我個仔INTERVIEW係有四個小朋友一斉玩LEGO, D LEGO仲有車輪(得3個擺明唔夠分.....) 有D小朋友得自己一個玩, 仲比得幾個LEGO, 都唔知想佢點..... ...

Totally agree! 估唔到連播道都變成咁.

我諗, 係咪我同佢宗教唔同, 所以唔鍾意我呢? 個老師對我的回答真係無厘反應架

原帖由 ohmama 於 10-10-14 23:13 發表

Totally agree! 估唔到連播道都變成咁.

我仔話比我知interview有用中,英,普通話,我都覺得我見d老師時,冇咩反應,我見佢有mark野,好簡單問完,我答完就算,真係唔知佢係見到累定係其他原因,大家知唔知小朋友interview表現同家長見老師分數會點計呢?

各校都in到悶晒, 太多申請人(適齡兒童).  遲幾年可能唔會人人有得interview.
~easybring~

這個問題往年都有人講過,校學是專登安排LEGO會少左D嘢,目的係想睇吓小朋友會否搶嘢及點處理,從中睇小朋友品行。
我仔都係9號面試架,其實一收到信要一早9點面試,我已心知不妙,因為小朋友返學是下午班差不多每日都睡到10點零才起身,打去改期又擔心會扣分,決定尊從主安排給他的時間去面試。結果如我所預料他真係未睡醒,連平時他最LIKE的LEGO都話砌唔到,重有老師指住小腿他都唔識答(LEG平時他係識架)。我預左只能陪跑及相信主必會為他安排適合他的學校。

原帖由 Hellomimi112 於 10-10-14 23:05 發表

1. 我個仔INTERVIEW係有四個小朋友一斉玩LEGO, D LEGO仲有車輪(得3個擺明唔夠分.....) 有D小朋友得自己一個玩, 仲比得幾個LEGO, 都唔知想佢點..... ...

回覆 5# ohmama 的文章

可以同小朋友一齊入課室咩!
點解會知道Lego車得3個唔夠分。

原帖由 beautyyk 於 10-10-17 21:07 發表
可以同小朋友一齊入課室咩!
點解會知道Lego車得3個唔夠分。

因為阿仔"IN"完之後佢同我講比個小朋友搶左個車輪, 果度有3個車輪, 但有4個小朋友一斉玩.......可能學校專登要試下佢地會有咩反應, 睇佢地點爭法.......
‹ 上一主題|下一主題